Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Μητσοτάκης για ψήφο αποδήμων: Είμαι υπερήφανος για τη διακομματική συναίνεση

TechTeam από TechTeam
11/12/2019 22:04
σε Featured, HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
51
SHARES
109
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το άρθρο αυτό νομική σάρκα και οστά. Και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και καθώς φαίνεται, με μεγάλη διακομματική συναίνεση», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η διακομματική συναίνεση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, αν η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν.

«Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε θεσμικό στίγμα. Υπήρξε και ένα έλλειμμα Δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένα κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 21ου αιώνα», συνέχισε και χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή ιστορική γιατί, όπως είπε, απαντά σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται στην ανάγκη του σήμερα και ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.
«Δίνουμε σάρκα και οστά στη πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση», είπε επίσης κάνοντας λόγο για μεταρρύθμιση που αποδέχθηκε πάνω από τα 2/3 της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Επ’αυτού σημείωσε ότι μπορεί να ήταν πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο απέκτησε εμβέλεια χάρις στο διακομματικό διάλογο, αποτελεί νίκη του κοινοβουλευτισμού και είναι υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης.

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε επίσης ότι εξ αρχής είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές και δήλωσε ικανοποιημένος που «θα πλησιάσουμε αυτόν τον αριθμό». Παράλληλα έκανε έκκληση στο κόμμα του κ. Βαρουφάκη που είναι το μόνο που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ, έστω την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσει.

Επιπλέον παραδέχθηκε ότι η αρχική εισήγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ΚΙΝΑΛ ήταν πιο γενναιόδωρη προς τους συμπολίτες μας στο εξωτερικό.

«Η δική μας δεν έθετε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το 2001», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα απαιτεί συμφωνία 200 βουλευτών για να περάσει η οποιαδήποτε αλλαγή. «Είχαμε χρέος να φανούμε ευέλικτοι», υπογράμμισε αναφέροντας τις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής, τη δική του συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις ενέργειες των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι διατάξεις που θα ψηφιστούν ενσωματώνουν 4 κομβικά σημεία.

Πρώτον την απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων στο συνολικό αποτέλεσμα των εθνικών αναμετρήσεων. Απορώ, είπε, πως μπορούσε να σκεφτεί κανείς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση η οποία θα ήταν αντισυνταγματική.

Δεύτερον δίνει το δικαίωμα σύστασης εκλογικών τμημάτων με 40 τουλάχιστον εκλογείς.

Τρίτον, αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας μεταξύ των οποίων τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ένας στις πρώτες θέσεις μετά από σχετική πρόταση της Φώφης Γεννηματά.

Τέταρτον, αναφέρθηκε στις δύο προϋποθέσεις που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ώστε οι Έλληνες που θα αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, να έχουν ζήσει τουλάχιστον δυο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί το τρέχον έτος.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν συζητάμε για πρόσθετο δικαίωμα αλλά για διευκόλυνση όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τελικά αυτή ήταν η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.

«Διαφορετικά, αντί να κάνουμε ένα έστω σημαντικό βήμα μπροστά θα υποχωρούσαμε δύο βήματα πίσω στο όνομα του άλματος που δεν θα κάναμε ποτέ. Τώρα έχουμε ένα νόμο, έστω και με εκπτώσεις», υπογράμμισε.

«Το παρόν νομοσχέδιο συμπλήρωσε αποτελεί δημοκρατική νίκη αφού διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου», πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι ο αποκλεισμός πολλών Ελλήνων από τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο καθώς βασικό εμπόδιο για πολλούς ήταν το κόστος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη αλλά και εθνική νίκη.

«Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Αναθερμαίνεται έτσι το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα», τόνισε και είπε επίσης ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής είναι μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας και αποφασιστικότητας.

«Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και γι’αυτό επιλέγουμε να μη μείνουμε διασκορπισμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ και σας καλεί να το αποδείξετε σε λίγο με τη ψήφο σας», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: #ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝΒουλήΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΜητσοτάκης

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Alex Rasov

08/02/2026 | 23:45
Featured

Kυβέρνηση: Ο οδικός χάρτης της έως τις εκλογές – Ερντογάν,αναθεώρηση και ανασχηματισμός

08/02/2026 | 21:31
Featured

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Ερντογάν στη συνάντηση της Τετάρτης – Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας

08/02/2026 | 19:43
Featured

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Μητσοτάκη στο Συμβούλιο της Ειρήνης για τη Γάζα τον Φεβρουάριο

08/02/2026 | 16:17
Load More
Επόμενο Άρθρο

Λάρισα: Μεγάλα προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη θαλάσσια ζώνη της Κρήτης – Ανησυχία για τη δόνηση δυτικά των Χανίων

    178 shares
    Share 71 Tweet 45
  • Άγιος Δημήτριος: Ανήλικος με κλεμμένο αυτοκίνητο έπεσε σε πρόσοψη καφετέριας, μετά από καταδίωξη

    148 shares
    Share 59 Tweet 37
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Σύνταξη πάνω από 60% του μισθού το 2026: τα 5 κλειδιά, οι αδικίες και η αποκάλυψη για την «κλεψιά»!

    92 shares
    Share 37 Tweet 23
  • Ο Γεωργιάδης απαγόρευσε σε ακτιβιστές να μπουν στο Παίδων – «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι πολιτικού σόου»

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
  • Ατύχημα και χειρουργείο στο ΚΑΤ για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη

    64 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Μακελειό στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 31 οι νεκροί, 169 τραυματίες από έκρηξη σε τζαμί – Δείτε βίντεο

    151 shares
    Share 60 Tweet 38
  • Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Ερντογάν στη συνάντηση της Τετάρτης – Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch