Μπουρλότο στην αξιολόγηση βάζουν εκ νέου Λαγκάρντ και Τόμσεν του ΔΝΤ ζητώντας ανατροπές στα εργασιακά και προβάλοντας την εξοργιστική απαίτηση για περικοπή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ.
Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ είναι ότι το ύψος του κατώτατου μισθού, μετά τη μείωση των μέσων μισθών, αποτελεί πλέον αντικίνητρο για τον εργοδότη. Επιπλέον το Ταμείο σύμφωνα με δημοσίευμα τς εφημερίδας «Αγορά», επιμένει στην απαελυθέρωση των ομαδικών απολύσεων με το επιχείρημα ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, στην αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων, στον απεριακό νόμο και στο δικαίωμα της εργοδοτικής πλευράς για ανταπεργία.
Νέα ομολογία: Κάναμε λάθος με το χρέος
Στο μεταξύ σε ειδική έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφού χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος «ξεκάθαρα μη βιώσιμο», παραδέχεται πως στο παρελθόν είχε αλλάξει επίτηδες το καταστατικό για να δοθούν περισσότερα χρήματα στη χώρα μας. Όμως, όπως παραδέχονται αξιωματούχοι του ΔΝΤ, με αυτή την εξέλιξη απετράπη η αναδιάρθρωση του χρέους που και τότε ήταν αναγκαία για να είναι βιώσιμο το χρέος.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής Πολιτικής και Επιθεώρησης τόνισε πως η ελληνική κρίση θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί καλύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ουσιαστικά λέγοντας πως η μεθόδευση του Ταμείου τότε ήταν λανθασμένη.
Ουσιαστικά, το ΔΝΤ ομολογεί πως όσα έγιναν τον Μάιο του 2010 για να παρακαμφθούν τα εμπόδια και να δοθούν τα δανεικά στην Ελλάδα δεν ήταν ορθά, διότι:
– Καθυστέρησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μία εξέλιξη που είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, και,
– Δεν απετράπη τελικά η μετάδοση και διάχυση των επιπτώσεων της ελληνικής κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Υπογραμμίζεται πάντως ότι στην περίπτωση της Ελλάδα το 2010 δεν περιλήφθηκε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωση του χρέους με έγκριση της ίδιας της χώρας.