Το πρωί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι το πενταετές Grexit παραμένει ακόμα η καλύτερη λύση.
Το απόγευμα δήλωσε ότι το ποσό του προγράμματος χρηματοδοτικής γέφυρας για την Ελλάδα συνολικού ύψους 7 δισ ευρώ θα εκταμιευθεί εντός του Ιουλίου.
Τι μεσολάβησε και οδήγησε στην οβιδιακή αλλαγή στάσης του ανθρώπου που από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα κάνει τα πάντα για να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη;
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο, μεταφέροντας την εκπεφρασμένη άποψη της Ουάσιγκτον και του ΔΝΤ ότι πρέπει να υπάρξει λύση άμεσα για το ελληνικό χρέος, ώστε μέσα από μία αναδιάρθρωσή του να καταστεί βιώσιμο.
Η συνάντηση ήρθε την ίδια ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ συνέχιζε το σφυροκόπημα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι το οποίο αποτελεί casus belli για τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να το πουλήσει το εσωτερικό του κόμματος της Μέρκελ αλλά και του κυβερνητικού εταίρου των Σοσιαλδημοκρατών.
Και όλα αυτά γίνονται μία μόλις ημέρα πριν πάει στη Μπούντεσταγκ η συμφωνία για νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας, εν μέσω αντιδράσεων από Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.
Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ σε συνδυασμό με τις Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Ιταλία έχουν περάσει στην αντεπίθεση με αφορμή την Ελλάδα και τις πεντάμηνες προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να διεθνοποιήσει την εγκληματική πολιτική προσήλωσης στη λιτότητα του Βερολίνου και να θέσει το ζήτημα όχι σε οικονομικές αλλά σε καθαρά γεωπολιτικές βάσεις.
Μετά τη συνάντηση με τον Τζακ Λιου λοιπόν, ο «λύκος» του Βερολίνου έγινε… αρνάκι και ακολούθησε πλήρως την κοινή απόφαση της Κομισιόν και του Eurogroup.
«Το πρώτο μέρος της χρηματοδότησης-γέφυρας της Ελλάδας, ένα ποσό ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι διαθέσιμο εντός του Ιουλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.
Όπως εξήγησε, τα κεφάλαια θα καταστούν διαθέσιμα μέσω του EFSM, κάτι το οποίο σημαίνει ότι για τις εκταμιεύσεις θα χρειάζεται η έγκριση όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στην Ευρωζώνη, δεν θα αντιμετωπίσουν κανέναν οικονομικό κίνδυνο από τη χρήση του EFSM.