Ο αγώνας για την εξασφάλιση δόσεων του εμβολίου της Pfizer είναι φανερός, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να προχωρούν στην άμεση οργάνωση πλάνου.
Σε ράλι έχει επιδοθεί η παγκόσμια κοινότητα, με τις συσκέψεις στα κυβερνητικά επιτελεία να είναι πυρετώδεις με στόχο την κατάρτιση ειδικού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό. Η διανομή του εμβολίου στην ΕΕ γεννά την απορία εάν ένας «εμφύλιος» στους κόλπους της Ένωσης βρίσκεται προ των πυλών.
Την ίδια στιγμή, προβλημάτισε το δημοσίευμα της Wall Street Journal για τις δόσεις της Pfizer, οι οποίες, λόγω προβλήματος στο σύστημα του εφοδιασμού, θα είναι οι μισές από όσες είχε πραναγγήλει για το τέλος του 2020. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να είναι 50 εκατομμύρια, με την εταιρεία ωστόσο να δεσμεύεται για πάνω από ένα δισ. δόσεις μέσα στο νέο έτος.
Το κλίμα δυναμίτισε, ακόμη, η προ ολίγων ημερών έγκριση του εμβολίου της Pfizer από την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή, με χώρες της ΕΕ να εγκαλούν τις Βρυξέλλες για ολιγωρία και τη Γερμανία να απαντά στην κίνηση του Λονδίνου με τη φράση: «το θέμα δεν είναι να είσαι πρώτος».
Η Ουγγαρία, η οποία άσκησε βέτο στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, έπιασε το νήμα από τη φράση του Βρετανού υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η έγκριση βοηθήθηκε από το Brexit, και εστίασε στην εξέλιξη χωρών εκτός Ένωσης.
Η «θύελλα» δεν άφησε ανεπηρεάστη και την Αμερική, με τον κόσμο να διαμαρτύρεται για καθυστέρηση στην έγκριση και τον Άντονι Φάουστι να λέει αρχικά ότι οι Βρετανοί βιάστηκαν.
Το στοίχημα, πάντως, είναι πώς οι πιο μικρές οικονομίες της ΕΕ θα εξασφαλίσουν τις υποδομές ώστε να καταστεί δυνατή η διατήρηση του εμβολίου της Pfizer στους -70 βαθμούς.
Ουγγαρία και Πολωνία βρίσκονται μπροστά σε ανηφορικό δρόμο όσον αφορά στην παραλαβή του εμβολίου, ενώ η Βουδαπέστη έχει εκδηλώσει την προτίμησή της στο ρωσικό εμβόλιο.
Εκείνο που μένει να δει κανείς είναι εάν στο τέλος του 2020 ο εφιάλτης της πανδημίας θα μετεξελιχθεί σε εφιάλτη εξασφάλισης δόσεων για το εμβόλιο.
Όπως έχει γίνει γνωστό, όμως, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ΕΕ θα αργήσει να εμβολιαστεί, ενώ το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προβλέπει οι εμβολιασμοί να διαρκέσουν μέχρι και το 2022.
Το σίγουρο είναι ένα: στην πρώτη γραμμή εμβολιασμού σύμφωνα με την πρόταση του Αμερικανικού CDC βρίσκονται γιατροί και ηλικιωμένοι.