Μετά το Πεδίο του Άρεως, μετανάστες στήνουν αυτοσχέδιο “καταυλισμό” στην πλατεία της Ομόνοιας μέχρι να φύγουν για τα Βαλκάνια.
Φαινόμενο που βλέπουμε πλέον καθημερινά, με το ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων να συνεχίζεται εν μέσω ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Δεκάδες άνθρωποι που ήρθαν σήμερα τα ξημερώματα από τη Μυτιλήνη και θα προσπαθήσουν όντας ήδη εξαθλιωμένοι να διαφύγουν με όποιο μέσο μπορέσουν να βρουν, ακόμα και με τα πόδια για τα Σκόπια και τα Βαλκάνια.
Οι οικογένειες των προσφύγων έχουν στήσει σκηνές που προμηθεύτηκαν ερχόμενοι στη χώρα μας.
Νεαρός Σύριος που ζει οκτώ χρόνια στην Ελλάδα, αναφέρει: “Είναι μια καθημερινή εικόνα. Έρχονται άνθρωποι μέσω Τουρκίας στην Αθήνα και φεύγουν, με τρένα, λεωφορεία, πούλμαν, φτάνουν Θεσσαλονίκη και μετά συνεχίζουν με τα πόδια. Φεύγουν για Σερβία, Ουγγαρία. Έρχονται 500 άτομα κάθε μέρα από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν πάνε στην πλατεία Βικτωρίας”.
Σημειώνεται άλλωστε πως σχεδόν 3.000 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο Ανατολικό Αιγαίο από τις Λιμενικές Αρχές μέσα σε πέντε ημέρες, τη στιγμή που η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάνει λόγο για «πρωτοφανή προσφυγική κρίση στην Ελλάδα».
Από την περασμένη Παρασκευή έως και την Κυριακή, 1.349 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στη χώρα. Μέχρι και την Τετάρτη ο αριθμός ανήλθε στους 2.995. Μόνο χθες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σε οκτώ περιστατικά 509 παράτυποι μετανάστες (μεταξύ των οποίων και τρεις διακινητές) σε Λέσβο, Χίο και Ρόδο.
Τα περιστατικά διάσωσης στο Αιγαίο αφορούν, κατά μέσον όρο, 500 άτομα την ημέρα, με τις αρχές να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθεια διάσωσης και κυρίως εν συνεχεία στη στέγαση και την περίθαλψή τους. Το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκε ιστιοπλοϊκό 55 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Ζακύνθου, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο με 117 παράτυπους μετανάστες. Η διάσωσή τους ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί εξ αυτών αρνήθηκαν να κατέβουν από το ιστιοπλοϊκό, ελπίζοντας, κατά πάσα πιθανότητα, ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στην Ιταλία, η οποία πιθανολογείται ότι ήταν ο τελικός τους προορισμός.
Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία σε πρόσφατη ενημέρωσή της υποστηρίζει ότι «η ρευστή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων αφίξεων επιφέρουν τεράστια πίεση στις μικρές κοινότητες των νησιών, που δεν έχουν τις βασικές υποδομές και υπηρεσίες για να ανταποκριθούν επαρκώς στις ολοένα αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες». Επισημαίνει μάλιστα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που καταφθάνει πλέον στη χώρα είναι τόσο μεγάλος, που οι Αρχές και οι τοπικές κοινότητες, παρά τις άοκνες προσπάθειες, δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν. Οξύ πρόβλημα δημιουργείται και στο κέντρο των Αθηνών, όπου καταλήγουν από τα νησιά, μετά την ταυτοποίησή τους και τη λήψη του εγγράφου προσωρινής αναστολής απέλασης.