Δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θράκη με αφορμή την αναφορά του σε «ολιγαρκής αφθονία» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε Μέσα Ενημέρωσης της Θράκης, ανέφερε πως το «ολιγαρκής» αφορά στους πολίτες «που τους έκανε φτωχότερους» ενώ το «αφθονία» αφορά «εκείνον και την παρέα του».
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της «μακεδονικής γλώσσας» και του αιτήματος για διδασκαλία τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών «παράγει ήδη απόνερα».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε: «Τι θέλει να πει ο ποιητής…» για να προσθέσει αμέσως μετά ότι ενδεχομένως το «Ολιγαρκής» αναφέρεται «στους πολίτες που τους έκανε φτωχότερους» και η «αφθονία σε εκείνον και την παρέα του».
«Δε θα του κάνουμε τη χάρη να κάνει την Ελλάδα Βενεζουέλα… Ο κ. Τσίπρας επιμένει να θέλει να μοιάσει η Ελλάδα με την Βενεζουέλα» δείχνοντας επί της ουσίας στο λάθος του πρωθυπουργού να μπερδέψει τον Πρόεδρο της Βολιβίας με αυτόν της … Βενεζουέλας. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ιδεοληπτικές απόψεις του πρωθυπουργού»
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως «παράγει ήδη απόνερα» καθώς πιστεύει ότι είναι τεράστιο σφάλμα η αναγνώριση από την χώρα μας «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας.
Ερωτηθείς για το παράθυρο, όπως ερμηνεύτηκε από πολλούς, για διδασκαλία της «μακεδονικής» σε εισαγωγικά γλώσσας που άνοιξε ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ο υπουργός Παιδείας παρέπεμψε στην επιστημονική κοινότητα το αίτημα που διατύπωσε το «Ουράνιο Τόξο» για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρά την άρνηση του πρύτανη.
«Ο κ. Γαβρόγλου» υπενθύμισε «ανήκει στην συνομοταξία που ήθελε την γειτονική χώρα να ονομάζεται «Μακεδονία» σκέτο» προσθέτοντας πως «πολύ καλά απάντησε ο πρύτανης αλλά ο κ. Γαβρόγλου μέσα από την απάντησή του αποκάλυψε τις προθέσεις του»
Σχολιάζοντας τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τον εμπαιγμό των μαθητών.
«Έχει αλλάξει τέσσερις φορές άποψη για το τί θέλει να κάνει. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα εξεταστικά ζητήματα. Για μία τριετία δε θα αλλάξουμε το σύστημα και θα επικεντρωθούμε στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και του σχολείου», επισήμανε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την πρόθεσή του είναι να δημιουργήσει «ένα μουσουλμανικό συμβούλιο παρά τω πρωθυπουργώ για να υπάρχει θεσμικός διάλογος και για να συνεχίσει την πολιτική που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».
Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως χθες στη Βουλή χάθηκε «μία ευκαιρία να κάνουμε μία τολμηρή αναθεώρηση για να αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών».
«Προσήλθε η Νέα Δημοκρατία με δημιουργικές προτάσεις σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, μία στρεβλή εικόνα. Κρίσιμα άρθρα όπως το άρθρο 16, το άρθρο 24, τα άρθρα που αφορούν στην δυνατότητα να απλοποιήσουμε την προσέλκυση επενδύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αφήσει έξω από την συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα τηρήσουμε το σύνταγμα και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης με γνώμονα τα άρθρα που στέλνει αυτή η Βουλή στην επόμενη», συμπλήρωσε χαρακτηρίζοντας «θετικό» ότι «καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής».
Πάντως, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη συμπεριφορά του σημερινού πρωθυπουργού το 2014 τονίζοντας ότι «Είναι υποκριτικό για τον κ. Τσίπρα να ξεχνά ότι εκείνος έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση».
Ακόμη, πρόσθεσε: «Τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν στην ώρα τους. Έχουμε ήδη ανακοινώσει 34 ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο, έμπειρα στελέχη αλλά και νέοι άνθρωποι. Ο τρόπος επιλογής του ευρωψηφοδελτίου είναι μία πρόγευση για τον τρόπο που θα επιλεγούν τα εθνικά ψηφοδέλτια. Θα είναι μία όσμωση παλιών και νέων στελεχών, με περισσότερες γυναίκες. Είναι θετικό βήμα η αύξηση της ποσόστωσης γυναικών».
«Το βέβαιο είναι ότι οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς θα είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα προσέλθουν σε κάλπη μετά από τέσσερα χρόνια. Αν δεν έχουμε εθνικές εκλογές τότε οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα όπου θα εκφραστεί η αγανάκτηση των πολιτών. Καταδίκη της κυβέρνησης θα σημαίνει και ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τον αποτροπιασμό μου για το φρικτό έγκλημα στην Νέα Ζηλανδία και την άνανδρη, όπως την αποκάλεσε, δολοφονία αθώων ανθρώπων.
«Καταδεικνύει ότι στον κόσμο σήμερα υπάρχει περίσσευμα μίσους. Έκανα την αντιδιαστολή με την πραγματικότητα που υπάρχει στη Θράκη γιατί η Θράκη είναι υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης που παρά τις δυσκολίες είναι ένα κεκτημένο που θα πρέπει να προσεχθεί», κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θράκη:
https://youtu.be/k3DwIGxT7R0