«Έχοντας απλώσει τα διαπραγματευτικά χαρτιά της σε τέσσερις πυλώνες για να κερδίσει περισσότερα κονδύλια, η Ελλάδα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη συζήτηση για τον κοινοτικό Προϋπολογισμό».
Τα παραπάνω τονίζουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον μαραθώνιο των συναντήσεων μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το μήνυμα είναι ότι «η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, συνομιλεί με όλους τους μεγάλους “παίκτες” προκειμένου να είναι εποικοδομητική και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της Ευρώπης», σχολιάζοντας τις εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εικόνα που έχει αποκομίσει η ελληνική πλευρά είναι ότι ο κ. Μισέλ προσπαθεί να διαμορφώσει μία συμβιβαστική πρόταση, αλλά το αν θα κατατεθεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα υπάρξει ένα κοινό έδαφος που να φαίνεται ότι μπορεί να περπατήσει. Αν δεν υπάρξει κοινός τόπος, θα υπάρξει απόφαση να συγκληθεί νέο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτιμάται.
Ακόμα, οι κυβερνητικοί κύκλοι πρόσθεσαν ότι στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο από χθες, όταν φάνηκε ένα αδιέξοδο.
Ειδικότερα, επισήμαναν πως η Ελλάδα έχει απλώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πολιτική Συνοχής, ΚΑΠ, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Κλιματική Αλλαγή) «έτσι ώστε να μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια».
Εκ νέου διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα επαναλάβει πως δεν γίνεται να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, σημειώνοντας πως μια διαφορετική κατανομή στους διάφορους πυλώνες του προϋπολογισμού θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν πάρα πολύ σημαντική η συνάντηση οκτώ ηγετών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «γιατί αυτή ο ομάδα χωρών που συμμετείχε έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: Είναι ευρωπαϊστές, χώρες της παλιάς Ευρώπης και υπέρ του διαλόγου. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της συνάντησης αυτής, επικαλέστηκαν τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού: οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού».
Τέλος, έγινε γνωστό ότι έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι χώρες της ομάδας Φίλοι της Συνοχής μετονομάστηκαν σε Φίλους της Φιλόδοξης Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ιταλία.