Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Aλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2019.
«Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα, αν θα μιλήσετε σήμερα για το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα που πνίγηκε σε ένα ορυμαγδό σκανδάλων. Αναρωτιέμαι πώς νιώθουν οι άνθρωποι που σας ψήφισαν, στο όνομα του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, και τώρα σας βλέπουν να βουλιάζετε μέσα στην Αλαζονεία, την Χλιδή αλλά και τη Διαφθορά της Εξουσίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και χαρακτήρισε «απολογισμό του μακροβιότερου μνημονιακού πρωθυπουργού» και υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του αλλά και «την κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού».
Χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό «καθρέφτη της αποτυχίας σας» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «καταψηφίζουμε την Κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της βαριάς μακροχρόνιας λιτότητας. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Καταψηφίζουμε την Κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Καταψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και ό,τι αυτοί συμβολίζουν: Τον λαϊκισμό. Τη δημαγωγία. Την πολιτική χωρίς αρχές».
Υπενθύμισε ότι ο κύκλος της κρίσης θα είχε κλείσει πριν από τέσσερα χρόνια, «αν εσείς κ. Τσίπρα μαζί με τον κ. Καμμένο δεν προκαλούσατε εκλογές με τη σύμπραξη του κ. Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπόδισε την έξοδο από το δεύτερο πρόγραμμα, παγιδεύοντας τη χώρα «σε ένα νέο κύκλο λιτότητας, ζημιώνοντάς την με πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε και σχετικές δηλώσεις επί τούτου σχετικές δηλώσεις των κ.κ. Ρέγκλινγκ και Βίζερ, ρωτώντας αν «τους αμφισβητείται και αυτούς».
Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποτυχία της να βάλει τη χώρα στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πήραν περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ ενώ η χώρα που το είχε περισσότερο ανάγκη, η Ελλάδα, ούτε ένα ευρώ.
«Αντί των ευρωπαϊκών εγγυήσεων, προτιμήσατε τις τσέπες των Ελλήνων. Τους φορολογήσατε αλύπητα και τους διαλύσατε. Και διαλύσατε κυρίως την μεσαία τάξη που κρατάει ενωμένη την κοινωνία μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι ο «κύκλος της παρακμής σας κλείνει» και ότι οι Έλληνες θα τους θυμούνται για πέντε πράγματα, που συμπυκνώνονται στις λέξεις «ψέμα, φτώχεια, φόροι, φόβος και σκάνδαλα».
Απαριθμώντας τις αποτυχίες της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «χάσαμε τα τρία καλύτερα χρόνια της διεθνούς οικονομίας παγιδευμένοι σε μια ιδεοληπτική πολιτική που από τη μια μαζεύει τα συντρίμμια του πρώτου εξάμηνου του 2015 και από την άλλη υπερφορολογεί λυσσαλέα την πραγματική οικονομία».
Η χωρά υποδέχεται το 2019 φυλακισμένη στην λιτότητα «έπειτα από 29 φόρους, 17 περικοπές συντάξεων και μείωση πραγματικών μισθών κατά 3,5% το 2017» σημείωσε, «και με μία κυβέρνηση ανίκανη, παρά την “κατανόηση” που της δείχνουν οι δανειστές», εξηγώντας ότι στην τελευταία αξιολόγηση «όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει, παραπέμφθηκαν για την επόμενη, του Φεβρουαρίου».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μπορεί στα λόγια αμφισβητεί τα υπερπλεονάσματα, αλλά στην πράξη τα υπηρετεί καθώς «μαζεύει χρήματα από φόρους και φεσώνει τους Έλληνες, από οφειλές του Δημοσίου που δεν πληρώνει κι από συντάξεις που δεν αποδίδει. Κάπου 3 δις χρωστά το κράτος σε ιδιώτες και 180.000 νέοι συνταξιούχοι περιμένουν ακόμη την κουτσουρεμένη σύνταξή τους», είπε.
Αντιθέτως, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα έχει ένα άλλο πρόγραμμα θα πάρει τη θέση του για να ξαναφέρει ελπίδα και αισιοδοξία, τονίζοντας ότι «η δική μας αντίληψη για την οικονομία υπηρετεί την συνολική ευημερία του τόπου από την οποία θα έχουν μερίδιο όλοι οι πολίτες».
