Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Το πιο κρίσιμο ραντεβού μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών- Τι λένε τα διεθνή πρακτορεία 

Γιώργος Θεοχάρης από Γιώργος Θεοχάρης
19/09/2025 12:32
σε Featured, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
60
SHARES
127
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μητσοτάκης: Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 80ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχει χαρακτηριστεί από διπλωματικούς κύκλους ως η πιο κρίσιμη από τον Δεκέμβριο του 2023, όταν υπεγράφη η Διακήρυξη των Αθηνών. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης 

Οι δύο ηγέτες, έπειτα από πολλές αναβολές και παρά τις αμοιβαίες επιφυλάξεις, συναντώνται για να δείξουν ότι ο διάλογος παραμένει ζωντανός, ενώ η διεθνής συγκυρία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει τεταμένη.

Οι στόχοι της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με σταθερή θέση ότι η επικοινωνία δεν πρέπει να διακόπτεται ακόμη και όταν δεν υπάρχουν άμεσα περιθώρια συμφωνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ, μέσα από ένα ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα που συντονίζεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, η Αθήνα έχει χαράξει «κόκκινες γραμμές», όπως η άρση του casus belli που εξακολουθεί να συντηρεί η τουρκική εθνοσυνέλευση. Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το ζήτημα ευθέως, στέλνοντας μήνυμα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μια χώρα που απειλεί κράτος-μέλος δεν μπορεί να απαιτεί ειδικές σχέσεις ή προνόμια.

Η στρατηγική Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει στη Γενική Συνέλευση να εμφανιστεί ως ηγέτης με διεθνή εμβέλεια, ικανός να εκπροσωπεί τον μουσουλμανικό κόσμο και να προβάλλει σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ. Το αφήγημα αυτό, σύμφωνα με την Hurriyet, συνδέεται άμεσα με την προσπάθειά του να πείσει ότι η Τουρκία είναι περιφερειακή υπερδύναμη, ικανή να κινείται ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.

Ωστόσο, το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών παραμένει τροχοπέδη. Οι χάρτες για τα θαλάσσια πάρκα, το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη κινηθεί μέσω της ΡΑΑΕΥ για να προωθήσει αδειοδοτήσεις στην περιοχή, με την Τουρκία να απαντά με διπλωματικές πιέσεις προς τη Λιβύη.

Η NAVTEX του «Πίρι Ρέις»

Λίγες ημέρες πριν από το ραντεβού στη Νέα Υόρκη, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για το ερευνητικό «Πίρι Ρέις», προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας. Παρότι το πλοίο παρέμενε στο λιμάνι της Σμύρνης, η κίνηση θεωρήθηκε «δοκιμαστική πρόκληση» σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι από τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς υπονομεύει την ίδια τη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η στάση των τουρκικών μέσων

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τη συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Yeni Safakκάνει λόγο για «τελευταία ευκαιρία συνεννόησης», τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει «ευελιξία» στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Αντίθετα, η Cumhuriyet υποστηρίζει ότι η Άγκυρα έχει ήδη κερδίσει διπλωματικό έδαφος με τις πρωτοβουλίες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Hurriyet, η Άγκυρα θεωρεί ότι η Αθήνα προσπαθεί να μπλοκάρει την είσοδο της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε., κάτι που παρουσιάζεται ως «αδικαιολόγητη παρεμπόδιση».

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων καλύπτουν εκτενώς τη συνάντηση. Το Reuters σημειώνει ότι το ραντεβού «δοκιμάζει την αντοχή της ελληνοτουρκικής προσέγγισης», ενώ το Bloomberg τονίζει ότι η συζήτηση θα γίνει σε περιβάλλον έντονων γεωπολιτικών πιέσεων λόγω Ουκρανίας και Γάζας.

Η Deutsche Welle επισημαίνει ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο επηρεάζει άμεσα τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το Κυπριακό και η Γάζα στο τραπέζι

Το Κυπριακό θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο, με την Άγκυρα να απορρίπτει κάθε συζήτηση για ομοσπονδία και να επιμένει στη λύση δύο κρατών. Η Αθήνα, σε στενό συντονισμό με τη Λευκωσία, αναμένεται να τονίσει ότι τέτοιες θέσεις είναι εκτός πλαισίου του ΟΗΕ.

Στη Γάζα, η Ελλάδα έχει κρατήσει ισορροπημένη στάση, ενώ ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο σκληρότερος επικριτής του Ισραήλ. Το χάσμα αυτό αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον εντάσεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί ευθέως όσες χώρες δεν υιοθετούν τη δική του γραμμή ότι «συμμετέχουν σε γενοκτονία».

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη δεν είναι απλώς ένα ακόμη διμερές ραντεβού. Είναι μια δοκιμασία για τις αντοχές της ελληνοτουρκικής σχέσης, σε μια περίοδο που η γεωπολιτική αστάθεια ενισχύει τις προκλήσεις. Από το casus belli και τη NAVTEX του «Πίρι Ρέις» μέχρι την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και τη Γάζα, το τραπέζι είναι φορτωμένο με διαφωνίες.

Η Αθήνα θέλει να δείξει ότι δεν κλείνει τον δρόμο του διαλόγου, αλλά ούτε υποχωρεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Άγκυρα, αντίθετα, επιδιώκει να εμφανιστεί ως περιφερειακός παίκτης με παγκόσμια επιρροή. Οι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν: η Νέα Υόρκη μπορεί να γίνει αφετηρία είτε για μια νέα ψυχραιμία στο Αιγαίο είτε για έναν κύκλο έντασης που θα δοκιμάσει ξανά τις ισορροπίες.

Ετικέτες: Μητσοτάκης

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή στην εκδήλωση Στυλιανίδη

08/10/2025 | 19:31
Featured

Μητσοτάκης: Έχουμε εθνικό χρέος να μην ζήσουμε ποτέ ξανά περιπέτειες από ψέματα και αυταπάτες

07/10/2025 | 20:40 - Ενημέρωση 08/10/2025 | 05:17
Featured

Μητσοτάκης για την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ: Στεκόμαστε σθεναρά κατά του μίσους και της βίας

07/10/2025 | 14:34
Featured

Μητσοτάκης: Πετύχαμε σημαντική πρόοδο στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας

06/10/2025 | 19:40
Load More
Επόμενο Άρθρο

Αποκλειστικό: Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει νέο κόμμα τον Οκτώβριο – Στήριξη από τον Κώστα Καραμανλή και δυναμική 9%-13%


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΙΕΡΑΡΧΙΑ 2025-Αποκλειστικό: Ο Επίσκοπος Θεσπιών Παύλος επικρατέστερος για τη Μητρόπολη Κορίνθου

    939 shares
    Share 376 Tweet 235
  • AI παραπληροφόρηση στα social media: Deepfake βίντεο «συλλήψεων» ηλικιωμένων σοκάρουν το TikTok – Ώρα να λάβει μέτρα η Ελληνική Αστυνομία

    208 shares
    Share 83 Tweet 52
  • Καιρός: Αποχωρεί η «Barbara» και επιστρέφει η ηλιοφάνεια

    189 shares
    Share 76 Tweet 47
  • Ουκρανία: Σε αδιέξοδο ο πόλεμος – Πούτιν, Τραμπ και Ζελένσκι σε νέα γεωπολιτική σκακιέρα – Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι

    221 shares
    Share 88 Tweet 55
  • Αγρότες – ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές έως 15 Οκτωβρίου για Μέτρο 23 και προγράμματα 2024 – Τι πρέπει να προσέξουν όσοι περιμένουν αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

    138 shares
    Share 55 Tweet 35
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΡΕΠΟΡΤΑΖ-Αναδρομικά ενστόλων: Πληρωμές έως 4.920€ σε 85.000 δικαιούχους – Πότε θα μπουν τα ποσά και ποιοι τα χάνουν

    102 shares
    Share 41 Tweet 26
  • Φοινικούντα – Διπλή δολοφονία σοκ: Ο «ανοργάνωτος» εκτελεστής, το σκούτερ χωρίς πινακίδες και ο φόβος του 68χρονου πριν το αίμα χυθεί

    100 shares
    Share 40 Tweet 25
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch