Μητσοτάκης: «Αν ο κ. Κασσελάκης ως όφειλε είχε καταθέσει εντός 90 ημερών από όταν εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μιλούσαμε για το πόθεν έσχες την τελευταία εβδομάδα προς τις ευρωεκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Από την αντιπολίτευση», είπε, «εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν συνδυασμό τοξικότητας ψεμάτων, αλαζονείας και αυτοαναφορικότητας. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να μιλάει για το πόθεν έσχες του μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές».
Για το αν του λείπει ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν καθορίζουμε εμείς τους πολιτικούς μας αντιπάλους, επιλέγονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό που λείπει συνολικά από τη χώρα, όχι ότι το είχαμε επί Τσίπρα, είναι ένας πολιτικός διάλογος χωρίς ακρότητα και τοξικότητα και την πόλωση που επιδιώκουν κάποια κόμματα», τόνισε ακόμα.
«Εκτός από τις ευρωεκλογές της Κυριακής, έχουμε και τη διπλή συναυλία των Coldplay», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή του επίσκεψη στο ΟΑΚΑ όπου γίνονται εργασίες βελτίωσης. Ενόψει των ευρωεκλογών είπε ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για κυβερνοεπιθέσεις και ζήτησε από όλους να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι και προσεκτικοί και, αν κάτι δεν είναι ακριβές, να μην το πιστεύουν.
«Οι ευρωεκλογές αυτές είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει το 2024 άλλες προκλήσεις από το 2019. Συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας αλλά και ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να συγκροτηθούν οι απαραίτητες συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Να αντιληφθούμε ότι την Κυριακή οι συσχετισμοί που θα προκύψουν θα επηρεάσουν τη ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι πολύ ανθεκτική και έχει τον τρόπο να βρίσκει συμφωνίες προς όφελος των πολιτών. Δεν είμαι αφελής για τον κίνδυνο των άκρων και να υπάρχουν δυνάμεις φιλοευρωπαϊκές, αλλά να θέλουν να αλλάξει η Ευρώπη. Η αξιωματική αντιπολίτευση φιλοξενείται από την ευρωομάδα της Αριστεράς που δεν συμμετέχει σε τίποτα. Να έχουμε μια αίσθηση και των ευρωπαϊκών συσχετισμών που θα προκύψουν», πρόσθεσε.
Για την αποχή: «Υπάρχουν χώρες με χαμηλότερη συμμετοχή από την Ελλάδα και στις εθνικές εκλογές ψήφισε το 58%, έχουμε όλοι μια ευθύνη, γιατί δεν έχουμε εξηγήσει γιατί οι εκλογές μας αφορούν. Για παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο χρηματοδοτεί έργα για την καθημερινότητα. Πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση δεν είναι μόνο ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές. Έχουμε αλλάξει ρότα και έχουμε εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων. Το GDPR είναι ένας ευρωπαϊκός κανονισμός. Όλες αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ευρώπη και επηρεάζουν τη ζωή μας. Δεν έχουμε αναλώσει την ενέργεια που θα έπρεπε, για να εξηγήσουμε ότι όλα αυτά μας αφορούν όλους».
Για τις περιοδείες και τι εισέπραξε από τους πολίτες: «Εξαιρετικά δημιουργική η προεκλογική εκστρατεία. Το πρώτο πράγμα που απασχολεί είναι το κόστος ζωής και η ακρίβεια. Η έξαρση της ακρίβειας μας βρήκε τώρα που βγαίνουμε από μια υπερδεκαετή κρίση. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα σε αυτό το μέτωπο. Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων ήρθαν για να μείνουν. Επίσης με πρόστιμα και ελέγχους προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και βεβαίως αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος».
Για τις υψηλές τιμές των καυσίμων: «Η Ελλάδα έχει υψηλούς φόρους στα καύσιμα, γιατί είναι σημαντικά έσοδα για τον προϋπολογισμό που δεν μπορούμε να απωλέσουμε. Πρέπει η αλυσίδα των πετρελαιοειδών να εξηγεί με διαφάνεια πως οι διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν τις τιμές της βενζίνης. Βλέπουμε ότι όταν πέφτουν διεθνώς οι τιμές αργεί να περάσει στην αγορά. Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα».
Για τους πολιτικούς του αντιπάλους: «Μιλήσαμε ελάχιστα για την Ευρώπη. Είμαστε το μόνο κόμμα που μίλησε για την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε καθόλου και να μην αδικήσουμε το ΠΑΣΟΚ μίλησε περισσότερο. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υιοθετούν τα social media. Το χιούμορ δεν είναι όμως υποκατάστατο για τις πολιτικές προτάσεις. Είναι ένα μέσο για εμένα να επικοινωνήσω τις προτάσεις μας. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μίλησε ευρωπαϊκά, αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι αρνητικός σε ό,τι πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά. Σε όλες τις προτάσεις βρήκαμε το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όλες τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θεωρώ ότι είναι μια μεταρρυθμιστική δύναμη».
Το σχέδιό του για τα επόμενα τρία χρόνια: «Αυτό που επείγει είναι η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη κυρίως στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό θα έχει αποτύπωμα στους μισθούς και τις συντάξεις. Πίσω από αυτό κρύβονται πολλές μεταρρυθμίσεις για να είναι διατηρήσιμη η ανάπτυξη. Γι’ αυτό μίλησα για τον πολυδιάστατο και πολυδύναμο εκσυγχρονισμό».
Τι θα έπαιρνε πίσω: «Να ανατρέξετε στις φορές εκείνες που ζήτησα συγγνώμη για σφάλματα και κακές επιλογές της κυβέρνησης. Αντέχω την κριτική και κάνω αυτοκριτική για να γίνομαι καλύτερος και μαθαίνω από τα λάθη μου».