Μία τραγωδία που έφερε τα πάνω κάτω στο Μάτι. Ένα κράτος σε σύγχυση αρμοδιοτήτων και ένα πρωθυπουργό που άλλα του έλεγαν και άλλα συνέβαιναν στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.
Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές εντελώς τζάμπα!
Ένας άστοχος συντονισμός όπου έκλειναν δρόμους έκαψαν ανθρώπους…
Πότε θα τιμωρηθούν οι ένοχοι;
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες μνημόσυνο για τα 102 θύματα της τραγωδίας στο Μάτι το 2018. Δεν ξεχνάμε το Μάτι. Τους συμπολίτες μας που χάθηκαν. Τους συγγενείς που πάντα θα θρηνούν
Δύο χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται για να γυρίσουν σελίδα, ερχόμενοι πολλές φορές αντιμέτωποι με την αδυσώπητη κρατική γραφειοκρατία. Μπορεί το μαύρο των καμένων από την τρομερή πυρκαγιά να έχει φύγει ή να έχει γκριζάρει, η φύση να βάζει πράσινες πινελιές, αλλά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας έχει σημαδέψει την περιοχή. Οπως και η απώλεια των 102 ανθρώπινων ζωών και τα βαθιά τραύματα στο σώμα και στην ψυχή πολύ περισσότερων.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν ξεχνάμε το Μάτι. Τους συμπολίτες μας που χάθηκαν. Τους συγγενείς, που πάντα θα θρηνούν. Τους τραυματίες και τους κατοίκους της περιοχής, που παλεύουν ακόμη να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Στον τόπο αυτόν, πριν από δύο χρόνια, το κράτος κατέρρευσε μέσα στις φλόγες της ανεπάρκειάς και τις στάχτες της συγκάλυψης.
Σήμερα το κράτος υπάρχει, εργάζεται, προσπαθεί: Οι εγκαυματίες περιθάλπονται, οι χώροι καθαρίστηκαν από την καύσιμη ύλη και ο αμίαντος απομακρύνεται. Οι πυρόπληκτοι στεγάστηκαν και ενισχύθηκαν. Και τα παλαιά, επικίνδυνα κτίρια κατεδαφίστηκαν».
Και πρόσθεσε: «Ολες οι ιδιοκτησίες έχουν απαλλαγεί από ΕΝΦΙΑ. Το “112” λειτουργεί και η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική αναδιαρθρώθηκαν και εξοπλίστηκαν. Το κυριότερο: Tο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το νέο Μάτι είναι, πλέον, έτοιμο. Με προβλέψεις για νέες σύγχρονες κατοικίες. Υποδομές υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Και με πολύ πράσινο. Τίποτα, όμως, δεν είναι ακόμη αρκετό. Οφείλουμε να εντάξουμε τα πολλά έργα που χρειάζονται στον λίγο χρόνο που υπάρχει. Και να προσαρμόσουμε τον ρυθμό μας, στον ρυθμό των αναγκών. Δύο χρόνια μετά, τιμάμε το Μάτι γιατρεύοντας τις πληγές του. Και φέρνοντας πιο γρήγορα την αρχή της καινούργιας, αισιόδοξης ζωής του. Σε λίγες ημέρες θα βρεθώ και πάλι εκεί. Για να συναντήσω τους κατοίκους και να μιλήσουμε από κοντά για τα έργα του σήμερα και την αναγέννηση του αύριο».
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το μνημόσυνο για τα θύματα στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά, παρουσία μεταξύ άλλων του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς.
Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα έχουν προχωρήσει οι κατεδαφίσεις και οι καθαρισμοί των καμένων, μεταξύ αυτών και των καμένων δένδρων. Συγκεκριμένα, οι σχετικές εργασίες προχώρησαν κυρίως στα σημεία που ήταν δημοτικές ή δημόσιες εκτάσεις ή οι ιδιώτες είχαν την οικονομική δυνατότητα να καθαρίσουν την ιδιοκτησία τους. Ωστόσο, είναι πολλά τα οικόπεδα που δεν έχουν ακόμα καθαριστεί. Επίσης δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση των κατεστραμμένων οδοστρωμάτων, η αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης, η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και η αποκατάσταση της οδικής σήμανσης της περιοχής.
Πρόσφατα προκηρύχθηκε από το υπουργείο Υποδομών διαγωνισμός, με προϋπολογισμό 620.000 ευρώ, ο οποίος προβλέπεται να πραγματοποιηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες, για την αποξήλωση και την απομάκρυνση του καρκινογόνου αμιάντου. Στην περιοχή κάηκαν περίπου 1.000 σπίτια. Από τις προηγούμενες συμβάσεις έχουν ελεγχθεί για αμίαντο 421 κτίρια, σε 265 από αυτά βρέθηκαν υλικά αμιάντου τα οποία απομακρύνθηκαν. Σήμερα είναι λίγα τα επιπλέον σπίτια που έχουν εντοπιστεί με αμίαντο.
Μεγάλο μέρος των κατοίκων που είχαν στην περιοχή την πρώτη κατοικία τους, παραμένουν «εσωτερικοί μετανάστες». Περίπου 150-200 άτομα φιλοξενούνται ακόμη στις κατασκηνώσεις του στρατού και της αεροπορίας! Ακόμα περισσότεροι είναι όσοι διαμένουν με ενοίκιο σε γειτονικές περιοχές.
Στις 2 Ιουλίου αναρτήθηκε από το ