Στην Κύπρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έναν μήνα πριν την κρίσιμη άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό.
Στην Κύπρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έναν μήνα πριν την κρίσιμη άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης παραχώρησαν κοινές δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας υποδέχομαι στο Προεδρικό προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», είπε εισαγωγικά ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε δημιουργικές τις διαβουλεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι αξιολογήθηκαν τα δεδομένα ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό.
Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού ο Πρόεδρος της Κύπρου, έκανε λόγο για λύση που θα πρέπει να διακρίνεται από τη λειτουργικότητα του «νέου μορφώματος» της μετεξέλιξης. Θέση μας είναι ότι η λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σημείωσε o Κύπριος Πρόεδρος.
Ακόμα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως προγραμματίστηκε περιφερειακή συνάντηση με χώρες της περιοχής.
«Δεν μπορεί κάτω από συνθήκες απειλής να αναμένεται ουσιαστικός διάλογος», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Επιδιώκουμε να δούμε μια Τουρκία η οποία να αποδεικνύει εμπράκτως ότι επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε να ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει επιβαλλόμενη αλληλεγγύη στηρίζοντας τις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Μητσοτάκης: Ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λειτουργικής λύσης αποτελεί εθνικό θέμα για την Ελλάδα
«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό. Πράξη δικαιοσύνης για τον Κυπριακό λαό», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό Μέγαρο.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης στο θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια», εξηγώντας πως «Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουρκία και Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου».
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε : «Η Ελλάδα είναι παρούσα στις διερευνητικές επαφές για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση και μηδενική αφέλεια. Εκεί θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Τουρκίας. Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιλύσουν χρονίζουσες διαφορές. Το αποδείξαμε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο».
«Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας είναι σχήματα ειρήνης και δεν αποκλείουν κανέναν», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αναφορά έκανε και στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού: «Είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να προμηθευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις δόσεις των εμβολίων που έχει συμφωνήσει με τις φαρμακευτικές εταιρείες» τόνισε και συμπλήρωσε πως με τον Κύπριο Πρόεδρο «συζητήσαμε και το θέμα πως θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε τους ταξιδιώτες» επισημαίνοντας την πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Κύπρος δεν είναι μία ανοχύρωτη Πολιτεία, αλλά πως, δανειζόμενος – όπως είπε – τη ρήση του διπλωμάτη Νίκου Κρανιδιώτη, έχει δίπλα της όλον τον Ελληνισμό και μεγάλες δυνάμεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.