Άκρως ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση με το νομοθετικό έργο που παρήγαγε από τα μέσα Ιουλίου που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας μέχρι και σήμερα, που κλείνοντας το έτος προβαίνει σε έναν πρώτο απολογισμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία, κατά την τρέχουσα Κοινοβουλευτική Περίοδο (που αυτές τις ημέρες συμπληρώνει πέντε μήνες λειτουργίας), κατατέθηκαν και επιψηφίστηκαν συνολικά 31 νομοθετήματα, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων συμβάσεων.
Εάν κάποιο απ’ όλα αυτά ξεχωρίζει είναι προφανώς το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες που εγκρίθηκε με το ιστορικό ρεκόρ των 288 ψήφων, ενώ ορόσημο θεωρείται βέβαια μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και η Αναθεώρηση του Συντάγματος που είχε ξεκινήσει βέβαια από την προηγούμενη Βουλή όπως προβλέπει ο υπέρτατος νόμος.
Πολύ περισσότερα νομοσχέδια το 2020
Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι του χρόνου τα σχέδια νόμου θα είναι αναλογικά πολύ περισσότερα καθώς ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο “να φορτσάρουν ώστε να αλλάξει άρδην η εικόνα της χώρας μας προς το θετικότερο”.
Πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας να δηλώνει ούτως ή άλλως πως οι υπηρεσίας του επονομαζόμενου “ναού της Δημοκρατίας” είναι έτοιμες να δεχθούν πολύ περισσότερα νομοθετήματα τα οποία φιλοδοξεί να ψηφίζονται κιόλας πολύ πιο γρήγορα όταν επεκταθεί η ψηφοφορία με ηλεκτρονική μορφή, σε κάθε νομοσχέδιο ή τυχόν πρόταση νόμου που θα κατατίθεται.
Εν αναμονή των πορισμάτων της Προανακριτικής
Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο βέβαια το Κοινοβούλιο εκτός από το νομοθετικό έργο που κλήθηκε να διεκπεραιώσει, έχει συστήσει και μια Προανακριτική Επιτροπή, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες του τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτριου Παπαγγελόπουλου στην πολυσυζητημένη υπόθεση Novartis. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως αυτόν τον καιρό θα είχαμε την έκδοση του σχετικού πορίσματος, οι σχετικές διαδικασίες καθυστερούν αφού μια σειρά από ζητήματα που κλήθηκαν τα μέλη της να επιλύσουν πήγαν πίσω το χρονοδιάγραμμα. Τώρα κάποιοι κάνουν λόγο για έκδοση του πορίσματος (ή των πορισμάτων, αφού όπως όλα δείχνουν κάθε κόμμα θα εκδώσει το δικό του) εκεί κοντά στο Πάσχα, εκτός εάν αυξηθεί ο αριθμός των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων – κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό.