Μεγάλη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου από το πεδίο 12 της κυπριακής ΑΟΖ στην Αίγυπτο υπέγραψαν σήμερα η Λευκωσία με το Κάιρο, κάτι που σύθμφωνα με όλες τις ενδείξεις αφορά άμεσα και την αγορά γαλλικής φρεγάτας FREMM η οποία θα αναλάβει και την προστασία του.
Πλέον στην κυρπιακή ΑΟΖ υπάρχουν και αιγυπτιακά συμφέροντα και το Κάιρο δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει κινήσεις αμφισβήτησης των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Το μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υπέγραψε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ (Sherif Ismail), στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Αιγύπτου Ιμπραχίμ Μαχλάμπ (Ibrahim Mahlab).
Η ταχεία προμήθεια της D651 Normandie η οποία να σημειωθεί ότι προοριζόταν αρχικά για το ΠΝ είναι δείγμα ότι η Αίγυπτος επείγεται να δηλώσει τη ναυτική της παρουσία στην Ν.Α. Μεσόγειο όσο το δυνατόν το ταχύτερο.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί το ενδιαφέρον της Κύπρου για την αγορά κορβετών GoWind από την DCNS αναφορικά με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην εθνική της ΑΟΖ ύστερα και από την τουρκική εισβολή με το Barbaros συνοδεία του Ναυτικού της.
Η Τουρκία με δηλωμένη την προσοχή της στην περιοχή, του Ισραήλ με προμήθειες γερμανικών κορβετών, η Αίγυπτος με την αγορά της FREMM και προοπτική για την αγορά ακόμη μιας δείχνουν ότι όλες οι χώρες της περιοχής προετοιμάζονται για ενεργή άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων εκτός της Τουρκίας η οποία ήταν και είναι επιτιθέμενη.
Θλιβερή παραφωνία στην όλη υπόθεση η Ελλάδα η οποία αδυνατεί να ασκήσει τον παραμικρό έλεγχο στην περιοχή και με ένα ανύπαρκτο εξοπλιστικό πρόγραμμα δείχνει και είναι απών.
Σε ότι αφροά το Μνημόνιο Κύπρου και Αιγύπτου αυτό θα διευκολύνει τη συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», στο πεδίο 12, αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές της Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.
Ειδικότερα, το Μνημόνιο εξουσιοδοτεί την Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (Egyptian Natural Gas Holding Company – EGAS) και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Λτδ (ΕΥΚ) να εξετάσουν τις τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας θαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.
Με τον τρόπο αυτό θα βελτιστοποιηθεί η χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και θα επιτευχθεί προστιθέμενη αξία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αίγυπτο. Το εν λόγω έργο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τις εταιρείες που εμπλέκονται στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων (upstream) και στις δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ο στόχος είναι η κατάληξη σε συμφωνία εντός 6 μηνών από τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης.
Είναι προφανές ότι Rafale και FREMM αγοράζονται από την Αιγυπτο για την επιβολή κυριαρχίας στην Α.Μεσόγειο αλλά και για την προστασία μιας συμφωνίας όπως αυτή.
Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία εκτός των 24 Rafale και της FREMM περιλαμβάνει την προμήθεια βλημάτων της MBDA (ASTER για τις FREMM και MICA) εκτιμώμενου ύψους 1,2 δισ. € κάτι που σημαίνει πως τα αεροσκάφη θα κοστίσουν περί τα 3,8 δισ. €.
Επιπλέον στην συμφωνία περιλαμβάνεται προαίρεση για 12 ακόμη Rafale αλλά και μια ακόμη FREMM. Όπως αναφέρεται η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει κατά 50% απο τη Γαλλία, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.