Φόβους ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση του κύματος της πανδημίας, αλλά είναι κάτι που το αναμένουμε, και πως θα ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα «αν δεν πάρουμε μέτρα χθες», εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ζήτησε να επανέλθει άμεσα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με περισσότερους από 5 ανθρώπους κάθε μέρα. «Επειδή η Πολιτεία αργεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις, στην Ελλάδα όλα αργούν, ας πάρουμε μόνοι μας την απόφαση», επισήμανε, ζητώντας παράλληλα να κάνουμε πολλά τεστ, ειδικά εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε ή να πάμε σε μια πολιτιστική εκδήλωση που θα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι.
Αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, η κυρία Λινού παραδέχθηκε ότι «αυτό που συζητούν οι άνθρωποι είναι ότι αφού θα υπάρξει ένα καλύτερο εμβόλιο από το φθινόπωρο, γιατί να κάνουμε αυτό τώρα;». «Από τώρα μέχρι να υπάρξει- αν υπάρξει- εγκεκριμένο εμβόλιο το οποίο θα καλύπτει τις δυο μεταλλάξεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή ή δεν ξέρουμε ποιες θα είναι το επόμενο διάστημα, έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 4 μήνες. Θα υπάρξουν τα τεστ, μετά δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα παραχθούν τα εμβόλια, πόσο γρήγορα θα εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα εισαχθούν στην Ευρώπη. Δεν είναι τόσο απλό ότι θα τα έχουμε τέλη Αυγούστου και τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά.
Για το μεσοδιάστημα επισήμανε ότι ο καθένας μας πρέπει να υπολογίσει τον προσωπικό του κίνδυνο και να λάβει υπόψιν όλα αυτά που είπε η επιτροπή, δηλαδή το επίπεδο της Υγείας του, τι λέει ο γιατρός του, και το εάν δεν έχει υψηλό επίπεδο ανοσίας.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, πρέπει όλοι να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν την πιθανότητα να εκτεθούμε στον ιό, κάτι που σχετίζεται με το επάγγελμά μας. «Μπορεί να είμαι αναγκασμένος να εργάζομαι με πολλούς ανθρώπους και να έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο και μάλιστα όταν η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Μπορεί να είμαι υπάλληλος στο δήμο και ακόμα και αν εγώ φοράω μάσκα να έρχομαι σε επαφή με 100 ανθρώπους την ημέρα. Μπορεί να είμαι αστυνομικός. Ή μπορεί να είμαι τόσο κουρασμένος από τα μέτρα και να θέλω κάθε βράδυ στις διακοπές μου να είμαι σε ένα κλαμπ και να χορεύω, ακόμα και αν φοράω μάσκα. Ή να μη φοράω μάσκα αφού δεν με υποχρεώνει κανείς», ανέφερε η ίδια.
«Άκουσα και το αμίμητο, σε καράβι που ήταν υποχρεωτική θεωρητικά η μάσκα, αλλά δεν φορούσε κανείς. Αποκλειστικά κλειστός ο χώρος. Ο υπάλληλος που έκανε την ανακοίνωση στον κόσμο να φοράει μάσκα, μου είπε ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει οποιονδήποτε καθήμενο να φορέσει μάσκα, γιατί αυτό λέει ο νόμος», δήλωσε.
Όπως εξήγησε η ίδια, να έχουμε ένα δείκτη θετικότητας 12%, 10% ή 8 % και έρθουμε σε επαφή με 100 ανθρώπους, οι 10 από αυτούς θα νοσούν. «Σε πόση κοντινή επαφή θα έρθω, σε πόσο απόσταση και για πόση ώρα, αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κάποιος, συμπλήρωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι πρόσφατα που ταξίδεψε στο εξωτερικό αεροπορικώς , δεν φορούσαν μάσκα ούτε οι αεροσυνοδοί, ούτε οι επιβάτες. «Όταν έχεις 300 ανθρώπους να εισπνέουν και να εκπνέουν τον ίδιο αέρα για 5-6 ώρες, και το κάνεις αυτό ως εργαζόμενος κάθε ημέρα, ε κάποια στιγμή θα κολλήσεις», διεμήνυσε η κυρία Λινού.
Τζανάκης: Έρχονται ακόμη πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού
Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε την Παρασκευή ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού και την τέταρτη δόση του εμβολίου.
Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε πως «θα υπάρχουν επάλληλα πανδημικά κύματα, με εξάρσεις που θα μας βάζουν σε μια εγρήγορση».
Σημείωσε ότι «εδώ και έναν μήνα έχουμε πει ότι θα υπάρξει ένα έκτο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο».
«Αιτία της έξαρσης στα κρούσματα είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη, ιδίως το Όμικρον5, που έχει την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από όλα τα άλλα στελέχη της Όμικρον, σε συνδυασμό με την αυξημένη κοινωνικότητα και τις εκδηλώσεις που γίνονται. Σκεφθείτε ότι φέτος θα γίνουν οι γάμοι τριών ετών, ο κόσμος θα πάει σε πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις», είπε ο κ. Τζανάκης, δείχνοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ακόμη αρκετό διάστημα.
Παράλληλα, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας απέρριψε αιτιάσεις σχετικά με γενικευμένη αρνητική επίδραση του εμβολίου σε πολίτες στους οποίους έχει χορηγηθεί, λέγοντας πως δεν μπορεί κάποιος να πει ότι ευθύνεται το εμβόλιο για ότι αρνητικό, λέγοντας χαρακτηριστικά, «αν κάποιος κερδίσει το λαχείο, φταίει το εμβόλιο;».
«Ο ιός μας επιφυλάσσει κι άλλη έκπληξη. Στην Δανία και άλλες χώρες υπάρχουν και άλλα στελέχη με μεγάλη μεταδοτικότητα και λογικά θα τα έχουμε και στην Ελλάδα», προειδοποίησε ο κ. Τζανάκης.
Αναφορικά με την σύγχυση που δημιουργήθηκε για την τέταρτη δόση του εμβολίου, μετά την αρχική ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανέφερε πως «υπήρξε μια μικρή σύγχυση από την αρχική πληροφορία», ωστόσο είπε πως ξεκαθάρισε το τοπίο από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν την Πέμπτη.
Πάντως, ο ίδιος είπε πως δεν προτείνει την χορήγηση της λεγόμενης δεύτερης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό ηλικίας από 30 έως 59 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά «Εγώ ως γιατρός, με τα δεδομένα που έχω, δεν έχω λόγο για να πω σε έναν 30αρη, έναν 40αρη, έναν 50αρη που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, να κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου, εφόσον δεν έχω απόδειξη πως υπάρχουν ωφελήματα».