ΣΥΡΙΖΑ: «Μία ωραία ατμόσφαιρα» επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η απόφαση που πάρθηκε να εκλεγεί νέα ηγεσία άρον-άρον στην ουσία στο τέλος του καλοκαιριού (οι αρχές Σεπτεμβρίου είναι ακόμα καλοκαίρι) δείχνει δύο πράγματα:
Πρώτον θέλουν να ξεμπερδεύουν άμεσα με το ζήτημα του νέου προέδρου και δεύτερον δεν έχουν καταλάβει και δεν θέλουν να καταλάβουν για ποιους λόγους η κοινωνία απέρριψε τις πολιτικές τους προτάσεις καταβαραθρώνοντας τους σε ποσοστά απογοητευτικά χαμηλά για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στις 15 και 16 Ιουλίου θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Η Πολιτική Γραμματεία στη χθεσινή της συνεδρίαση κατέληξε, παρά τη διάσταση απόψεων, στον οδικό χάρτη της «ανασυγκρότησης» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ «υπηρεσιακός» πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ορίστηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, με γραμματέα τον Διονύση Καλαματιανό.
Η εισήγηση της ΠΓ προς την Κεντρική Επιτροπή, θα είναι να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων).
Επιπλέον, να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο. Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Ιουλίου, θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου.
Σήμερα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση της ΠΓ, για ορισμό του Σωκράτη Φάμελλου ως μεταβατικού επικεφαλής της. Στη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη. Γραμματέας θα είναι ο Διονυσης Καλαματιανός.
Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος, όπως αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία.
Η συγκεκριμένη ομάδα θα αναλάβει να οργανώσει τη γραμμή αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της συζήτησης, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία ξεκινά την Πέμπτη στη Βουλή.
Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο χρόνος του συνεδρίου.
Η Ομπρέλα και οι σύμμαχοί της ήθελαν τελικά συνέδριο γρήγορα και τελικώς συμβιβάστηκαν με την πρόταση της πλειοψηφίας για διαρκές συνέδριο (άρα με την ίδια σύνθεση του τελευταίου) για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και εκλογή νέου Πρόεδρου τότε.
Η πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για συντεταγμένη διαδικασία μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μειοψήφησε.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, πρότεινε «το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», καθώς «μόνο έτσι θα προκύψει το νέο».
Είπε ότι «πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας…».
Πρόσθεσε ότι «μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες».
Καταληκτικά ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».
Για τον χρόνο του συνεδρίου υπήρξε η διαφοροποίηση του Χρήστου Σπίρτζη όπως και για την εκλογή του νέου Πρόεδρου.
Ο ίδιος πρότεινε να εκλεγούν άμεσα νέα όργανα. Πρότεινε επίσης μεταβατική εκπροσώπηση του κόμματος, με τέσσερις αναπληρωτές του απερχόμενου προέδρου.
Ο κ. Σπίρτζης φέρεται να πρότεινε για την μεταβατική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ε. Τσακαλώτο, τον Αλέξη Χαρίτση, την Εφη Αχτσιόγλου και το Νίκο Παππα.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, ενώ μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι θα έπρεπε να υπάρξει παραίτηση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας και των δύο γραμματέων και να εκλέξει νέα πρόσωπα η Κεντρική Επιτροπή. Η πρόταση Σπίρτζη υπερψηφίστηκε μόνο από 4 μέλη της ΠΓ, από τον ίδιο, τον Παύλο Πολάκη, την Κατερίνα Νοτοπούλου και την Ζωή Καρκούλια.
Στη συνεδρίαση, όπως αναμενόταν, δεν συμμετείχε, ο Αλέξης Τσίπρας.
Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο, η απουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον απόηχο του επεισοδίου που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον Παναγιώτη Ρήγα.
Γενικά, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγική. Αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως είναι πως μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει καμία πολιτική «κόλλα» που να ενώνει όλες αυτές τις αντίρροπες πολιτικές προσωπικότητες.
pronews.gr