Το διακύβευμα των Εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας τόνισε πως το «κλειδί» του σχεδίου του κόμματος είναι η ανάπτυξη, «που θα έρθει από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές».
Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η απερχόμενη κυβέρνηση με τις ενέργειές της βάζει νάρκες για την επόμενη ημέρα».
Σημειώνοντας πως η διαφορές μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες καθώς και ότι η απερχόμενη Κυβέρνηση «λέει πολλά γιατί γνωρίζει πως δεν θα τα κάνει» αναφέρθηκε στις τέσσερις δράσεις για την προσέλκυση και ενθαρρύνσεων των επενδύσεων που συνοψίζονται ως εξής:
1. Μείωση φόρων, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα.
2. Απελευθέρωση από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας που θα σημειωθεί με την καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις, αλλά και με τη θέσπιση ρητών προθεσμιών για τις αδειοδοτήσεις που θα επιβλέπονται απ’ το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Οι δε υποθέσεις επενδύσεων θα εκδικάζονται γρήγορα σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.
Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι: «Τα γραφειοκρατικά τείχη θα σαρωθούν» υπογραμμίζοντας πως «επαναλαμβάνω τη λέξη για να την εμπεδώσουν όσοι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο της κοπτικής και ραπτικής των δηλώσεων μου».
3.Το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ανακαλύπτεται δάσος στην έκταση του Ελληνικού, η οποία για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μία επένδυση αιχμής. Ούτε όμως και να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.
4. Αποκατάσταση της ρευστότητας, που θα φέρει και την εμπιστοσύνη. Είναι ενδεικτικό κατά τον πρόεδρος της Ν.Δ. ότι προσδοκίες των αγορών για μία καλύτερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων. Τάση που αν διατηρηθεί και ενισχυθεί, θα μειώσει ευθέως και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.
Επίσης, ανέφερε ότι θα αποκατασταθεί η ρευστότητα και με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες καθώς και με την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ταχύτερη αξιοποίηση τω Κοινοτικών Πόρων.
Στη συνέχεια, διευκρίνισε προς κάθε κατεύθυνση ότι σε κάθε περίπτωση «η εργατική νομοθεσία θα τηρείται παντού και θα ελέγχεται απολύτως» υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενθαρρυνθούν και οι επιχειρήσεις ώστε «να δίνουν πρόσθετες παροχές σε όσους στηρίζουν την πρόοδό τους. Είτε με δωρεάν μεταφορά στο χώρο της εργασίας τους, είτε με επιπλέον ασφαλιστικά προγράμματα, είτε με συμμετοχή στα κέρδη κάθε χρονιάς»
Από την πλευρά του το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων, «εξασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού». «Κανόνες παντού και για όλους, λοιπόν. Καθαρές κουβέντες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ανάδειξη της αυθεντικής Μακεδονίας»
Έπειτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Μακεδονία και τη Θράκη, τονίζοντας ότι κεντρική ιδέα της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανάδειξη του brand «Μακεδονία», μέσω διεθνούς εκστρατείας επικοινωνίας για την ανάδειξη σε ολόκληρο τον κόσμο «της πραγματικής Μακεδονίας, της αληθινής Μακεδονίας, της αυθεντικής Μακεδονίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας με το όνομα «Οι δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που θα ενσωματώνει τα προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης μας με τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά τους μνημεία.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει ακόμη την αποτελεσματική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Και ειδικά των βιομηχανικών ορυκτών, περιλαμβανομένων και των σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό, θα προωθηθεί ταχύτατα ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής με ειδικά χωροταξικά σχέδια ορυκτού πλούτου και με τη σύνδεση της παραγωγής με την περιφερειακή οικονομία της Μακεδονίας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η Ελλάδα έχει σύνορα που πρέπει να φυλάσσονται όχι μόνο από την παράνομη μετανάστευση αλλά και σε σχέση με την ανεξέλεγκτη είσοδο ξένων προϊόντων που βαφτίζονται ελληνικά.
Δείτε το βίντεο:
Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΕΒΕ:
“Κυρίες και κύριοι,
Βρίσκομαι και πάλι ανάμεσά σας με χαρά, αλλά και με αίσθηση ξεχωριστής ευθύνης.
Γιατί ο λαός και η ιστορία θέλησαν η συνάντησή μας να γίνεται λίγες εβδομάδες πριν από τις κρισιμότερες ίσως εκλογές της Μεταπολίτευσης.
Στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη ή αν θα προχωρήσει μπροστά με αλήθεια και ανάπτυξη.
Ειδικά οι εξαγωγές, γνωρίζετε ότι αποτελούν τον κεντρικό βραχίονα του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. Και μέρος του ευρύτερου σχεδίου μας για την ανάταξη ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.
Συνεπώς, η αποψινός μας διάλογος αποκτά ιδιαίτερο βάρος λόγω της συγκυρίας, αλλά και επηρεάζεται από τις απαιτήσεις του εκλογικού αγώνα που έχει ξεκινήσει.
Προ ημερών, ο απερχόμενος πρωθυπουργός βάφτισε «πρόγραμμα» ένα σύνολο από θολά μέτρα. Άλλα εκ των οποίων τα έχει ο ίδιος ακυρώσει στη Βουλή και άλλα τα έχει υποσχεθεί από το 2015 χωρίς ποτέ να τα εφαρμόσει.
Αντί να απολογηθεί για τη δική του αποτυχία, διαστρέβλωσε τις θέσεις της Ν.Δ για να κατασκευάσει έναν ψεύτικο αντίπαλο που δεν υπάρχει.
Στην απόγνωσή του, διάλεξε ένα ακόμη κοστούμι από το πολύχρωμο βεστιάριό του, για να υποκριθεί, αίφνης, τον φίλο της μεσαίας τάξης.
Με λίγα λόγια, επανέλαβε τις ίδιες συμπεριφορές για τις οποίες ο λαός τον καταδίκασε εμφατικά στις Ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές. Παραμένει δυστυχώς υποκριτής και αδιόρθωτος.
Ευτυχώς όμως για τη χώρα, κανείς πια δεν ακούει τους τελευταίους σπασμούς μιας απερχόμενης κυβέρνησης που καταδικάστηκε ήδη από τον λαό. Kαι φεύγει προκαλώντας με τα ρουσφέτια που είδαμε την περασμένη εβδομάδα.
Αλλά κανείς δεν ακούει και τις νέες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που έδωσε τη Δευτέρα. Όλοι ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πολλά γιατί γνωρίζει πως δεν θα τα κάνει.
Ενώ, η Ν.Δ μιλά συγκρατημένα γιατί σύντομα θα κληθεί να εφαρμόσει όσα προτείνει.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και επέλεξα έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα. Πιο ήπιο και ανθρώπινο.
Μακριά από φωνές και κόρνες. Χωρίς τις μεγάλες κομματικές συγκεντρώσεις που γίνονται για να έχουν δουλειά οι σκηνοθέτες.
Αλλά με περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα. Και με συναντήσεις και συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες.
Αυτό, όμως, καθόλου δεν μειώνει ούτε τη σημασία της κάλπης που έρχεται ούτε το βάρος της επιλογής που έχουν μπροστά τους οι πολίτες. Το διακύβευμα παραμένει κρίσιμο και η ένταση των διαφορών τεράστια.
Όταν λοιπόν η Ν.Δ λέει όχι στις εκλογές των συνθημάτων και του φανατισμού, δεν σημαίνει ότι θέλει «εκλογές του καναπέ» και του εφησυχασμού. Αντιθέτως!
Προκρίνει τις εκλογές της ευθύνης, του μυαλού, της αποφασιστικότητας και της συμμετοχής. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Διψάει να προχωρήσει μπροστά.
Φίλες και φίλοι,
Με αυτές ακριβώς τις σκέψεις ταξίδεψα και πάλι στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μιας ακόμη εξόρμησης στην Βόρεια Ελλάδα. Με στόχο να περιγράψω το δικό μου όραμα για τη νέα, πιο φωτεινή Ελλάδα του αύριο.
Και με διάθεση, όμως, να ακούσω για μία ακόμη φορά και τις δικές σας παρατηρήσεις. Αυτές πρέπει να συναρθρωθούν στο σχέδιο της Ν.Δ που αύριο, αν ο λαός το θελήσει, θα γίνει και κυβερνητικό σχέδιο της χώρας.
«Κλειδί» αυτού του σχεδίου είναι η ανάπτυξη που θα έρθει από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Πώς θα έχουμε, όμως, επενδύσεις; Με τέσσερις σαφείς τρόπους:
Πρώτον, με μείωση των φόρων, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα.
Και οι τομείς που προσφέρονται εδώ είναι πολλοί: από τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και την Αγροδιατροφική αλυσίδα μέχρι τις Μεταφορές. Και από την Ενέργεια, τη μεταποίηση ή τις Υπηρεσίες έως τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.
Δεύτερον, με την απελευθέρωση από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας: Η ηλεκτρονική υπογραφή καθιερώνεται για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις.
Οι αδειοδοτήσεις θα πάψουν να σέρνονται από γραφείο σε γραφείο, καθώς θα έχουν ρητές προθεσμίες και θα επιβλέπονται απ’ το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο.
Ενώ σε περίπτωση προσφυγών, οι υποθέσεις επενδύσεων θα εκδικάζονται γρήγορα σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.
Τα γραφειοκρατικά τείχη θα σαρωθούν. Επαναλαμβάνω τη λέξη για να την εμπεδώσουν όσοι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο της κοπτικής και ραπτικής των δηλώσεων μου.
Κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έκρηξη των επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα.
Τρίτον, το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης.
Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ανακαλύπτεται δάσος στην έκταση του Ελληνικού, η οποία για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μία επένδυση αιχμής. Μια επένδυση που θα δημιουργήσει άμεσα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ούτε, βεβαίως, και να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.
Τέταρτον, με αποκατάσταση της ρευστότητας, που θα φέρει και την εμπιστοσύνη. Ήδη βλέπετε πως οι προσδοκίες των αγορών για μία καλύτερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων.
Τάση που αν διατηρηθεί και ενισχυθεί, θα μειώσει ευθέως και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.
Θα αποκατασταθεί, επίσης, η ρευστότητα και με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Αλλά και με την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ταχύτερη αξιοποίηση τω Κοινοτικών Πόρων.
Υπάρχει, ωστόσο, και η κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας. Κι αυτήν καλείται να υπηρετήσει το συμβόλαιο εργαζομένων – επιχειρήσεων – κράτους, που εισηγείται η Ν.Δ.
Διότι όποιος απολαμβάνει κίνητρα για να δράσει, αναλαμβάνει και υποχρεώσεις.
Αυτό θα πει ότι η εργατική νομοθεσία θα τηρείται παντού και θα ελέγχεται απολύτως. Και ότι οι επιχειρήσεις θα ενθαρρυνθούν να δίνουν πρόσθετες παροχές σε όσους στηρίζουν την πρόοδό τους.
Είτε με δωρεάν μεταφορά στο χώρο της εργασίας τους, είτε με επιπλέον ασφαλιστικά προγράμματα, είτε με συμμετοχή στα κέρδη κάθε χρονιάς.
Ενώ το κράτος θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων, εξασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού.
Κανόνες παντού και για όλους, λοιπόν. Καθαρές κουβέντες.
Κυρίες και κύριοι,
Ειδικά για την Μακεδονία και την Θράκη, το αναπτυξιακό μας σχέδιο είναι σαφές:
Θα αρχίσω με τις υποδομές. Ολοκληρώνουμε τις οδικές διασυνδέσεις που ενώνουν τις τελευταίες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας που έχουν μείνει αποκομμένες από το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.
Το οδικά δίκτυα που ενώνουν τη Δράμα με την Εγνατία, την Πτολεμαΐδα με τη Φλώρινα και τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα.
Για το τελευταίο υπάρχει και έτοιμη ολοκληρωμένη μελέτη που προετοίμασε η περιφέρεια με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα, που πέτυχε περιφανή επανεκλογή στις εκλογές που πέρασαν.
Μαζί με το νέο περιφερειάρχη θα προχωρήσουμε την αδειοδότηση και χρηματοδότηση για την ανάπλαση, ενοποίηση και αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι.
Ανάπλαση που θα στηριχθεί στο ειδικό χωρικό σχέδιο που εκπονεί η Περιφέρεια, μαζί με τους εμπλεκόμενους Δήμους και το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Το έργο αυτό μαζί με την ολοκλήρωση και επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα αναδείξει τη νέα ταυτότητα της πόλης.
Μαζί θα προχωρήσουμε, επίσης, τα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ που για λόγους ιδεοληψίας καθυστέρησε η απερχόμενη κυβέρνηση και είναι ακόμα στα συρτάρια.
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία.
Αλλά και να αλλάξει ο ηλεκτροφωτισμός σε όλο το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο εξοικονομώντας, αφενός, ενέργεια.
Βελτιώνοντας, αφετέρου, την ασφάλεια για τους οδηγούς με την αύξηση της φωτεινότητας στους δρόμους μας.
Θα προχωρήσουμε τέλος το ΣΔΙΤ, που αρνούνταν να εγκρίνουν οι απερχόμενοι, για να γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία 25 ολοκαίνουρια υπερσύγχρονα σχολεία.
Επίσης, θα εξετάσουμε το πώς θα υλοποιηθούν με τον ταχύτερο τρόπο και δύο άλλα σημαντικά έργα που προτείνει η περιφέρεια.
Το ένα είναι η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό, που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές.
Και το άλλο αφορά την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Μουδανιά-Νικήτη που εξυπηρετεί το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.
Αναφορικά με την σιδηροδρομική Εγνατία ξεκινούμε την επέκταση προς Ανατολάς με νέα παράκτια πεδινή χάραξη στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Καβάλα- Ξάνθη. Και στόχο να συνδεθεί με το αναβαθμισμένο υπόλοιπο δίκτυο μέχρι τα σύνορα.
Σχετικά με το φυσικό αέριο θα στηρίξουμε τα σημαντικά διεθνή projects που σχεδιάζονται για αγωγούς και υποδομές φυσικού αερίου, τα οποία θα προσφέρουν νέες σημαντικές επενδύσεις στην Βόρειο Ελλάδα.
Παράλληλα, θα απλώσουμε το δίκτυο φυσικού αερίου στις πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και της Θράκης.
Τέλος, αξιοποιούμε εμπορικά τα μικρά αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης και της Καστοριάς.
Επεκτείνουμε το παλαιό στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Επιδίωξή μας είναι να λειτουργήσει παράλληλα ως εμπορευματικό αεροδρόμιο για τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων.
Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ περιλαμβάνει ακόμη την αποτελεσματική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Και ειδικά των βιομηχανικών ορυκτών, περιλαμβανομένων και των σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας.
Για το σκοπό αυτό, θα προωθήσουμε ταχύτατα ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής με ειδικά χωροταξικά σχέδια ορυκτού πλούτου και με τη σύνδεση της παραγωγής με την περιφερειακή οικονομία της Μακεδονίας.
Οι αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μας είναι πολύ μεγάλες. Δεν αφορούν μόνο τον χρυσό για τον οποίο έχει γίνει τόσος θόρυβος τα τελευταία χρόνια.
Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πρόσφατα μια μεγάλη επιχείρηση μαρμάρων στη Δράμα. Με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, υψηλά κέρδη, νέες σημαντικές επενδύσεις.
