Μπορεί οι ταχύτητες που έχει ήδη αναπτύξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φαντάζουν πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο, όμως η πραγματικά κρίσιμη περιόδος που θα «τρέξουν» σημαντικά γεγονότα και σε περισσότερα μάλιστα του ενός επίπεδα είναι οι τριάντα μέρες που αρχίζουν από το τέλος Αυγούστου και ολοκληρώνονται στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Σε αυτόν τον μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την πρώτη του επαφή με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με πολλούς και κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες κυρίως εκτός ελληνικών συνόρων, επαφές που το αποτέλεσμα των οποίων φαντάζει καθοριστικό για τις επόμενες κινήσεις.
Πρόκειται για συναντήσεις και διαβουλεύσεις που θα βάλουν το πλαίσιο ώστε το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας να τρέξει με μεγάλους ρυθμούς και τελικό στόχο την μείωση του βραχνά των πλεονασμάτων.
Για τις 29 Αυγούστου προγραμματίζεται το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις όποιες επόμενες ελληνικές πρωτοβουλίες.
Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αναγκαιότητα μείωσης των πλεονασμάτων κάτω του 3,5%, μέσα από την πιστή τήρηση ενός εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ως αναγκαίο ενδιάμεσο βήμα για την ανάκτηση της ελληνικής αξιοπιστίας.
Οι δυο τους άλλωστε τα λένε συχνά, καθώς η πλέον πρόσφατη συνάντηση της τους έγινε πριν από ένα μήνα στις Βρυξέλλες.
Ασφαλώς και δε θα πρόκειται για ένα τετ α τετ όπου θα κριθούν τα πάντα, όμως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για τις επόμενα βήματα.
Σχεδόν ένα μήνα αργότερα και πάντως μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την γενική συνέλευση του οργανισμού.
Δε θα προκαλούσε έκπληξη αν στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης ο πρωθυπουργός έχει τετ α τετ τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Παρότι καμία από τις παραπάνω συναντήσεις δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί όλα παραμένουν ανοιχτά.
Σε κάθε περίπτωση μία πιθανή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων τόσο σε οικονομικό όσο και σε καθαρά γεωστρατηγικό επίπεδο, μερικούς μόνο μήνες μετά την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου (2-3) ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Ολλανδία για να συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.
Θα πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι στο δύσκολο παζλ το οποίο όταν όλα τα κομμάτια του ενωθούν, ο μεγάλος στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει πραγματικότητα.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την πρώτη άνοδο στη Θεσσαλονίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στις 7-8 Σεπτεμβρίου για τη διεθνή έκθεση.
Εκεί θα κάνει αναλυτική παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος, μερικές μέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή.
Ένας προϋπολογισμός, η τήρηση του οποίου θα αποτελέσει το διαβατήριο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο επίπεδο της αξιοπιστίας.
Μάλιστα, στη ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανά να εξαγγείλει στην ΔΕΘ την πολυπόθητη «13 σύνταξη».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η λεγόμενη 13η σύνταξη, θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, δεν θα είναι με τη μορφή επιδόματος, θα δίνεται σταθερά κάθε Δεκέμβριο.
Μάλιστα αναφέρει ότι θα είναι αφορολόγητη και αυξημένη για τους οικονομικά ασθενέστερους, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020 στο ποσό των 800 εκατ. ευρώ.