«Επιδίωξή μας είναι η τόνωση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και η προστασία των πιο αδύναμων. Και στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η επιστροφή σε λογικά ετήσια πλεονάσματα, ώστε να δοθεί χώρος για μέτρα αύξησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για πρόνοιες κοινωνικής συνοχής» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι το κόμμα του «θα κληθεί, σε λίγο να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα που διαμορφώθηκαν στην ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης. Να κλείσει τα τραύματα του διχασμού που αφήνει πίσω της η Κυβέρνηση».
«Η κρίση θα είχε τελειώσει»
«Η κρίση θα είχε τελειώσει πριν τέσσερα χρόνια αν δεν είχατε έρθει πριν από τέσσερα χρόνια
Όλες οι εκθέσεις προέβλεπαν ανάπτυξη άνω του 3%. Εντός 2,5 έτη η Νέα Δημοκρατία πήρε ύφεση και έφερε ανάπτυξη. Εσείς σε τέσσερα χρόνια πήγατε από το 0,7% στο 1,5%.
Σας ακούω συνέχεια να τσουβαλιάζετε όλη την περίοδο μετά το 2010 εγώ θα μιλήσω για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας. Το τι έκανε η Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Τζάκρη και Μπόλαρης να απολογηθείτε εσείς», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Το 2014 οι φόροι μειώνονταν, οι ληξιπρόθεσμες αποπληρώνονταν και το χρέος σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρινόταν βιώσιμο. Το ΔΝΤ 6 μήνες μετά το έκρινε δραματικά μη βιώσιμο γιατί είχε μεσολαβήσει ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη και την παρέα σας.
Τότε η χώρα θωρακιζόταν με πιστοτική γραμμή στήριξης. Από τον Μάρτιο ήταν διαθέσιμη ποσοτική χαλάρωση. Το χάσατε και αυτό το πρόγραμμα κ. Τσίπρα. Εχω εννιά δικές σας δηλώσεις κ. Τσίπρα να εξαγγέλετε την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αποτύχατε.
Πέντε λέξεις
Διαλύσατε την μεσαία τάξη που θα σας θυμάται για 5 λέξεις:
1) Ψέμα
2) Φτώχια : κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους
3) φόροι: γονατίσατε τους πάντες
4) φόβος
5) σκάνδαλα», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
H διαπλοκή
Ακόμα, αναφερόμενος στις υποθέσεις διαφθοράς, τόνισε: «Αναρωτιέμαι τέλος κ. Τσίπρα, αν θα μιλήσετε σήμερα για το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα που πνίγηκε σε ένα ορυμαγδό σκανδάλων. Ο σταθμός του Θριασίου, το 1,6 δισ. του Μεταναστευτικού, τα 700 εκατομμύρια του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΔΕΗ των Σκοπίων, τα βλήματα στην Σαουδική Αραβία. Αναρωτιέμαι πώς νιώθουν οι άνθρωποι που σας ψήφισαν, στο όνομα του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, και τώρα σας βλέπουν να βουλιάζετε μέσα στην αλαζονεία, την χλιδή αλλά και τη διαφθορά της εξουσίας».
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
«Το 2015 η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής, διχάστηκε σε ένα δημοψήφισμα- παρωδία κι έχασε τις τράπεζές της. Έκτοτε βιώνει έναν ανελέητο βομβαρδισμό περικοπών και φόρων που συντρίβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και υπομένει έναν αναπτυξιακό κι επενδυτικό χειμώνα. Είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη, ενώ η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έχει υποχωρήσει 10 θέσεις μέσα 4 χρόνια.
Το 3 ο Μνημόνιο -αυτό που εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε- εξάντλησε την τυπική χρονική του διάρκεια. Προς
ανακούφιση των εταίρων, έληξε, έτσι, και η ευνοϊκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία καλείται πλέον να καλύπτει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αντίθετα, όμως, παρέμεινε η ενισχυμένη ανά τρίμηνο εποπτεία, που καμία άλλη Μνημονιακή χώρα δεν έχει. Και, μάλιστα, με όρους που συνιστούν ένα άτυπο 4 ο Μνημόνιο:
Δυσβάσταχτα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% έως το 2060. Κάτι που σημαίνει ασφυκτική λιτότητα για πολλά χρόνια. Διατήρηση των σημερινών φόρων και πρόσθετα μέτρα για το 2019, από αυτά που δεν ξε-ψηφίσατε, κ. Τσίπρα. Όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που αφαιρεί μια πολύτιμη βοήθεια για τους συνταξιούχους. Και αύξηση κατά 15% των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού αυτές θα φορολογούνται ως νέο εισόδημά τους. Και, βέβαια, όλα αυτά με επίσημο ενέχυρο τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Μία πρωτοφανή και προσβλητική διαδικασία που υποθηκεύει όχι μόνο τον
πλούτο, αλλά μέχρι και τα μνημεία της χώρας, την ψυχή της πατρίδας μας. Υποδεχόμαστε το 2019 όχι όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία. Αλλά με μια ευάλωτη οικονομία χωρίς διεθνή εμπιστοσύνη.
Η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
To spread του δεκαετούς ομολόγου είναι στις 420 μονάδες βάσης. Και τα επιτόκια παίρνουν πάλι την ανηφόρα.
Χάσαμε τα τρία καλύτερα χρόνια της διεθνούς οικονομίας παγιδευμένοι σε μια ιδεοληπτική πολιτική που από τη μια μαζεύει τα συντρίμμια του πρώτου εξάμηνου του 2015 και από την άλλη υπερφορολογεί λυσσαλέα την πραγματική οικονομία. Αν είχαμε ακολουθήσει την πορεία της Πορτογαλίας το ΑΕΠ μας σήμερα θα ήταν στα 217 δις. Αντ’ αυτού προβλέπεται στα 186 δις. Αυτό το γράφημα είναι η πιο απτή απόδειξη της τραγικής σας αποτυχίας.
Υποδεχόμαστε το 2019 με μία κοινωνία που, ύστερα από 29 φόρους, 17 περικοπές συντάξεων και μείωση πραγματικών μισθών κατά 3,5% το 2017, παραμένει φυλακισμένη στην λιτότητα. Και με μία κυβέρνηση ανίκανη, παρά την «κατανόηση» -εντός εισαγωγικών- που της δείχνουν οι δανειστές: Στην τελευταία αξιολόγηση, όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει, παραπέμφθηκαν για την επόμενη, του Φεβρουαρίου.
Από τα capital controls, τα «κόκκινα δάνεια» και το e-justice ως τα ληξιπρόθεσμα του κράτους και τις ιδιωτικοποιήσεις- όλα αυτά έχουν παραπεμφθεί ήδη για τον Φεβρουάριο του 2019. Δεν έγινε η χώρα πιο εξωστρεφής.
Μόλις πρόσφατα, μιλώντας εκτός Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα δεν αποτελούν σπουδαία στρατηγική. Συμφωνώ. Αυτή η κυβέρνηση, η αριστερή κυβέρνηση παγώνει το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Είχατε πει κ.Χουλιαράκη ότι μέχρι το Μάρτιο θα είχαν εξοφληθεί τα χρέη του δημοσίου. Φθάνουν το ένα δισ. Αλλά κυρίως η κυβέρνηση παγώνει τις δημόσιες επενδύσεις. Ναι, αυτές τις δημόσιες επενδύσεις που εσείς χαρακτηρίζετε στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική σας, τον Μάιο του 2018, ως «το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη»
Για να κάνει τι; Για να χτίσει ένα «μαξιλάρι», όπως το αποκαλεί, το οποίο φουσκώνει με αέρα που στερεί από τους πνεύμονες της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών. Και ποιο το αποτέλεσμα; Η Κυβέρνηση επέβαλε μέτρα 11 δις, από τα οποία ο κ. Τσίπρας επιστρέφει μόλις το ένα ως προεκλογικό φιλοδώρημα προς τους πολίτες που ο ίδιος προηγουμένως έχει εξαθλιώσει.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών
Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες να αγγίζουν μόλις τα 107,7 δις, όταν τον Νοέμβριο του 2014 ήταν 136 δις ευρώ. Και όλοι να βλέπουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει τώρα πιο γρήγορα από ποτέ, καθώς οι έμμεσοι φόροι αυξάνουν με ύπουλο τρόπο τις τιμές στα καθημερινά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Ο πρωθυπουργός υποδύεται συχνά τον φιλολαϊκό πολιτικό ενώ ο κ. Τσακαλώτος έχει μιλήσει ανοιχτά, προς τιμήν του γιατί υπερασπίζεται αυτή την άποψη, για «ταξική μεροληψία» του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι, όμως, έτσι; Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, οι μειώσεις μισθών στην Ελλάδα ήταν οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αλλά κι οι μεγαλύτερες μέσα στην ίδια τη χώρα από το 2013. Το 2017, ένας στους 4 εργαζόμενους είχε αμοιβή έως 500 ευρώ. Ενώ η μερική υποχώρηση της ανεργίας βασίζεται στην μερική και περιοδική απασχόληση.