Αλλά και με περιβαλλοντική υπευθυνότητα, καθώς προχώρησε στη φύτευση δεκάδων χιλιάδων δέντρων στα λατομεία που εξαντλούνται.
Έχουμε τέτοιες ξεχωριστές επιχειρήσεις σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Σκεφθείτε τις δυνατότητές μας αν βοηθήσουμε ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα.
Μόνο στο μάρμαρο έχουμε ήδη, με το σημερινό δύσκολο επιχειρηματικό κλίμα, εξαγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αποθέματα που μπορούν να διαρκέσουν πολλούς αιώνες.
Θα εκπονήσουμε ταυτόχρονα ειδικό σχέδιο σχετικά με την προετοιμασία της Δυτικής Μακεδονίας για τη σταδιακή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
Στο επίκεντρο του σχεδίου αυτού, βρίσκεται η αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων που προέρχονται από τα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία.
Επισημαίνεται πως σήμερα δεν υπάρχει καμία παραγωγική δραστηριότητα.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αξιοποιούμε τους πόρους της Πολιτικής Συνοχής 2021-2027, του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ και εθνικούς πόρους.
Επιδιώκουμε, όμως, και τη μόχλευση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που μπορούν να απογειώσουν την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.
Εκτιμούμε ότι το αναπτυξιακό μας σχέδιο θα αυξήσει το περιφερειακό ΑΕΠ κατά 6-8 δις ευρώ. Και θα δημιουργήσει, σε ετήσια βάση, 20.000-25.000 νέες θέσεις εργασίας.
Έρχομαι τώρα στο όνομα «Μακεδονία» ως μέρος του αναπτυξιακού μας σχεδίου. Κεντρική ιδέα μας είναι η ανάδειξη του brand «Μακεδονία».
Στόχος είναι να δηλώνει όχι μόνο έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Αλλά και την παραγωγή υψηλής ποιότητας -διεθνώς εμπορεύσιμων- γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.
Και κατ’ αυτό τον τρόπο, να προωθείται έτσι συνολικά η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη. Και με προσέλκυση τουρισμού και με τις εξαγωγές.
Πώς θα γίνει αυτό;
Καταρχάς, με τη διεθνή εκστρατεία επικοινωνίας που έχω προαναγγείλει για την ανάδειξη σε ολόκληρο τον κόσμο της πραγματικής Μακεδονίας, της αληθινής Μακεδονίας, της αυθεντικής Μακεδονίας.
Με δράσεις όπως εκθέσεις μακεδονικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ηλεκτρονικές καμπάνιες, αφιερώματα στον Διεθνή Τύπο.
Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Η προσπάθειά μας δεν είναι απλώς μια επικοινωνιακή πρωτοβουλία, αλλά ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με πολλαπλές πτυχές.
Συγκεκριμένα:
– Στον αγροδιατροφικό τομέα εφαρμόζεται ένα οριζόντιο επιχειρησιακό πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων, με φόρο μόλις 10% σε συνεργατικά σχήματα της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε προϊόντα ΠΟΠ και προϊόντα που μεταποιούνται και τυποποιούνται εδώ για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στη βάση του brand «Μακεδονία».
Τα μακεδονικά προϊόντα αποκτούν ειδική σήμανση και γίνονται μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που συνδέει παραγωγή-τουρισμό και πολιτισμό.
– Στην κτηνοτροφία ιδρύεται «Κέντρο Ανάπτυξης Γενετικών Πόρων» με έδρα του την Ξάνθη.
Το Κέντρο αυτό θα συνδέεται με το «Αριστοτέλειο» και θα αναπτύσσει νέες εγχώριες φυλές στην αιγο-προβατοτροφία, που θα έχουν καλύτερες αποδόσεις.
Παράλληλα, θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε την παραγωγή ελληνικής φέτας.
Είναι μία απάντηση στον κίνδυνο των παράνομων ελληνοποιήσεων ζωικού κεφαλαίου και γαλακτοκομικών προϊόντων, που ήδη πλήττουν την Βόρεια Ελλάδα.
Αδιαμφισβήτητα θα φέρει και νέα προστιθέμενη αξία στην τοπική παραγωγή.
Ειδικά για τις παράνομες ελληνοποιήσεις θέλω από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να πω κάτι πολύ ξεκάθαρα. Η Ελλάδα έχει σύνορα και θαλάσσια και χερσαία.
Και τα σύνορα αυτά θα τα φυλάμε.
Όχι μόνο σε σχέση με την παράνομη οικονομική μετανάστευση. Αλλά και σε σχέση με την ανεξέλεγκτη είσοδο ξένων προϊόντων που βαφτίζονται ελληνικά.
Για να σταματήσει το γάλα και το κρέας να αλλάζουν εθνικότητα.
Για να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός στους Έλληνες παραγωγούς και η εξαπάτηση των Ελλήνων καταναλωτών.
Όλα αυτά συνδέονται, και με τους «Δρόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Ένα σχέδιο, που ενσωματώνει τα προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης μας με τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά τους μνημεία.
Στόχος το brand «Μακεδονία» να γίνει πόλος έλξης επενδυτών, επισκεπτών και καταναλωτών. Να αποτελέσει κινητήριο μοχλό της εξωστρέφειας ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.
Στην καρδιά του νέου σχεδίου από πλευράς πολιτισμικών μνημείων είναι το τρίγωνο Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη.
Στην πρώτη γωνία, υπάρχει το εξαιρετικό νέο πολυκεντρικό μουσείο της Βεργίνας που αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τις δραστηριότητές του, σε όλη τους την έκταση, τον επόμενο χρόνο.
Το γεγονός αυτό θα το αναδείξουμε σε εκδήλωση παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης. Και θα το αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της εκστρατείας μας για την αληθινή, την αυθεντική Μακεδονία.
Η δεύτερη γωνία του τριγώνου, βρίσκεται στην Πέλλα που καθιερώνεται ως ειδικός προορισμός με ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και του νέου αρχαιολογικού μουσείου της.
Εκεί λειτουργεί και αίθουσα εικονικής και τεχνικής αναπαράστασης της αρχαίας Πέλλας.
Ενώ δίπλα κατασκευάζεται συνεδριακό κέντρο και ένα μικρό χειροτεχνικό-εμπορικό πάρκο.
Η τρίτη, σχετίζεται με την Αμφίπολη. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες του μοναδικού μνημείου που αποκαλύφθηκε και να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος ολοκληρωμένος αρχαιολογικός χώρος.
Στην Μακεδονία, μέσα και γύρω από το τρίγωνο αυτό, βρίσκεται ένας τεράστιος διαχρονικός πολιτισμικός πλούτος που δεν αφορά μόνο τον αρχαίο μας πολιτισμό.
Αφορά και τους ελληνιστικούς και τους βυζαντινούς χρόνους και τη νεότερη ιστορία μας.
Πλούτος που θα αναδειχθεί ολοκληρωμένα στο πλαίσιο του έργου οι «Δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», μέσω μιας διεθνούς καμπάνιας που θα φέρει δυναμικά στο παγκόσμιο προσκήνιο την Μακεδονία και την Βόρεια Ελλάδα.
Στην Βόρεια Ελλάδα έχουμε τον μοναδικό πλούτο να μην διαθέτουμε μόνο το brand «Μακεδονία», αλλά και ένα άλλο όνομα με παγκόσμια εμβέλεια.
Το όνομα Όλυμπος, που αφορά ένα από τα πιο φημισμένα βουνά στον κόσμο και είναι επενδεδυμένο με το όλο βάρος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
Στόχος μας είναι να τον προβάλλουμε διεθνώς και να τον προετοιμάσουμε ταυτόχρονα από πλευράς επισκεψιμότητας.
Έτσι ώστε να μην υπάρχει στον κόσμο αφοσιωμένος περιπατητής ή ορειβάτης που να μην κάνει στόχο ζωής την ανάβαση στον Όλυμπο.
Έρχομαι τώρα στην ίδια τη Θεσσαλονίκη και στην ανάπτυξή της ως πόλη καινοτομίας, πολιτισμού και εξωστρέφειας.
Τα Πανεπιστήμια της πόλης, το Αριστοτέλειο, που εξέλεξε πριν δύο ημέρες νέο πρύτανη τον κ. Νικόλαο Παπαϊωάννου, τον οποίο και συγχαίρω, όπως επίσης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Και τα δύο έχουν ως κεντρική τους στρατηγική την εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Συμπίπτουμε σ’ αυτό καθώς και δικός μας στόχος είναι να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας.
Για την προσέλκυση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από την Βαλκανική και το εξωτερικό, μέσω της λειτουργίας και ανάπτυξης αγγλόφωνων τμημάτων.
Το σημαντικό ερευνητικό και ανθρώπινο δυναμικό της πόλης καθιστά την καινοτομία ως φυσικό αναπτυξιακό στόχο της πόλης.
Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας ζώνης καινοτομίας, με πρωτοβουλία του κράτους, δεν έχουν ευτυχήσει.
Συζητείται πλέον η προώθηση μιας κοινής προσπάθειας με τον ιδιωτικό τομέα ως πρωταγωνιστή, που πιστεύω ότι μπορεί να έχει καλύτερη τύχη.
Θα εξετάσουμε τη θέσπιση πρόσθετων κινήτρων, για την επιτυχία της.
Και, βέβαια, θα αναβαθμίσουμε την ΔΕΘ, με την ίδια λογική.
Γιατί συμφωνώ με την πρότασή σας, την πρόταση του ΣΕΒΕ, να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής -κατά προτίμηση μεγάλος εκθεσιακός φορέας του εξωτερικού.
Αυτός θα αναλάβει να αναβαθμίσει τις υποδομές, τις υπηρεσίες και τον διεθνή χαρακτήρα των εκθέσεων που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.
Φίλες και φίλοι,
Είδα με ενδιαφέρον ότι φέτος προβλέψατε ειδική θεματική για τη Ναυτιλία. Είναι ένα ακόμη πεδίο που ζητά συμμετοχή στην ανάπτυξη.
Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας μπορούν να αναβαθμιστούν αν συνδεθούν με τον ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά και ως κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου.
Όμως, και το ελληνικό νηολόγιο πρέπει να ενισχυθεί. Οι τελευταίες επιτυχίες της Μάλτας σ’ αυτό τον τομέα πρέπει να μας διδάξουν.
Και πώς θα συμβούν όλα αυτά; Με την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου. Και με αναπτυξιακή διάθεση απ’ το κράτος.
Όλα τ’ άλλα είναι υπόθεση της ελληνικής ναυτιλίας που έχει αποδείξει πόσο ευρηματική και δημιουργική είναι.
Φίλες και φίλοι εξαγωγείς,
Προσπάθησα να σας περιγράψω τη δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη μέσω της μείωσης των φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Και, ασφαλώς, με μέτρα που θα απελευθερώνουν την επιχειρηματικότητα.
Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν νέες δουλειές και να αυξηθεί ο συνολικός πλούτος υπέρ όλων των πολιτών.
Διαφορετικά, η συνολική περιουσία διαρκώς θα συρρικνώνεται και τα εισοδήματα θα μετατρέπονται σε σποραδικά επιδόματα.
Θα διατηρείται, δηλαδή, η σημερινή αναδιανομή της μιζέριας, αντί της αυριανής εθνικής ευημερίας.
Και αυτό, τελικά αποτελεί και το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου: Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα!
Σήμερα ακούσατε μερικές πλευρές του σχεδίου για την αντεπίθεση ανάπτυξης της Μακεδονίας.
Ένα πρόγραμμα, που έρχεται να απαντήσει στο Λάθος των Πρεσπών, στο οποίο η Ν.Δ. αντιστάθηκε με κάθε τρόπο.
Έχετε, συνεπώς, καθαρή μπροστά σας την πλήρη εικόνα.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ν.Δ βαδίζει με αισιοδοξία προς τις εθνικές κάλπες.
Ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι εύκολος. Είναι σπαρμένος με πολλές νάρκες που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση.
Από την ΔΕΗ -τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας- στα πρόθυρα χρεοκοπίας μέχρι τα εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Παραμένει, επίσης ακόμη θολό το κόστος των ρουσφετιών της τελευταίας στιγμής στα οποία κατέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ μήπως και βολέψει τους ψηφοφόρους του.
Θα χρειαστεί, συνεπώς, σκληρή δουλειά για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια.
Θα τα καταφέρουμε!
Αλλά ο αγώνας μέχρι την κάλπη θα είναι σκληρός -γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Μπορεί στις 26 Μαΐου οι πολίτες να έστειλαν ένα βροντερό μήνυμα ελπίδας.
Έβαλαν, όμως, μόνο την πρώτη μονογραφή για την πολιτική αλλαγή. Η μονογραφή από μόνη της δεν αρκεί.
Γι’ αυτό και στις 7 Ιουλίου τους ζητώ να βάλουν και την οριστική υπογραφή τους για την αναγέννηση της χώρας.
Και σε αυτήν την προσπάθεια έχουν θέση όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα από παλαιότερες κομματικές επιλογές.
Τώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαμένες ψήφους ούτε για πειράματα για τα οποία θα μετανιώσουμε αύριο.
Η μεγάλη ώρα της ευθύνης, της συστράτευσης και της συμμετοχής είναι τώρα!
Σήμερα η Ν.Δ δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας. Είναι το ευρύ πατριωτικό ρεύμα όλων των Ελλήνων.
Το δημιουργικό κύμα που καλείται να φέρει σιγουριά κι ανάπτυξη στον τόπο. Με αλήθεια, σχέδιο, δουλειά και συνεργασία.
Και για να συμβεί αυτό, στις 7 Ιουλίου χρειάζεται μια ισχυρή εντολή για μια σταθερή κυβέρνηση. Για σωστές αποφάσεις και για γρήγορα αποτελέσματα.
Μόνο έτσι, στις 8 Ιουλίου, θα ξημερώσει μία αληθινά καινούργια ημέρα. Και η Ελλάδα θα είναι μία πραγματικά αυτοδύναμη χώρα.
Πρώτος εγώ δεν δίστασα να παραδεχθώ λάθη και αστοχίες του παρελθόντος. Τώρα, όμως, σας βεβαιώνω πως η Ν.Δ είναι πιο ώριμη και ικανή από ποτέ για να κυβερνήσει τη χώρα.
Με ένα σαφές και μετρημένο πρόγραμμα. Και με στελέχη που συνδυάζουν την εμπειρία και την ανανέωση στη σκέψη και στη δράση.
Ανέκαθεν, επίσης, υπήρξα ήπιος και με διάθεση συναινετική. Διατηρώ τις ίδιες αρχές.
Οι καιροί απαιτούν ένα δυνατό χέρι στο τιμόνι της πατρίδας. Έτοιμο να συνεργαστεί με κάθε άξιο Έλληνα και ανοιχτό σε κάθε γόνιμη ιδέα.
Αλλά και με ρητή την εντολή του λαού να προχωρήσει μπροστά!
Προσωπικά, δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Τώρα όμως, ναι, μπορώ να σας βεβαιώσω: Αισθάνομαι απόλυτα έτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση του τόπου.
Σας καλώ, λοιπόν, δίπλα μου και ζητώ την ευκαιρία να σας υπηρετήσω. Να μπω πρώτος στη μάχη για ισχυρή ανάπτυξη σε μια αυτοδύναμη Ελλάδα!
Το μέλλον είναι τώρα στο χέρι μας!
Για την Ελλάδα που αξίζουμε!
Για να πάμε επιτέλους μπροστά!
Για να κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα!
Ενωμένοι μπορούμε!”.