«Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό»: Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής από τη συχνότητα του MEGA.
Ρεπορτάζ: tilegrafimanews.gr– Γιώργος Θεοχάρης
Η σκηνή της κοίμησης του Αγίου Παϊσίου, με τον Γέροντα να παραδίδει την ψυχή του μέσα στο κελί του, συντάραξε το τηλεοπτικό κοινό και επανέφερε στη μνήμη την ταπεινότητα, την αγάπη και την καρτερία με την οποία έζησε και εκοιμήθη ο Άγιος της Ορθοδοξίας.
Η σειρά, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Στάμου Τσάμη, προσέγγισε με σεβασμό και θεολογική ακρίβεια τη ζωή του Αγίου Παϊσίου, βασισμένη σε μαρτυρίες, βιβλιογραφία και προσωπικές αφηγήσεις προσώπων που τον γνώρισαν. Το φινάλε χαρακτηρίστηκε από έντονη πνευματική φόρτιση, καθώς ο Άγιος Παΐσιος, παρά τον έντονο σωματικό πόνο, προσευχόταν διαρκώς, μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή με λόγια γεμάτα πίστη:
«Άγιε μου Αρσένιε, βοήθησέ με. Μαρτύριο. Μαρτύριο. Παναγία μου, βοήθησέ με».
Η σκηνή της κοίμησης δεν ήταν απλώς ένα συγκινητικό τηλεοπτικό πλάνο, αλλά μια βαθιά υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο οι σύγχρονοι Άγιοι της Ορθοδοξίας βιώνουν την αρρώστια και τον θάνατο, με ελπίδα στην Ανάσταση και εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια.
Λίγο μετά την κοίμηση, η ηγουμένη Φιλοθέη εκφράζει με δάκρυα τη βαθιά ευγνωμοσύνη της:
«Αδελφές, ο γέροντας κοιμήθηκε. Όλη η αδελφότητα είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη προς τον Θεό που μας χάρισε 28 χρόνια τον γέροντα Παΐσιο για να μας βοηθήσει». Τα λόγια αυτά λειτουργούν ως κλήση προς μετάνοια και πνευματική αφύπνιση.
Η σειρά, που κατάφερε να αγγίξει εκατομμύρια πιστούς εντός και εκτός Ελλάδας, ανέδειξε πτυχές της ζωής του Αγίου που δεν ήταν ευρέως γνωστές και συνέβαλε στην ενίσχυση του θρησκευτικού βιώματος σε μια εποχή που η πνευματικότητα δοκιμάζεται. Παράλληλα, επανάφερε στο επίκεντρο τη σημασία της αγιότητας στη σύγχρονη κοινωνία, όχι ως μυθική εξιδανίκευση, αλλά ως βιωματική πραγματικότητα.
Ο Άγιος Παΐσιος, και στην Εκκλησία της Ελλάδος, ανεδείχθη σε μία από τις πλέον αγαπητές μορφές του 20ού αιώνα, όχι μόνο για τα θαύματα ή τις προφητείες του, αλλά κυρίως για την απλότητά του, την προσφορά του και την ειλικρινή του αγάπη για τον άνθρωπο.
Η κοίμησή του, όπως παρουσιάστηκε στη σειρά, υπήρξε μια τελευταία μαρτυρία ταπείνωσης. Τα σκηνικά και η μουσική επένδυση συνέβαλαν σε μια ατμόσφαιρα κατάνυξης, ενώ η ερμηνεία του ηθοποιού στον ρόλο του Γέροντα συγκλόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Παΐσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 και ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, Θεσσαλονίκης, όπου χιλιάδες προσκυνητές συνεχίζουν να προσέρχονται καθημερινά.
Το φινάλε της σειράς, πέρα από την τηλεθέαση και την καλλιτεχνική του επιτυχία, αποτέλεσε κυρίως μια κατάθεση πίστης που αγγίζει βαθιά το ορθόδοξο πλήρωμα, ανανεώνοντας τον σεβασμό προς έναν Άγιο που έζησε ανάμεσά μας και συνεχίζει να εμπνέει.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου