Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι είναι το πιο καυτό θέμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτούς τους πρώτους 4 μήνες ζωής της, ενώ η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Το μεταναστευτικό / προσφυγικό αποτελεί έναν διαρκή πονοκέφαλο για την κυβέρνηση που καλείται διαρκώς να προσαρμόζει τα σχέδια της για την αντιμετώπιση των υψηλών ροών από τα τουρκικά παράλια και την διαχείριση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά και την υπόλοιπη χώρα.
Με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το σχέδιο της κυβέρνησης θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, καθώς σήμερα ο αρμόδιος συντονιστής, υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα παρουσιάσουν τα μέτρα ανακούφισης των νησιών του Αιγαίου.
Περιλαμβάνουν τέσσερις παραμέτρους:
αποσυμφόρηση νησιών με μετεγκαταστάσεις που θα συνεχιστούν
δημιουργία κλειστών κέντρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο
ορισμένα από τα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων
αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την μετεγκατάσταση συνολικά 20 χιλιάδων ατόμων από τα νησιά προς την ενδοχώρα μέχρι τον Φεβρουάριο. Προς το παρόν προχωρούν στις μετακινήσεις προσφύγων και οικογενειών σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα σπίτια και δομές.
Η δημιουργία των κλειστών κέντρων στα νησιά γίνεται θετικά αποδεκτή από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς εκτιμούν ότι αποτελούν πιο κατάλληλες δομές σε σχέση με τα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν τώρα, έχουν υπερπληθυσμό και τα οποία ευελπιστούν ότι θα κλείσουν. Όσον αφορά τα μέτρα φύλαξης των συνόρων αναμένεται να σταθούν στην αύξηση των πλωτών του λιμενικού και των περιπολιών και στην χρήση των θερμικών καμερών.
Μεταναστευτικό: Στήριξη στις τοπικές κοινωνίες, καλύτερη φύλαξη στα σύνορα
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στην κυβέρνηση στα αντισταθμιστικά μέτρα που θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες όπου φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες. Ξεχωρίζει η διάθεση μέρους από το υπερπλεόνασμα που υπολογίζεται στα 30 έως 50 εκ. ευρώ, αναλόγως το τελικό του ύψους. Με τα χρήματα αυτά θα φτιαχτούν υποδομές που έχουν ανάγκη περιφέρειες και δήμοι και τα έργα αυτά θα επιλύσουν προβλήματα που υπάρχουν. Μάλιστα, θα υπάρχει προτεραιότητα για όσους θα προσληφθούν στις 1700 θέσεις που θα πραγματοποιηθούν σε προσωπικό για την διαχείριση του μεταναστευτικού.
Ωστόσο, σε δεύτερη φάση, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα χρονικά, υπάρξουν ανακοινώσεις για περαιτέρω μέτρα φύλαξης των συνόρων αλλά και της δημιουργίας κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα. Αρμόδιες πηγές υπολογίζουν ότι ο τελικός τους αριθμός, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα νησιά, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, θα φτάνει ή θα ξεπερνά τα δέκα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα στην Κρήτη, αλλά και σε περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Επελέγη όμως αυτά να μην ανακοινωθούν σήμερα, αλλά, σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη επιλεγεί οι χώροι και γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίες. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που θα φιλοξενηθούν συνολικά στα νέα κλειστά κέντρα θα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τις 15 χιλιάδες. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση, για να μην υπάρξει ανατροπή στους σχεδιασμούς και τους τελικούς αριθμούς, είναι να σταματήσουν, ακόμα και με την βοήθεια του καιρού, τα υψηλά επίπεδα των ροών από τα τουρκικά παράλια.
ΠΗΓΗ iefimerida.gr