ΥΠΑΑΤ: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών, εστιάζοντας σε εναλλακτικές μορφές στήριξης, αφού όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.
Του Παντελή Χαριτάκη
Τι θα πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ έως 30 Ιουνίου 2025-Καθαρίζει το τοπίο για τις τιμές στο ελαιόλαδο
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Στην άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, γίνεται σαφές ότι η προσοχή στρέφεται σε πρακτικά μέτρα, τα οποία θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα, εστιάζοντας σε μέτρα αποζημίωσης και μείωσης του κόστους παραγωγής.
Στήριξη μέσω αποζημιώσεων και αλλαγών στον ΕΛΓΑ
Ένα από τα κεντρικά θέματα της συζήτησης είναι η αποζημίωση για ζημιές στις αγροτικές παραγωγές και τα κεφάλαια. Όπως σημειώνεται, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ καλύπτει φυσικές καταστροφές, ωστόσο το υπουργείο επεξεργάζεται τροποποιήσεις στον κανονισμό για να συμπεριλάβει νέους κινδύνους και νόσους. Παράλληλα, για τις αποζημιώσεις από ζωονόσους, το υπουργείο ανακοίνωσε την αύξηση της αποζημίωσης για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου στα 250 ευρώ ανά ζώο, ενώ προγραμματίζεται νέο πρόγραμμα με 100% χρηματοδότηση για την αγορά νέου ζωικού κεφαλαίου. Επιπλέον, εξετάζεται η ενίσχυση των μέτρων για την αποζημίωση λόγω μειωμένων παραγωγών και χαμηλών τιμών.
Μείωση του κόστους παραγωγής
Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου, έχει θεσπιστεί ένας μόνιμος μηχανισμός επιστροφής ΕΦΚ για το πετρέλαιο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτών. Παράλληλα, οι τιμές των λιπασμάτων και των ζωοτροφών έχουν ήδη μειωθεί, με τον ΦΠΑ να έχει κατέβει στο 6%, γεγονός που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα. Η τιμή του ρεύματος, που έχει σταθεροποιηθεί στα 0,093 ευρώ/κιλοβατώρα για δύο χρόνια, αποτελεί επίσης μια προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους των γεωργικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, για την επιδότηση λιπασμάτων και αγροεφοδίων, το υπουργείο ενημέρωσε ότι η Ε.Ε. θεωρεί τέτοιες επιδοτήσεις κρατική ενίσχυση, κάτι που απαγορεύεται, καθιστώντας ανέφικτη μια επιπλέον ενίσχυση μέσω αυτών των κατηγοριών.
Υποδομές και έργα
Σε ό,τι αφορά την προστασία από φυσικές καταστροφές, το υπουργείο ενημέρωσε ότι υλοποιείται το πρόγραμμα “ΥΔΩΡ 2.0”, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και την προστασία από πλημμύρες και ξηρασίες. Επιπλέον, αναμένονται νέες επενδύσεις σε μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα και αγροτική οδοποιία μέσω του ΠΑΑ, καθώς και για τη βελτίωση της αρδευτικής πολιτικής, με νέα έργα και υποδομές σε συνεργασία με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).
Αγροτικές επιδοτήσεις και συνδεδεμένες ενισχύσεις
Το υπουργείο επίσης ασχολείται με το ζήτημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ειδικά για τις καλλιέργειες που επλήγησαν από καιρικές συνθήκες ή ζωονόσους. Εξετάζεται η μείωση του πλαφόν για αυτές τις καλλιέργειες, προκειμένου να μειωθεί η ζημία για τους παραγωγούς. Επίσης, υπάρχει μια συζήτηση για την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, με στόχο την ίση κατανομή των ενισχύσεων στους παραγωγούς και την αποφυγή αδικιών στον καταμερισμό των κοινοτικών πόρων.
