«Η παρούσα κρίση έχει αναδείξει τα ελλείμματα της Ευρώπης. Έχει αναδείξει ταυτόχρονα, όμως, και το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις προκλήσεις της σημερινής εποχής είναι κοινές για όλους.
Υπό αυτή την έννοια οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να μειώσουμε τα ελλείμματα πολιτικής μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας μας». Αυτό υπογραμμίζει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Capital.gr».
Αυτό που τελικά θα χρειαστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη για την επόμενη
ημέρα, επισημαίνει, «είναι μία συνολική, πολυμέτωπη και δυναμική επανεκκίνηση
της οικονομικής δραστηριότητας.
Χρειάζεται μία Νέα Συμφωνία. Ένα νέο New Deal.
Χρειάζεται να μπολιάσουμε τις οικονομίες μας με νέο, φτηνό χρήμα το οποίο
επιβάλλεται να ‘’γυρίσει’’ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην πραγματική οικονομία
και στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές. Τόσο για να απορροφηθούν οι
κοινωνικοί κραδασμοί όσο και για να μπορέσουμε να επανακτήσουμε το
‘’momentum’’ της επενδυτικής μας ελκυστικότητας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Ο κ. Λαζαρίδης εκτιμά ότι «η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία να
σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών μας – ατομικών και
συλλογικών. Και είναι ευκαιρία να εμπνεύσουμε την αισιοδοξία για το αύριο που
έρχεται μετά τη μεγάλη νίκη απέναντι στον ιό μέσα από μια αναβαθμισμένη
αισιοδοξία που θα βασίζεται σε αυτή τη Νέα Συμφωνία».
Το ευχάριστο, τονίζει, «είναι ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα η
ιστορία καταγράφει ότι υπάρχει Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με
Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο οποίος, είναι βέβαιο, ότι την ίδια
υπευθυνότητα και εγρήγορση που δείχνει η Κυβέρνηση στην παρούσα φάση, θα τη
δείξει και στην επόμενη φάση. Τη φάση της επανεκκίνησης».
Μετά τη μάχη χρειάζεται Νέα Συμφωνία για Νέα Επανεκκίνηση
Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη
Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας
Στη μεγάλη μάχη που δίνει η χώρα μας – και ο πλανήτης ολόκληρος – απέναντι στον «αόρατο εχθρό» του κωρονοϊού τα όπλα που διαθέτουμε είναι η επιστημονική γνώση και αφοσίωση, η έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση, η εμπέδωση της νέας συλλογικότητας που προτάσσει το «όλοι χωριστά» αντί για το «όλοι μαζί», και η έγκαιρη και αποτελεσματική στρατηγική της Kυβέρνησης.
Σίγουρα, ακόμα και η παραμικρή πρόθεση θριαμβολογίας οφείλει να μείνει αυστηρά στο περιθώριο της σκέψης μας, καθώς θα πρέπει να κερδίσουμε πολλές μάχες ακόμα για να μιλάμε για οριστική νίκη στον πόλεμο.
Ωστόσο, δεν είναι νωρίς να βγουν κάποια συμπεράσματα. Άλλωστε, θεωρώ ότι αποτελεί θεσμική ευθύνη για εμάς τους πολιτικούς να μπορούμε να περιγράφουμε την μεγαλύτερη εικόνα και να οδηγούμε την κοινωνία ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την εκάστοτε κρίση.
Το πρώτο συμπέρασμα που πανθομολογουμένως και αβίαστα βγαίνει είναι ότι o Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοπόρησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έκανε σε σωστό χρόνο τα σωστά βήματα σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων με την τοποθέτηση της πολιτικής προστασίας στην κορυφή της πυραμίδας του κρατικού σχεδιασμού, και ασφαλώς «δίνοντας χώρο» στους ειδικούς, αναβαθμίζοντάς τους σε νέους … στρατηγούς!
Ο δεύτερος τομέας, στον οποίο η Κυβέρνηση επέδειξε εγρήγορση, ήταν η λήψη μέτρων για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Έχουμε μέχρι τώρα ένα πακέτο 10 δις ευρώ άμεσης αντίδρασης τόσο από εθνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους.. Από εκεί και πέρα, επειδή επικρατούν ειδικές συνθήκες, είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις είναι εκείνες που θα υποδείξουν την εξειδίκευση και την εντατικοποίηση των μέτρων προκειμένου να καλυφθούν κατά το δυνατό όλες και όλοι από τους συμπολίτες μας που θα το έχουν ανάγκη.
Δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα μείνει κανείς πίσω μετά από αυτήν την κρίση.
Αυτά επί ελληνικού εδάφους. Θα ήταν αδύνατο να έχουμε ωστόσο την μεγαλύτερη εικόνα χωρίς να αφήσουμε ασχολίαστα όσα συμβαίνουν επί ευρωπαϊκού. Είναι άλλωστε αλληλένδετα. Η παρούσα κρίση έχει αναδείξει τα ελλείμματα της Ευρώπης. Έχει αναδείξει ταυτόχρονα, όμως, και το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις προκλήσεις της σημερινής εποχής είναι κοινές για όλους. Υπό αυτή την έννοια οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να μειώσουμε τα ελλείμματα πολιτικής μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας μας.
Αυτό φαίνεται να γίνεται αντιληπτό. Τα νέα μέτρα τόσο για δημοσιονομική ελευθερία όσο και για συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση σημαίνουν πρακτικά την κάμψη της Γερμανικής εμμονής για δημοσιονομική πειθαρχία μπροστά στο φάσμα νέας ύφεσης, κάτι που στην παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να ήταν δυνητικά οδυνηρό τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής άποψης.
Η αγορά τίτλων του δημοσίου από την Ε.Κ.Τ. και η ανάληψη μέρους του δημόσιου χρέους από την Ευρώπη – πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μια “άτυπη αναβάθμιση” της χώρας, η οποία μπαίνει στα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας – αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας, και παρέχει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν ευκολότερα στην παροχή φθηνότερου δανεισμού προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη μας οδηγεί στο εξής συμπέρασμα. Αυτό που τελικά θα χρειαστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη για την επόμενη ημέρα είναι μία συνολική, πολυμέτωπη και δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Χρειάζεται μία Νέα Συμφωνία. Ένα νέο New Deal.
Χρειάζεται να μπολιάσουμε τις οικονομίες μας με νέο, φτηνό χρήμα το οποίο επιβάλλεται να «γυρίσει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές. Τόσο για να απορροφηθούν οι κοινωνικοί κραδασμοί όσο και για να μπορέσουμε να επανακτήσουμε το «μομέντουμ» της επενδυτικής μας ελκυστικότητας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
«Σε κάθε γκρίζο σύννεφο υπάρχει μια ασημένια γραμμή» λένε οι Άγγλοι, εννοώντας ότι κάθε κρίση είναι και ευκαιρία ταυτόχρονα. Η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών μας -ατομικών και συλλογικών. Και είναι ευκαιρία να εμπνεύσουμε την αισιοδοξία για το αύριο που έρχεται μετά τη μεγάλη νίκη απέναντι στον ιό μέσα από μια αναβαθμισμένη αισιοδοξία που θα βασίζεται σε αυτή τη Νέα Συμφωνία.
Το ευχάριστο είναι ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα η ιστορία καταγράφει ότι υπάρχει Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο οποίος, είναι βέβαιο, ότι την ίδια υπευθυνότητα και εγρήγορση που δείχνει η Κυβέρνηση στην παρούσα φάση, θα τη δείξει και στην επόμενη φάση. Τη φάση της επανεκκίνησης.