Λινού για Βόρεια Ελλάδα: Να εμβολιαστούν Ρομά και μουσουλμανική μειονότητα
Ειδήσεις: Στην «κόκκινη ζώνη, στην κατηγορία 4 του επιδημιολογικού χάρτη μπήκαν το απόγευμα της Τετάρτης Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα, με την Αθηνά Λινού να σχολιάζει τις επιδημιολογικές συνθήκες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Μιλώντας στο MEGA αναφορικά με την έξαρση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα που οδήγησε σε νέα μέτρα, η Αθηνά Λινού είπε ότι «Είναι δύσκολα τα πράγματα και χρειάζεται σε σύντομο διάστημα να μελετήσουμε που οφείλεται αυτό το φαινόμενο. Μπορεί να παίρνουμε μέτρα που δεν είναι χρήσιμα, όπως το να κλείνουμε τη νύχτα. Πρέπει να δώσουμε απόλυτη ευχέρεια στους ανθρώπους χωρίς χαρτιά, σε όσους δε μιλούν ελληνικά, να εμβολιαστούν. Αποτελεί και αυτό μέρος του προβλήματος. Κάθε εμβόλιο βοηθάει. Άλλες χώρες που έχουν πολλούς παράτυπους μετανάστες τούς εμβολιάζουν χωρίς να ρωτούν ούτε το όνομά τους. Για τους Ρομά υπήρχαν άνθρωποι εκπαιδευμένοι που ήταν διαμεσολαβητές. Έπρεπε να αξιοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσουλμανική μειονότητα που κανείς δεν τους αγγίζει».
Σχολιάζοντας τα μέτρα που θα ισχύσουν στις περιοχές που πέρασαν στο «κόκκινο», δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί, και την απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, η κ. Λινού είπε ότι «Είναι ήπια μέτρα που θα επηρεάσουν ελάχιστους ανθρώπους. Η μουσική θα μεταδώσει αν βγάλεις τη μάσκα, τραγουδάς δυνατά, ή χορεύεις αγκαλιά με κάποιον. Αυτό για μερικούς ανθρώπους θα συμβεί 2 ώρες τη βδομάδα. Έχουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα σχολεία, που οι άνθρωποι είναι κοντά για 10-20 ώρες τη βδομάδα. Δε λέω ότι δε θα βοηθήσουν τα μέτρα που υιοθετούνται, αλλά θα βοηθήσουν ελάχιστα».
Λινού για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
«Δεν νομίζω ότι το να μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς μόνο εμβολιασμένοι θα βοηθήσει. Με τη Δέλτα και κολλούν και μεταδίδουν τη νόσο και οι εμβολιασμένοι. Στα υπεραστικά λεωφορεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τα παράθυρα, να αερίζεται ο χώρος. Το σημαντικότερο όφελος για τον εμβολιασμένο είναι για τον ίδιο. Δε θα μπει στην εντατική, δε θα διασωληνωθεί, παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν 20-30 φορές πιο συχνά σοβαρή νόσο. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά μεταδίδουν πολύ λιγότερο και πολύ σπανιότερα», συνέχισε.
«Να προσκυνούν κατά ομάδες στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης»
Σχετικά, τέλος, με την επερχόμενη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά και τις παρελάσεις, η κ. Λινού είπε ότι «Χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Για τα εκκλησιαστικά, παρότι και οικογενειακά σεβόμαστε και αγαπάμε τον Άγιο Δημήτριο, νομίζω ότι μπορεί η εκκλησία να το ρυθμίσει και να δώσει κουπόνια, και να προσκυνούν ανά ώρα 30 άνθρωποι, με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο να γίνει και στις άλλες εκκλησίες. Υπάρχουν αρκετοί ιερείς για να γίνονται οι λειτουργίες η μία μετά την άλλη, ανά τρίωρο. Αν είναι καλός ο καιρός, μπορούν να γίνουν και μερικές υπαίθριες λειτουργίες».
«Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση. Ας ρίξουν κλήρο στα σχολεία για να πάνε λίγα παιδιά», πρόσθεσε.