ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Ρώμη πρώτο βήμα σε έναν κύκλο διεθνών επαφών για τον Έλληνα πρωθυπουργό – Τι ζήτησε για το τροχαίο υλικό της Hellenic Train, πού συγκλίνει και πού διαφωνεί με την ιταλική κυβέρνηση
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Ραντεβού στη Villa Pamphili: Κρίσιμες επαφές για σιδηρόδρομους και επενδύσεις
Με φόντο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη, σε μια περίοδο κατά την οποία η Αθήνα επιδιώκει αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο υποδομών, ασφάλειας και ενέργειας. Ειδικά για τον τομέα των σιδηροδρόμων, η Ελλάδα ζητά από την ιταλική μητρική εταιρεία Ferrovie dello Stato, στην οποία ανήκει η Hellenic Train, να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση σε επενδύσεις στο τροχαίο υλικό και στην εκπαίδευση προσωπικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αναμένεται να επιβεβαιωθούν δημόσια δεσμεύσεις για σταδιακή ανανέωση του στόλου, με έμφαση στις προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, όπως το ETCS και η τηλεδιοίκηση. Όπως σημειώνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην πρόσφατη επαφή του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον Ματέο Σαλβίνι, υπήρξε πρόοδος, αλλά εκκρεμούν κρίσιμες τεχνικές αποφάσεις που η ηγεσία των δύο χωρών καλείται να «κλειδώσει» πολιτικά.
Μεταναστευτικό και άμυνα: Συντονισμός αλλά και ανησυχίες
Σημαντική θέση στην ατζέντα καταλαμβάνει το μεταναστευτικό, όπου Αθήνα και Ρώμη προωθούν κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την ενίσχυση των επιστροφών και τη σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες. Η ελληνική πλευρά εστιάζει στην ανάγκη ενίσχυσης της Frontex και στον επιμερισμό της ευθύνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, το Μαξίμου παρακολουθεί με σκεπτικισμό τη σταθερή προσέγγιση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα τονίζει την ανάγκη η αμυντική συνεργασία και οι ευρωπαϊκές σχέσεις με τρίτες χώρες να βασίζονται σε αρχές και όχι σε ευκαιριακές γεωπολιτικές ισορροπίες. Ο Νίκος Δένδιας, εξάλλου, αναμένεται να έχει χωριστή συνομιλία με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας στο περιθώριο των συνομιλιών.
Συνεργασία σε ενέργεια και ηλεκτρική διασύνδεση
Πέρα από τους σιδηροδρόμους και τα γεωπολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην ενεργειακή διασύνδεση των δύο χωρών. Η Ελλάδα επιδιώκει να προωθήσει την ηλεκτρική σύνδεση με την Ιταλία, αξιοποιώντας τα νέα κοινοτικά εργαλεία πράσινης μετάβασης. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει ήδη στον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ελληνικές και ιταλικές εταιρείες προωθούν σενάρια ενεργειακής σύζευξης μέσω Ιονίου.
Βερολίνο, Νέα Υόρκη και Χάγη: Οι επόμενοι σταθμοί του Μητσοτάκη
Μετά τη Ρώμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί την Τρίτη για το Βερολίνο, όπου θα βραβευθεί από το Economic Council του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Εκεί θα συναντήσει και τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, με τον οποίον διατηρεί στενή πολιτική σχέση. Στην ατζέντα τους θα βρεθούν οι ευρωεκλογές του 2025 και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ακολουθεί ταξίδι στις ΗΠΑ, με ιδιωτικό πρόγραμμα αρχικά, και παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 20 Μαΐου. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου και επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως έχει ήδη επιβεβαιώσει ο ίδιος, θα υπάρξει και συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και οικονομικούς παράγοντες.
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις με Ερντογάν
Τέλος, στα τέλη Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο αν θα δώσει το παρών ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Αθήνα επιδιώκει να ενισχύσει τη φωνή της στα ζητήματα του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού για τη νότια πτέρυγα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας απέναντι στις αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Τουρκίας.
Με την Ε.Ε. να εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά και τις γεωπολιτικές ισορροπίες να μεταβάλλονται, το διπλωματικό pressing του πρωθυπουργού αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την προώθηση ελληνικών θέσεων, σε μια Ευρώπη που επαναπροσδιορίζεται.