Βορίδης: Το γιατί είναι κρίσιμη η μάχη των αυτοδιοικητικών, και δη των περιφερειακών εκλογών ανέδειξε, μαζί με τα αντίστοιχα διλήμματα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, με συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.
Αναλυτικώς, και αφού πρώτα σημείωσε ότι σε επίπεδο δήμων, και δη τους πιο μικρούς, επικρατούν πιο τοπικά κριτήρια, ακόμη και με προσωπικά χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι αυτό δεν ισχύει στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες. «Οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα παίξουν πολύ κρίσιμο ρόλο για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε αναπτυξιακά. Μεγάλα ποσά και στρατηγικές επιλογές για τη χρήση των ποσών αυτών. Πέρα από το αμιγώς διαχειριστικό μέρος -πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα, με τον τρόπο που πρέπει, ώστε να μην χαθούν τα ποσά αυτά- υπάρχει και ένα ζήτημα σε ποια κατεύθυνση θα τοποθετηθούν. Αυτό είναι ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα», επεσήμανε εν αρχή ο Μ. Βορίδης. Ειδικότερα, συνέχισε, «πρέπει να μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη του τόπου, αλλιώς προσεγγίζουν τις προτεραιότητες στην Αριστερά, αλλιώς τις προσεγγίζουμε εμείς».
Στην πορεία της συνέντευξης, αφού αναγνώρισε ότι σε ένα μειοψηφικό αριθμό περιφερειών κατέρχονται και γαλάζιοι «αντάρτες», επανέλαβε ότι «εμείς επιλέγουμε και πρόσωπα με τα οποία αύριο το πρωί θα έχουμε και συναντίληψη και θα μπορούμε να συνεργασθούμε πολύ καλά». Συμπερασματικώς, «ο τρόπος που θα συνεργασθεί την επόμενη ημέρα, το πρωί, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με το κεντρικό κράτος είναι πάρα πολύ σημαντική για να έχουμε αποτελέσματα, τα οποία θα αποτυπωθούν και θα μεταφραστούν σε όφελος για τον πολίτη».
Για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «σηματοδοτεί το τέλος της Αριστεράς, υπό την έννοια μιας πολιτικής και ιδεολογικής χρεωκοπίας. ‘Ανθρωποι που έχουν μια πορεία […] όταν τελικώς ηττώνται -και μιλώ για όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ηττήθηκαν από έναν άνθρωπο που δεν είχε οποιαδήποτε σχέση και αναφορά με αυτό το χώρο- είναι προφανές ότι είναι αποτέλεσμα μιας ιδεολογικο-πολιτικής χρεωκοπίας, μιας στρατηγικής ήττας […] Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσα να σκεφθώ καλύτερο τέλος (σσ της Αριστεράς) ακόμη και εγώ», προσέθεσε. Διευκρίνισε δε, ότι η ανάδειξη του Στ. Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό «δεν σημαίνει ότι μπορεί να μεταλλαγεί σε κάτι άλλο, οι άνθρωποι που τον ψηφίζουν, έχουν μια συγκεκριμένη ταυτότητα».
Κληθείς, εξ άλλου, να σχολιάσει το χθεσινό παραλληλισμό, από τον πρωθυπουργό, του Στ. Κασσελάκη με το κενό, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «το κενό είναι κενό, είναι άνευ περιεχομένου και μέχρι στιγμής δεν έχουμε οποιοδήποτε περιεχόμενο σε αυτό το οποίο υποτίθεται ότι κομίζει ο κ. Κασσελάκης». Στο σημείο αυτό δε, διευκρίνισε ότι η αναφορά του, νωρίτερα, στη Βουλή, στον «κύριο Φαμελλάκη», έγινε κατά λάθος.
Ερωτηθείς, τέλος, για το δυισμό (άλλος αρχηγός για την αξιωματική αντιπολίτευση στην κοινωνία και άλλος στη Βουλή), εκτίμησε πως είναι μια δυσκολία για το κοινοβουλευτικό σύστημα. «Μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να είναι λειτουργικό». Ωστόσο, σημείωσε με έμφαση κλείνοντας, «το πρόβλημα δεν θα είναι εκεί, το πρόβλημα είναι αυτό που εντόπισε ο πρωθυπουργός, η έλλειψη περιεχομένου, το κενό, το ότι στην πραγματικότητα πολιτεύεται ο συγκεκριμένος και επομένως -στο βαθμό που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ- ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα», κατέληξε.
Ν. Παπ.