Λίνα Μενδώνη: «Το υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, αποδίδουν στο Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή, ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο. Το Αίγιο και η Αιγιάλεια διαθέτουν έναν αδιάλειπτο πολιτισμικό πλούτο, από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας, και έχουν όλες τις δυνατότητες να αποτελέσουν έναν προορισμό αναφοράς, στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της ομιλίας της στα εγκαίνια του έργου της επανέκθεσης των μονίμων συλλογών του αρχαιολογικού μουσείου Αιγίου, στο αποκατεστημένο κτήριο της παλαιάς αγοράς, το οποίο αποδίδεται στον Ernst Ziller.
Όπως πρόσθεσε, «το υπουργείο Πολιτισμού δίδει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή, καθώς το μουσείο του Αιγίου αποτελεί σημαντικό σταθμό στο πλαίσιο της μίας εκ των πέντε πολιτιστικών διαδρομών, τις οποίες υλοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» και συνέχισε:
«Το εργαλείο των πολιτιστικών διαδρομών είναι αυτό το οποίο αναδεικνύει και κατ΄εξοχήν προβάλλει τον θεματικό και πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας. Η διαφύλαξη, η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί υποχρέωση και προτεραιότητα για μας. Τα αποτελέσματα της αποδοτικής και αποτελεσματικής μας συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη είναι απτά και συγκεκριμένα. Οι δύσκολοι και γεμάτοι προκλήσεις καιροί απαιτούν την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών. Αυτό το έχουμε πετύχει στο μέγιστο βαθμό, από την πρώτη στιγμή, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επ’ ωφελεία του πολιτιστικού μας αποθέματος και της τοπικής κοινωνίας».
Επίσης, η Λίνα Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη μοναδική προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου, η οποία εντοπίστηκε στο Καθολικό της παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από το Αίγιο.
Η υπουργός Πολιτισμού συνεχάρη την Έφορο Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Ανίτα Κουμούση, τόσο για το εύρημα, όσο και για τη διαχείρισή του.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα ήταν επιπόλαιο τη στιγμή που εντοπίζει ο επιστήμονας το μοναδικό αυτό εύρημα να βγει και να το δημοσιοποιήσει» προσθέτοντας:
«Αυτό δεν θα ήταν δείγμα μεθοδικού, συστηματικού και υπεύθυνου επιστήμονα. Για να μπορέσεις να ανακοινώσεις ένα τέτοιο συμπέρασμα, πρέπει να το έχεις τεκμηριώσει πολύ καλά και να το έχεις ‘δέσει’ από όλες τις μεριές, με συστηματική έρευνα. Διαφορετικά, δεν τολμάς να το ξεστομίσεις γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους. Για περισσότερα από δύο χρόνια, η Ανίτα Κουμούση τεκμηρίωσε με τον καλύτερο τρόπο και με απολύτως ισχυρά επιχειρήματα το συγκεκριμένο συμπέρασμα, το οποίο έθεσε -και πολύ σωστά- στη βάσανο της επιστημονικής κοινότητας, μη φοβούμενη ότι κάποιος τρίτος θα έπαιρνε αυτή την ιδέα της και θα δημοσιοποιούσε. Και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν βρέθηκε να πει κάποιος τίποτα, γιατί σεβάστηκε το εύρημα, αλλά και τη μεθοδικότητα του επιστήμονα».
Το έργο της επανέκθεσης των μονίμων συλλογών του αρχαιολογικού μουσείου Αιγίου, αφορούσε στη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού χώρου για την παρουσίαση πολύ σημαντικών ευρημάτων, που προήλθαν από τις εκτεταμένες σωστικές ανασκαφές, τις οποίες διενήργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων της ‘Ολυμπίας Οδού’ και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, καθώς και από τις συστηματικές ανασκαφικές έρευνες στις περιοχές, Τράπεζα και στα Νικολέϊκα. Οι μουσειογραφικές ενότητες της έκθεσης προσαρμόστηκαν στις ιδιαιτερότητες του διατηρητέου κτηρίου και στον περιμετρικό χώρο του αιθρίου.
Το έργο «Επέκταση της Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου», προϋπολογισμού 803.000,00 ευρώ, υλοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 2020-2023 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG Ελλάδα-Ιταλία V-Α 2014-2020 «TheRout_Net/Thematic routes and networks».
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Αχαΐας, Ιάσων Φωτήλας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Ιέρωνυμος, ο υπηρεσιακός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Δημήτρης Μήλιος, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ολυμπία Βικάτου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