ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με θετικό πρόσημο ερμηνεύεται στο Μέγαρο Μαξίμου η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον αμερικανικό ιστότοπο Breitbart, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ μιας δίκαιης, εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Του Παντελή Χαριτάκη
Ο κ. Τραμπ, απαντώντας δημοσίως, έκανε λόγο για «καλό άνθρωπο» και σημείωσε ότι εκτιμά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή του να επανεξετάσει την οριζόντια επιβολή δασμών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μια επικοινωνιακή και ουσιαστική επιτυχία, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Αθήνα επιχειρεί να εδραιώσει τη στρατηγική της παρουσία στην Ουάσινγκτον, διατηρώντας παράλληλα ισχυρούς δεσμούς με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στο Breitbart δεν έγινε απλώς για συμβολικούς λόγους. Πρόκειται για ένα από τα βασικά ΜΜΕ που ο Ντόναλντ Τραμπ εμπιστεύεται καθημερινά.
Η ελληνική πλευρά ανησυχούσε έντονα για το ενδεχόμενο γενικευμένων αμερικανικών δασμών, ειδικά από το 2026 και μετά, που θα μπορούσαν να πλήξουν τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, κυρίως στον τομέα των τροφίμων. Γι’ αυτό και η παρέμβαση του πρωθυπουργού είχε σκοπό να δείξει ότι η Ελλάδα δεν εντάσσεται σε έναν άκαμπτο ευρωπαϊκό αντι-τραμπισμό, αλλά επιθυμεί τον διάλογο και την εξεύρεση λύσεων με αμοιβαίο όφελος.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η στάση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων για τα αντίμετρα στις ΗΠΑ. Όπως επιβεβαιώνεται από κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα πέτυχε την εξαίρεση από τα ευρωπαϊκά αντίποινα για προϊόντα όπως τα αμερικανικά αμύγδαλα και τα γαλακτοκομικά, διασφαλίζοντας τη συνέχεια κρίσιμων εμπορικών ροών προς τη χώρα. Η διαπραγμάτευση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ενεργό ελληνική παρέμβαση.
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβαλε τον IMEC (India-Middle East-Europe Corridor), έναν νέο άξονα ενεργειακής και εμπορικής συνεργασίας που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, ως αντίβαρο στη γεωπολιτική επιρροή της Κίνας. Η Αθήνα προβάλλει τον IMEC ως εναλλακτική λύση στρατηγικού βάθους για τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα ενόψει της ενίσχυσης της παρουσίας της Κίνας μέσω της Πρωτοβουλίας “Belt and Road”.
Πολιτική εξωστρέφεια και περιφερειακή στρατηγική
Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας το πρόγραμμα περιοδειών του, επισκέπτεται σήμερα τη Βοιωτία, με στάσεις σε βιομηχανικές περιοχές όπως τα Οινόφυτα και την πόλη της Λιβαδειάς. Εκεί, θα έχει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας για να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις στήριξης της εγχώριας παραγωγής και εξαγωγικής δραστηριότητας.
Το πολιτικό κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του Μαξίμου, μετά την περίοδο πίεσης λόγω της τραγωδίας των Τεμπών. Πλέον, το επιτελείο του πρωθυπουργού στοχεύει σε τουλάχιστον δύο επισκέψεις μηνιαίως στην περιφέρεια, όχι μόνο για λόγους επικοινωνιακούς αλλά και για την ανάδειξη έργων, χρηματοδοτικών παρεμβάσεων και σχεδιασμού για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Ενδοκυβερνητική σταθερότητα και επαφή με την Κοινοβουλευτική Ομάδα
Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια εσωτερικής συνοχής στη ΝΔ, με συναντήσεις βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών για νομοθετικά ζητήματα. Προχθές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των «γαλάζιων» βουλευτών με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο για την προσεχή μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού νόμου. Ο νέος γραμματέας της Κ.Ο. Απόστολος Βεσυρόπουλος δρομολογεί τακτικές συνεδριάσεις, ώστε να διατηρείται ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την κοινοβουλευτική βάση.
Το συνολικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου αυτή την περίοδο εστιάζει σε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, με σαφή στίγμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και συμμετοχή σε κρίσιμους διεθνείς διαύλους. Και όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η επιδίωξη δεν είναι απλώς η διατήρηση καλών σχέσεων με την Ουάσινγκτον, αλλά η διαμόρφωση μιας αυτόνομης στρατηγικής συμμαχίας – την οποία στηρίζει και το Υπουργείο Εξωτερικών.