7 στους 10 άνεργους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Και με τον ρυθμό της Κυβέρνησης, η ανεργία θα φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα μόλις το 2030. Την ίδια ώρα, το 19% των πολιτών καταβάλλει το 90% του φόρου εισοδήματος. Το 4,5% των επιχειρήσεων καταβάλλει το 83% του φόρου των νομικών προσώπων.
Και το 33% των ιδιοκτητών καταβάλλει το 66% του φόρου ακίνητης περιουσίας. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι φορολογική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοούνται κάποιοι έναντι κάποιων άλλων, αλλά αδικούνται όλοι από την πολιτική σας.
Στα χρόνια της θητείας της αυτή η κυβέρνηση αύξησε το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μας είπε ο κ. Χουλιαράκης που θα βρούμε τα λεφτά. Δύο δισεκατομμύρια είναι αυτή η αύξηση. Από τα δικά μας παιδιά του παρελθόντος πήγαμε στους δικούς μας συντρόφους.
Οι οδυνηρές συνέπειες του 3 ου Μνημονίου και η αναπτυξιακή καθήλωση της χώρας, η φοροεπιδρομή και ο αντικοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτυπώνονται και στις σελίδες του προϋπολογισμού: Ο Προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε αναπτυξιακός. Ελπίζει σε ανάπτυξη 2,5% όταν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ και Νομισματικό Ταμείο την βλέπουν χαμηλότερη. Άλλωστε και πέρσι οι κυβερνητικοί υπολογισμοί έπεσαν έξω. Όπως και οι προπέρσινοι, όπως και οι προηγούμενοι. Σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς που εκτελέσατε δεν πιάσατε τους στόχους ανάπτυξης .
4 στα 4 αποτυχίες στον πιο σημαντικό δείκτη που αφορά την πορεία της χώρας. Ο προϋπολογισμός αυτός παραμένει αντίπαλος του πολίτη. Διατηρεί τους 29 φόρους και τις περικοπές, πυροβολεί τον πολίτη και τη μεσαία τάξη. Εχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους. Φορολογική αφαίμαξη, αναποτελεσματικός και άδικος, πιστός στους στόχους του τέταρτου μνημονίου.
Ευτυχώς για τη χώρα, αυτός ο Προϋπολογισμός σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν μαζί με όσους τον εισηγούνται. Και, με την έγκριση του λαού, ένα άλλο πρόγραμμα θα πάρει τη θέση του για να ξαναφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Ένας οδικός χάρτης, ρεαλιστικός και τεκμηριωμένος, που θα δίνει δύναμη στην οικονομία και προοπτική στον πολίτη. Η δική μας αντίληψη για την οικονομία υπηρετεί την συνολική ευημερία του τόπου από την οποία θα έχουν μερίδιο όλοι οι πολίτες.
Το είπα και στην αρχή: Η Ν.Δ θα κληθεί, σε λίγο να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα που διαμορφώθηκαν στην ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης. Να κλείσει τα τραύματα του διχασμού που αφήνει πίσω της η Κυβέρνηση. Το λέω γιατί η ανάπτυξη και η ευημερία δεν θα έρθουν όσο η Ελλάδα είναι διχασμένη. Σας θυμίζω ποιά είναι τα ρήγματα που πρέπει να γεφυρωθούν. Ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και σε αυτούς που βουλιάζουν στα χρέη. Ρήγμα ανάμεσα στους κερδισμένους και τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης.
Ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που κατοικούν σε δυναμικές περιοχές και σε όσους μένουν σε φθίνουσες γωνιές της χώρας. Ρήγμα ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους. Ρήγμα ανάμεσα στους εξοικειωμένους με την τεχνολογία και σε αυτούς που τη φοβούνται. Ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν σταθερή εργασία και σε εκείνους που ζουν τον εφιάλτη της μερικής, εκ περιτροπής και συχνά ανασφάλιστης, απασχόλησης. Αυτά τα ρήγματα πρέπει να γεφυρώσουμε».
Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή: