Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, με πολύ προσοχή βέβαια ακόμα και αφού προηγηθεί ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού», κάνει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το δημοσιογράφο κ. Ν. Οικονόμου.
Η πανδημία, τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, «θα έχει και νικητές και ηττημένους» και δηλώνει «πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών, όπως θα προκύψουν από τις ανακατατάξεις που θα υπάρξουν στην παγκόσμια οικονομία. Σύμμαχοί μας σε αυτό, η επανάκτηση κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο της χαμένης μας διεθνούς αξιοπιστίας, η βούληση της Ε.Ε. να ανοίξει τα ταμεία της για να στηρίξει όλες τις πληττόμενες χώρες, καθώς και το γεγονός ότι πλέον οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος, με πρωτοβουλίες όπως η μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της γραφειοκρατίας. Θεωρώ βέβαιο ότι η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει την πανδημία, θα είναι ισχυρή».
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «η Κυβέρνηση, όλο αυτό το “δύσκολο” διάστημα, δεν περιμένει απλώς να λάβει τέλος η δυσάρεστη αυτή περιπέτεια, αλλά προετοιμάζει το υπόβαθρο προκειμένου να είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή για την δυναμική επανεκκίνηση. Επανεκκίνηση της οικονομίας, επανεκκίνηση της κοινωνίας, επανεκκίνηση της ζωής μας. Υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η μεταρρυθμιστική ατζέντα για το σκοπό αυτό “τρέχει” διαρκώς, ταυτόχρονα με την στήριξη των πληγέντων. Πλησιάζει η στιγμή τα όνειρα όλων μας να βγουν από την πολύμηνη … ναφθαλίνη, να ζωντανέψουν και να μας προκαλέσουν να τα υλοποιήσουμε».
Ο κ. Λαζαρίδης υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα, σχεδόν τρεις μήνες πριν, υπέβαλε το πρώτο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ήταν, κατά κοινή ομολογία, από τα καλύτερα σχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απόλυτα εναρμονισμένο με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί εξ αρχής. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε, αφού έγινε κατόπιν σοβαρής δουλειάς, εμπεριστατωμένων μελετών και πολύμηνης προετοιμασίας, σε ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πλαίσιο. Και ας μην μας διαφεύγει ότι η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, καθώς οι εισροές που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του Α.Ε.Π., περίπου 32,1 δις ευρώ».
Το ποσό αυτό, αναφέρει, «θα επενδυθεί στοχευμένα, προς όφελος όλων των Ελλήνων για να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας, να στηριχθούν τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και οι δεξιότητες. Θα γίνουν όσα πρέπει, σε όποιους πρέπει, όταν και όπως πρέπει. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να υλοποιήσουν την πολυπόθητη φυγή προς τα εμπρός και δεν θα την αφήσουμε αναξιοποίητη».
Συνέντευξη του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μακάριου Λαζαρίδη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»
και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Οικονόμου
Κύριε Λαζαρίδη, μέσα σε κάτι παραπάνω από 3 ώρες ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα οι διαμεσολαβητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, με τις δύο αποστολές να δίνουν ραντεβού για τον επόμενο γύρο στην Αθήνα. Μήπως πολύ κακό για το τίποτα; Και τι μπορούμε να προσδοκούμε στον επόμενο γύρο;
Κύριε Οικονόμου, από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών είναι ένα θετικό βήμα. Ξεκαθαρίζουμε πάντως εξ αρχής ότι οι διερευνητικές επαφές ούτε είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Θέλουμε το αυτονόητο, να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2016 και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για περαιτέρω διάλογο. Σαφές είναι επίσης από την πλευρά μας πως ενδεχόμενη διαπραγμάτευση θα γίνει για τη μία και μοναδική εκκρεμότητά μας με την Τουρκία, την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο χέρι της Άγκυρας είναι αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια – κάτι που το ευχόμαστε – ή όχι.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και αρνητικές φωνές για τη σημασία τέτοιων συναντήσεων, όπως τις διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σας ανησυχούν;
Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην Πρωθυπουργός, ο ίδιος κρίνει αν και πότε θα τοποθετηθεί δημοσίως για ένα ζήτημα. Άλλωστε οι θέσεις του είναι γνωστές εδώ και καιρό. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει στην ίδια λογική που και η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε στις διερευνητικές επαφές 2012 – 2014. Φυσικά και δεν ανησυχώ. Όλα τα στελέχη της μεγάλης πατριωτικής κεντροδεξιάς παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας, όπως πάντα, συνεχίζουμε, σαν μια γροθιά, ενωμένοι, για το καλό του τόπου.
