Η τραγωδία στη Μάνδρα, από τις φονικές πλημμύρες, που κόστισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, το σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης «Ποσειδών» είχε προβλέψει 48 ώρες πριν πως στο όρος Πατέρα θα έπεφταν 50 χιλιοστά βροχής σε λίγες ώρες…
Η προειδοποίηση αυτή όμως δεν ελήφθη υπόψιν από κανέναν φορέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένα μέτρο πρόληψης και ο κρατικός μηχανισμός να μείνει κυριολεκτικά στο σκοτάδι, και έτσι στη συνέχεια να ακολουθήσει η τραγωδία.
Το σύστημα «Ποσειδών», είναι δημιούργημα του ΕΛΚΕΘΕ και είναι προσβάσιμο από όλους, αν και δεν είναι συνδεδεμένο απευθείας με κάποια κρατική υπηρεσία.
Παρέχει προγνώσεις για τους ανέμους, τις βροχές, τη νεφοκάλυψη, κλπ και έχει χρηματοδοτηθεί τόσο από την ΕΕ, όσο και από το υπουργείο Οικονομίας.
«Το κράτος, η Πολιτική Προστασία, κατάλαβε την έκταση του προβλήματος στη Μάνδρα το μεσημέρι, από τα ΜΜΕ. Μέχρι τότε δεν είχε εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Αν είχαν καταλάβει νωρίτερα τι συνέβαινε στην παλιά εθνική οδό και είχε άμεσα πάει εκεί η Τροχαία να κλείσει το δρόμο, είναι πιθανό να μην είχαν εγκλωβιστεί και πεθάνει τόσοι οδηγοί», είναι τα λόγια του καθηγητή Παπανικολάου, όπως δημοσιεύονται στον «Ελεύθερο Τύπο».
Παράλληλα, σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε γνωστό πως στην χώρα μας οι πλημμύρες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από φυσικές καταστροφές, μετά τους σεισμούς, ενώ θύματα πέφτουν συνήθως άνδρες γύρω στα 50, που την ώρα της βροχής βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους και οδηγούν.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, iefimerida.gr