Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται από όλους τους ενήλικες είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, είτε σε περίπτωση ανεμβολίαστων αρνητικό αποτέλεσμα PCR τεστ τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Σε αυτές τις ανακοινώσεις προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι για τους ενήλικους δεν θα γίνονται δεκτά τα self test, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τι ισχύει για τους ανήλικους
Για τους ανήλικους 12-17 ετών γίνεται αποδεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Από το μέτρο εξαιρούνται:
Η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα
Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.
Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς προχώρησε σε ανάγνωση των 20 ερωταπαντήσεων που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση νωρίτερα.
Καμπανάκι για τους νέους
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι υπάρχει μια επιδημιολογική σταθεροποίηση, «σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία», σημειώνοντας ότι υπάρχει μια σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων και πλέον εντοπίζεται στα 27 έτη.
Η ίδια σημείωσε ότι η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται σε νέους 18-24 ετών και επίσης στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Σε αυτό το ηλικιακό τόξο καταγράφεται το 60% των νέων κρουσμάτων.
Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι «ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα», καθώς «είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%».
Και υπογράμμισε πως ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 1,1%, συμπληρώνοντας ότι βάσει των υπολογισμών που υπάρχουν, μέσα σε 2 εβδομάδες σε ΜΕΘ θα βρίσκονται περίπου 100 ασθενείς.
Λόγω του εμβολιασμού, πρόσθεσε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στους θανάτους σε ασθενείς άνω των 65 ετών.
Αναφερόμενη στην Μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Γουχάν και 40% από την βρετανική μετάλλαξη, που σε εκείνη αποδίδεται το 3ο κύμα στην Ευρώπη.
Και συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (και με τις 2 δόσεις) παρέχουν προστασία από την Μετάλλαξη Δέλτα κατά 96% και 92% αντιστοίχως.