ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με βαρύ πολιτικό μήνυμα από το Καρπενήσι και την καρδιά της ορεινής Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στην πλήρη διερεύνηση των παθογενειών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής εντός της ημέρας.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
«Θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες», δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα που οδήγησε τη χώρα σε απώλειες άνω των 2,7 δισ. ευρώ.
Εξεταστική από το 1998 και χωρίς εξαιρέσεις
Η πρόταση, σύμφωνα με πηγές της Βουλής των Ελλήνων, αφορά ολική διερεύνηση από το 1998 έως και σήμερα και δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης, ούτε καν της σημερινής. Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι στόχος δεν είναι η τιμωρία προσώπων αλλά η θεσμική εξυγίανση ενός προβληματικού μηχανισμού που επί χρόνια επιτρέπει κακοδιαχείριση, παρανομίες, και παρατυπίες εις βάρος των πραγματικών παραγωγών.
Πλήρης μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η εξεταστική αποτελεί το τρίτο σκέλος μίας γενικότερης κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πλήρη αναμόρφωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία περιλαμβάνει:
• Ενσωμάτωση του οργανισμού στην ΑΑΔΕ για θωράκιση των πληρωμών και έλεγχο με βάση πραγματικά στοιχεία
• Ενεργοποίηση task force για τη διεκδίκηση και ανάκτηση παράνομων ενισχύσεων
• Σαρωτικούς διασταυρωτικούς ελέγχους στις επιδοτήσεις από το 2000 έως σήμερα
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η πρωτοβουλία είναι «η πρώτη σοβαρή τομή εδώ και 30 χρόνια για να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη στον πρωτογενή τομέα».
Η πολιτική διάσταση και οι αιχμές για την αντιπολίτευση
Από το Καρπενήσι, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να στραφεί ευθέως κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο υπογράμμισε τη διαφορά στάσης: «Εμείς δεν καλύπτουμε τίποτα. Δεν κάνουμε πολιτικές εξολόθρευσης. Ζητάμε εξεταστική για όλους και για όλα, ακόμα και για τη δική μας διακυβέρνηση», τόνισε.
Με τη φράση «δεν μπορούμε να βλέπουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο ως εχθρό που θέλουμε να εξοντώσουμε», απηύθυνε εμμέσως πλην σαφώς έκκληση για πολιτικό ρεαλισμό και θεσμικό σεβασμό, σε μία περίοδο που το κλίμα στη Βουλή παραμένει πολωμένο.
Τι λέει η δικογραφία και γιατί επελέγη η εξεταστική
Πηγές της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν πως το περιεχόμενο της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν περιλαμβάνει σαφή ποινικά αδικήματα. Γι’ αυτό, όπως λένε, επιλέγεται η οδός της εξεταστικής και όχι της προανακριτικής.
Όπως τονίζουν, η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί σε θέματα όπως:
• Η λειτουργία της τεχνικής λύσης πληρωμών
• Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και ποιοι τους διενήργησαν
• Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Περιφερειών
• Η διαχείριση των τεχνικών σχεδίων βόσκησης
• Ποια πρόσωπα ενεπλάκησαν από κάθε κυβέρνηση
Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο tilegrafimanews.gr από κοινοβουλευτική πηγή της ΝΔ: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φωτιστεί το σκοτάδι 25 ετών απόκρυψης και καταστρατήγησης των ευρωπαϊκών χρημάτων».
🌱 Πώς θα επηρεαστούν οι αγρότες – Τι λέει ο Σύνδεσμος Παραγωγών
Ο Σύνδεσμος Νέων Αγροτών Ελλάδος εκφράζει επιφυλάξεις ως προς τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, ζητώντας να μην παγώσουν οι ενισχύσεις λόγω της έρευνας. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΕ τόνισε: «Χρειάζεται εξυγίανση χωρίς να χάνεται ο ρυθμός της αγοράς. Οι πραγματικοί αγρότες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αλλά περιμένουμε ξεκάθαρες διαδικασίες».
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πάντως διαβεβαιώνει ότι οι πληρωμές δεν διακόπτονται και πως η συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει ενεργή «χωρίς να επηρεάζεται η ροή των ευρωπαϊκών πόρων».
Ο στόχος: να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον αγροτικό χάρτη
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να τερματίσει τον φαύλο κύκλο των παράνομων επιδοτήσεων και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων στην αξιοπιστία των ελληνικών φορέων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ήδη ενημερωθεί για την υπόθεση και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αν δεν αποκατασταθούν οι αδυναμίες στα πληροφοριακά συστήματα και τις διασταυρώσεις, η χώρα κινδυνεύει να υποστεί περικοπές στις αγροτικές χρηματοδοτήσεις για την περίοδο 2025–2027.
Πολιτική πρωτοβουλία ή ανάγκη επιβίωσης του συστήματος;
Το βήμα για εξεταστική από το 1998 και χωρίς χρονικούς φραγμούς αποτελεί μια πολιτική ρήξη με το παρελθόν, την ώρα που η εμπιστοσύνη των αγροτών στο σύστημα είχε φτάσει σε ιστορικό χαμηλό. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν η εξεταστική θα φέρει πραγματικό θεσμικό αποτέλεσμα, ή αν θα μείνει ένα ακόμα πολιτικό επεισόδιο χωρίς θεσμική κάθαρση.