Τον τρόπο με τον οποίο η εξωτερική μας πολιτική αποκτά την απαραίτητη δομή και υποδομή, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο ευέλικτη, δυναμική και αποτελεσματική, εξήγησε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ο νέος οργανισμός του Υπουργείου των Εξωτερικών, όπως είπε, «αναβαθμίζει, επικαιροποιεί, εξορθολογίζει, διορθώνει, καινοτομεί. Δίνει στο υπουργείο τα εργαλεία να μπορεί να κάνει τη φωνή της χώρας πιο ισχυρή».
Ο κ. Λαζαρίδης ζήτησε να εξετάσει η Κυβέρνηση την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να συμμετέχει και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Κατά την άποψη μου δε νοείται ΕΣΕΠ χωρίς τη συμμετοχή του πολιτικού προϊσταμένου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και επιτρέψτε μου να κάνω ένα ακόμα βήμα προς την λειτουργική ορθότητα. Με δεδομένη τη σύγχρονη γεωπολιτική πολυπλοκότητα, θα είχε νόημα και η κατά περίπτωση συμμετοχή στο ΕΣΕΠ τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας».
Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στην «ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με τους Έλληνες της Διασποράς», την οποία χαρακτήρισε «εκπεφρασμένη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης. Και έχει ήδη πάρει το δρόμο της με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Για τη Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες της οικουμένης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής προοπτικής. Που δυναμώνει ακόμα περισσότερο και αποτυπώνεται στο σύνθημα: ελληνική ομογένεια – εθνική οικογένεια».
Το παρόν σχέδιο νόμου, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «σε αντίθεση με πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, αποπνέει και το δέοντα σεβασμό τόσο στο εξαιρετικό έμψυχο προσωπικό του Υπουργείου των Εξωτερικών όσο και στην ίδια τη διαδικασία που το αναβαθμίζει. Οι περιπέτειες του Οργανισμού που είχαν ξεκινήσει την εποχή Κοτζιά – τότε που στο Υπουργείο όλα τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, κατά κοινή ομολογία των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ. Τότε που έφερνε ο Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Οργανισμό σε δόσεις στη Βουλή».
Ο νέος Οργανισμός, σημείωσε, «αποπνέει το νέο δυναμισμό στην εξωτερική πολιτική μας. Επανατοποθετεί τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, με ανανεωμένο εθνικό αποτύπωμα. Δίνει τη δυνατότητα στη σύγχρονη, δημοκρατική, ελληνική πολιτεία να παρέμβει πολυδιάστατα στη διεθνή σκακιέρα».
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας»
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
«Το συναρπαστικότερο πράγμα σε σχέση με το μέλλον είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα να το διαμορφώσουμε», έλεγε ο Βρετανός φιλόσοφος Τσάρλς Χάντι.
Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε εμείς σήμερα.
Είναι νομίζω πλήρως αντιληπτό από όλες και όλους εδώ ότι ο κόσμος μας αλλάζει. Με ταχύτητες και τρόπους που ακόμα και άνθρωποι περισσότερο διορατικοί από εμάς, δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει.
Ζούμε σε ένα σύγχρονο πολυ-πολικό κόσμο, στον οποίο οι προκλήσεις είναι πολυεπίπεδες. Η απροβλεπτότητα παραμένει κανόνας και οι αβεβαιότητες περισσότερες από τις σταθερές.
Και αυτό που περιγράφω δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας, ούτε άσκηση επί χάρτου, αλλά μία απτή καθημερινή πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα στην οποία καλούμαστε να προσαρμοστούμε άμεσα, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις τόσο του σήμερα όσο και του αύριο.
Και με το παρόν σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει για ακόμα μία φορά οξυμμένα αντανακλαστικά προσαρμοστικότητας, επικαιροποίησης, ανανέωσης.
Με το παρόν σχέδιο νόμου η εξωτερική μας πολιτικής αποκτά την απαραίτητη δομή και υποδομή, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο ευέλικτη, ακόμα πιο δυναμική.
Συνεπώς ακόμα πιο αποτελεσματική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Ο νέος οργανισμός του Υπουργείου των Εξωτερικών, που εισηγείται δια του παρόντος σχεδίου ο απολύτως επιτυχημένος υπουργός Νίκος Δένδιας, αναβαθμίζει, επικαιροποιεί, εξορθολογίζει, διορθώνει, καινοτομεί.
Αναβαθμίζει τη λειτουργία του Υπουργείου μέσα από την αναδιοργάνωσή του σε τρεις οργανωτικούς πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας αφορά στις Διεθνείς Σχέσεις, ο δεύτερος πυλώνας στις Οικονομικές Σχέσεις και την Εξωστρέφεια και ο τρίτος σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Καθιστά με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο κεντρικό φορέα όχι μόνο άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλά αυτό που οφείλει να είναι στη σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα.
Δυναμικό, θεσμικό όχημα προώθησης των θέσεων, των συμφερόντων, των διεθνών οικονομικών σχέσεων και της εικόνας της χώρας διεθνώς.
Με το νέο οργανισμό εξορθολογίζουμε τη λειτουργία του μέσα από τη μείωση των Γενικών Γραμματειών κατά μία και των επιμέρους οργανωτικών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι μειώσεις μάλιστα αυτές δεν λειτουργούν επιβαρυντικά για τη λειτουργία του ΥΠΕΞ αλλά προσδίδουν ευελιξία στην άσκηση της νέας διευρυμένης αποστολής του Υπουργείου.
Διορθώνουμε ελλείψεις, αγκυλώσεις και παθογένειες και βελτιώνουμε διαδικασίες. Η ίδρυση, για παράδειγμα, του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας είναι βέβαιο ότι θα «δέσει» το συντονισμό με το Υπουργείο Άμυνας.
Και εδώ θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να σας ζητήσω να εξετάσει η Κυβέρνηση την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να συμμετέχει και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Κατά την άποψη μου δε νοείται ΕΣΕΠ χωρίς τη συμμετοχή του πολιτικού προϊσταμένου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Και επιτρέψτε μου να κάνω ένα ακόμα βήμα προς την λειτουργική ορθότητα.
Με δεδομένη τη σύγχρονη γεωπολιτική πολυπλοκότητα, θα είχε νόημα και η κατά περίπτωση συμμετοχή στο ΕΣΕΠ τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Η Εθνική Πολιτική Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στο παρόν νομοσχέδιο, επανορθώνεται με τρόπο που να μπορεί να αυξήσει το πολιτικό κεφάλαιο της χώρας. Να το πράξει με αξιοπιστία, μακριά από τις αμαρτωλές σκιές του παρελθόντος.
Ο νέος οργανισμός καινοτομεί. Δίνει στο ΥΠΕΞ τα εργαλεία να μπορεί να κάνει τη φωνή της χώρας πιο ισχυρή.
Το πώς, το ανέλυσε άριστα ο εισηγητής μας κ. Μπογδάνος.
Αισθάνομαι υπερήφανος που αυτή η σχέση εθνικής ενδυνάμωσης μπαίνει σε νέα βάση. Αποφεύγουμε πλέον τα γραφειοκρατικά, και άλλα, βαρίδια του παρελθόντος.
Μη ξεχνάμε ότι η ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με τους Έλληνες της Διασποράς είναι εκπεφρασμένη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης.
Και έχει ήδη πάρει το δρόμο της με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Για τη Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες της οικουμένης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής προοπτικής.
Που δυναμώνει ακόμα περισσότερο και αποτυπώνεται στο σύνθημα: ελληνική ομογένεια – εθνική οικογένεια.
Και επιτρέψτε μου και ένα τελευταίο σχόλιο.
Σήμερα, μπαίνει και ένα τέλος σε κακές πρακτικές αναφορικά με τον οργανισμό του ΥΠΕΞ τα τελευταία χρόνια.
Το παρόν σχέδιο νόμου – σε αντίθεση με πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος – αποπνέει και το δέοντα σεβασμό τόσο στο εξαιρετικό έμψυχο προσωπικό του Υπουργείου των Εξωτερικών όσο και στην ίδια τη διαδικασία που το αναβαθμίζει.
Οι περιπέτειες του Οργανισμού που είχαν ξεκινήσει την εποχή Κοτζιά – τότε που στο Υπουργείο όλα τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, κατά κοινή ομολογία των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ.
Τότε που έφερνε ο Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Οργανισμό σε δόσεις στη Βουλή.
Εδώ λοιπόν μπαίνει μια τελεία. Ο Οργανισμός αντιμετωπίζεται όπως του πρέπει. Γιατί, ξέρετε, ο Οργανισμός του ΥΠΕΞ είναι κώδικας και ως τέτοιος τροποποιείται συνολικά.
Όχι αποσπασματικά. Όχι ως μεμονωμένα κομμάτια πάζλ. Αλλά ως ολόκληρη εικόνα. Όπως ακριβώς γίνεται σήμερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Ο Οργανισμός του Υπουργείου των Εξωτερικών αποτελεί τον καθρέπτη που αντικατοπτρίζει την εξωτερική πολιτική που θέλουμε.
Ο νέος Οργανισμός αποπνέει το νέο δυναμισμό στην εξωτερική πολιτική μας.
Επανατοποθετεί τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, με ανανεωμένο εθνικό αποτύπωμα.
Δίνει τη δυνατότητα στη σύγχρονη, δημοκρατική, Ελληνική πολιτεία να παρέμβει πολυδιάστατα στη διεθνή σκακιέρα.
Με κλιμακούμενο εθνικό όφελος αλλά και με την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με το διεθνές περιβάλλον.
Με την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης των λαών και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
Και για τους λόγους αυτούς, προσωπικά δηλώνω υπερήφανος που μπορώ με την ψήφο μου να συμμετέχω στο ανανεωμένο μέλλον της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Σας ευχαριστώ.