ΕΚΤΑΚΤΟ-Την αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ότι η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες θα είναι ιδιαίτερα έντονη επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας όμως ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού δεν έχει ενεργοποιηθεί
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα είναι ιδιαίτερα έντονη και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως δήλωσε στο ΕΡΤNews, «είναι υπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ».
Αναφορικά με το ρήγμα της Αμοργού, σημείωσε: «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί».
«Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες». Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Τα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.
Συνεδριάζει ξανά η επιτροπή σεισμικού κινδύνου
Η επέκταση των μέτρων και ο τρόπος διαχείρισης της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου θα συζητηθούν στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Πολιτική Προστασία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα θα αξιολογηθεί η κατάσταση με τα σχολεία που παραμένουν κλειστά εξαιτίας των αλλεπάλληλων σεισμών που σημειώνονται στην περιοχή.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός απευθείας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ενώ χθες πραγματοποίησε επικοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεδιάσκεψης συνομίλησε με τους καθηγητές Ευθύμιο Λέκκα και Κώστα Παπαζάχο.
Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ στη σύσκεψη που επίκειται θα πέσουν στο τραπέζι τόσο τα σενάρια αντιμετώπισης που θα ακολουθήσουν οι Αρχές όσο και τα νέα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το επιστημονικό προσωπικό για την περαιτέρω εξέλιξη του φαινομένου. Μάλιστα από νωρίς το πρωί θα συνεδριάζουν οι σεισμολόγοι που θα αξιολογούν τα νέα δεδομένα για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον λόγο θα πάρουν οι καθηγητές Λέκκας και Παπαζάχος, ο Κώστας Συνολάκης και η Εύη Νομικού που κάνει μετρήσεις για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και ευρύτερα μέτρα για ελέγχους στη Σαντορίνη, ενώ πρέπει να αξιολογηθεί και ευρύτερα η κατάσταση με τη λειτουργία σχολείων και υπηρεσιών, καθώς το ισχύον καθεστώς περιορισμών εκπνέει την Παρασκευή. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του νησιού το εγκαταλείπουν άρον άρον για ασφαλέστερους προορισμούς