ΒΟΥΛΗ: Ένταση, συγκρούσεις και ηχηρές αποχωρήσεις σημάδεψαν τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.
Του Παντελή Χαριτάκη
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τη διαδικασία ως αντικανονική και αντισυνταγματική, ζητώντας την άμεση διακοπή της συνεδρίασης και επιστροφή του φακέλου στην Επιτροπή για περαιτέρω έρευνα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης υπεραμύνθηκε της συνταγματικής εγκυρότητας της διαδικασίας, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για πολιτική υποκρισία και προσπάθεια συγκάλυψης: «Το μόνο που σας ενδιέφερε ενάμιση χρόνο είναι να συγκαλύψετε την αλήθεια. Μετά τον ωκεανό ψεμάτων, έρχεται η ώρα της αλήθειας». Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για «μουσολινικού τύπου λογική».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε καταγγέλλοντας πραξικοπηματική λειτουργία της Βουλής. Ο πρόεδρός του Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να τηρηθούν οι κοινοβουλευτικοί κανόνες, ζητώντας διακοπή της συνεδρίασης και επαναφορά του πορίσματος στην επιτροπή. Οι αντεγκλήσεις με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη υπήρξαν σφοδρές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει ότι «το Κοινοβούλιο μετατρέπεται σε σκηνή θεατρικής παράστασης».
Αντίστοιχες ενστάσεις και από την Ελληνική Λύση και την Πλεύση Ελευθερίας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι όσοι ψηφίσουν το πόρισμα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες, χαρακτηρίζοντας την διαδικασία «παράνομη» και «αντισυνταγματική». Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά συμμετείχε μεν στη συζήτηση αλλά δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, ενώ και η ΝΙΚΗ έκανε λόγο για «κομμένη και ραμμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ που ξεπλένει την κυβέρνηση».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απάντησε ότι η προανακριτική στηρίχθηκε σε πλήρη δικογραφία με δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, τονίζοντας ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της» και κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «πολιτικά σόου και συνωμοσιολογία».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μάντζος υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του κόμματός του να συγκροτηθεί η επιτροπή, επιμένοντας ότι «χωρίς το ΠΑΣΟΚ, δεν θα υπήρχε καμία διερεύνηση». Παρά τις θεσμικές ενστάσεις, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως «θα μείνει μέχρι τέλους», προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία λογοδοσίας των υπευθύνων για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, κατήγγειλε τη διαδικασία ως μεθοδευμένη και προέταξε την ανάγκη επιστροφής του φακέλου στην προανακριτική επιτροπή. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν έχει διερευνηθεί ουσιαστικά «η δομική αιτία του εγκλήματος: η σύγκρουση και η πολιτική που την γέννησε», σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr
Η συζήτηση συνεχίζεται σε κλίμα όξυνσης, με τα κόμματα να προσδίδουν ιδεολογικό και θεσμικό βάθος στην αντιπαράθεση, ενώ το πόρισμα θα τεθεί τελικά σε ψηφοφορία, με φόντο την έντονη αμφισβήτηση και την πόλωση που προκαλεί. Η πλήρης ενημέρωση της συζήτησης στη Βουλή διατίθεται σε πραγματικό χρόνο μέσω της επίσημης πλατφόρμας του κοινοβουλίου, ενώ για τις σχετικές νομικές ερμηνείες και τα δικαιολογητικά έγγραφα, διαθέσιμο είναι και το opengov.gr.
Η τελική έκβαση της συζήτησης ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές παρενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ η στάση κάθε κοινοβουλευτικού κόμματος αποτυπώνει και τον στρατηγικό του προσανατολισμό ενόψει των εξελίξεων στη Δικαιοσύνη και της γενικότερης πίεσης για διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.