Στήριξη για τη μελισσοκομία και την ελαιοκομία
Για τη μελισσοκομία, το υπουργείο προγραμματίζει την ένταξη ενός νέου προγράμματος για την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω τομεακών προγραμμάτων. Επιπλέον, για τις ελληνοποιήσεις στο μέλι, έχουν ενταθεί οι έλεγχοι και δημιουργείται Μητρώο καταγραφής ισοζυγίων μελιού.
Όσον αφορά την ελαιοκομία, το υπουργείο ενημέρωσε ότι εξετάζεται η αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο ελαιόλαδο στη νέα προγραμματική περίοδο, ενώ προχωρούν οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της νοθείας του ελαιολάδου από τον ΕΦΕΤ και τη ΔΑΟΚ. Επίσης, ο φάκελος για την ένταξη του ελαιολάδου Π.Γ.Ε. Κρήτης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται υπό αξιολόγηση.
ΟΠΕΚΕΠΕ και αναδιοργάνωση
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το υπουργείο ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Έχουν ήδη οριστεί τεχνικοί σύμβουλοι μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, αποφεύγοντας τις αδιαφανείς πρακτικές του παρελθόντος. Από την αρχή του 2024 έως τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους 2,78 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση των καθυστερήσεων και την εξασφάλιση έγκαιρων πληρωμών στους αγρότες.
Συνολικά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, μέσω αλλαγών στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, της βελτίωσης των υποδομών και της διαχείρισης των επιδοτήσεων και ενισχύσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων φορέων που διαχειρίζονται τα αγροτικά προγράμματα.
ΑΓΡΙΕΨΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ! Μας κατέστρεψαν…! Απλήρωτοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και παραμελημένοι- Σκληρή παρέμβαση
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κύριες Κατηγορίες Επιδοτήσεων και Απλήρωτων Ποσών:
1. Ενιαία Ενίσχυση (ΕΕ):
• Οι πληρωμές της ΕΕ για το 2022 έχουν καθυστερήσει για αρκετούς αγρότες, ιδίως σε περιπτώσεις λαθών στις καταγραφές τους.
2. Ενίσχυση Νέων Αγροτών:
• Πολλοί νέοι αγρότες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές λόγω ελέγχων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.
3. Επιδοτήσεις για Βιολογική Γεωργία:
• Αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, έχουν κάποιες φορές καθυστερήσεις στις πληρωμές λόγω προγραμματισμένων ελέγχων.
4. Αγροτικές Επιδοτήσεις (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΚΟΜΦΟΥΖΙΟΣ):
• Στο πλαίσιο των κοινοτικών επιδοτήσεων για γεωργικές δραστηριότητες και ενισχύσεις για κτηνοτροφικές μονάδες.
5. Πρόγραμμα Ενίσχυσης για Ζημιές σε Φυτικά και Ζωικά Προϊόντα (ΠΣΕΑ):
• Υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων σε περιπτώσεις καταστροφών από καιρικά φαινόμενα ή άλλους παράγοντες.
6. Απλήρωτα ποσά λόγω τεχνικών σφαλμάτων:
• Για το έτος 2022, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει παραδεχτεί τεχνικά λάθη, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η επιστροφή επιδοτήσεων από 196.000 αγρότες.
7. Επιστροφή χρημάτων λόγω λάθους καταβολής:
• Όπως αναφέρθηκε, τα λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ενεργοποίηση των επιδοτήσεων του 2022 έχουν οδηγήσει σε επιστροφή ποσών από χιλιάδες αγρότες.
Η ακριβής λίστα με τα απλήρωτα ποσά και τις εκκρεμείς πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαμβάνει τα παραπάνω θέματα και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και το πρόγραμμα. Για πιο συγκεκριμένα στοιχεία και ενημέρωση, οι αγρότες θα πρέπει να ελέγξουν την πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ή να επικοινωνήσουν με τον οργανισμό για να λάβουν λεπτομέρειες.
Απλήρωτοι και εξαγριωμένοι οι αγρότες! Τι θα γίνει τελικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