Μεγάλο προβληματισμό αλλά και ανασφάλεια δημιουργεί στους πολίτες η επόμενη ημέρα της πανδημίας. Θεωρείτε ότι μετά η Ελλάδα θα είναι από τις κερδισμένες χώρες;
Οι καταστάσεις που βιώνει όλος ο πλανήτης – και ασφαλώς και η Ελλάδα – τον τελευταίο χρόνο είναι πρωτόγνωρες. Εκτιμώ, από αυτά που λένε οι ειδικοί, ότι πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, με πολύ προσοχή βέβαια ακόμα και αφού προηγηθεί ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Η πανδημία θα έχει και νικητές και ηττημένους. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών, όπως θα προκύψουν από τις ανακατατάξεις που θα υπάρξουν στην παγκόσμια οικονομία. Σύμμαχοί μας σε αυτό, η επανάκτηση κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο της χαμένης μας διεθνούς αξιοπιστίας, η βούληση της Ε.Ε. να ανοίξει τα ταμεία της για να στηρίξει όλες τις πληττόμενες χώρες, καθώς και το γεγονός ότι πλέον οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος, με πρωτοβουλίες όπως η μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της γραφειοκρατίας. Θεωρώ βέβαιο ότι η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει την πανδημία, θα είναι ισχυρή.
Πάντως για το Ταμείο Ανάκαμψης τα πρώτα νέα φρενάρουν τις μεγάλες αισιοδοξίες. Οι Βρυξέλες ζητούν από όλα τα εθνικά σχέδια περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη εξειδίκευση των έργων και προγραμμάτων. Θα τα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το εθνικό σχέδιο;
Η Ελλάδα, σχεδόν τρεις μήνες πριν, υπέβαλε το πρώτο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήταν, κατά κοινή ομολογία, από τα καλύτερα σχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απόλυτα εναρμονισμένο με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί εξ αρχής. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε, αφού έγινε κατόπιν σοβαρής δουλειάς, εμπεριστατωμένων μελετών και πολύμηνης προετοιμασίας, σε ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πλαίσιο. Και ας μην μας διαφεύγει ότι η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, καθώς οι εισροές που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του Α.Ε.Π., περίπου 32,1 δις (19,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια).
Με την ευκαιρία: έχει δημιουργηθεί η αίσθηση σε πολλούς φορείς ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει το μαγικό ραβδί για κάθε τοπικό αίτημα. Τι λέτε επ’ αυτού;
Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να σκορπίσει και να σπαταλήσει τα χρήματα, χωρίς σχέδιο. Αντίθετα, θα επενδυθεί στοχευμένα, προς όφελος όλων των Ελλήνων για να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας, να στηριχθούν τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και οι δεξιότητες. Θα γίνουν όσα πρέπει, σε όποιους πρέπει, όταν και όπως πρέπει. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να υλοποιήσουν την πολυπόθητη φυγή προς τα εμπρός και δεν θα την αφήσουμε αναξιοποίητη.
Πως βλέπετε την όλη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε ότι αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των εμβολιασμών θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Το θεωρείτε πιθανό;
Η χώρα μας αξιοποιεί απόλυτα τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει, χωρίς σπατάλες, και προχωρά την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού, ξεδιπλώνοντας την αρχική της στρατηγική. Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη δόση στους υγειονομικούς, στα κέντρα ηλικιωμένων, στους άνω των 85 ετών και άρχισε ο κύκλος της δεύτερης δόσης. Ταυτόχρονα, εμβολιάζονται οι πολίτες της ηλικίας από 80 έως 84 ετών, καθώς και οριζόντια οι κάτοικοι των μικρών νησιών. Εφόσον οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν παρεκκλίνουν πολύ της συμφωνίας που έχει γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώ πως ναι, το καλοκαίρι θα είναι εφικτή η σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα.
Με τι ταχύτητα πρέπει να τρέξει τότε η Ελλάδα και η κυβέρνηση; Και με ποια ατζέντα;
Η Κυβέρνηση, όλο αυτό το «δύσκολο» διάστημα, δεν περιμένει απλώς να λάβει τέλος η δυσάρεστη αυτή περιπέτεια, αλλά προετοιμάζει το υπόβαθρο προκειμένου να είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή για την δυναμική επανεκκίνηση. Επανεκκίνηση της οικονομίας, επανεκκίνηση της κοινωνίας, επανεκκίνηση της ζωής μας. Υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η μεταρρυθμιστική ατζέντα για το σκοπό αυτό «τρέχει» διαρκώς, ταυτόχρονα με την στήριξη των πληγέντων. Πλησιάζει η στιγμή τα όνειρα όλων μας να βγουν από την πολύμηνη … ναφθαλίνη, να ζωντανέψουν και να μας προκαλέσουν να τα υλοποιήσουμε.
Θα έχετε ακούσει και εσείς τα σενάρια του «2+4». Δηλαδή πρόωρες εκλογές εντός του 2021 και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα έτσι ώστε σε περίπτωση νίκης η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κυβερνήσουν για άλλη μια τετραετία. Το σχόλιό σας;
Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023 και η Νέα Δημοκρατία θα τις ξανακερδίσει, συνεχίζοντας να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.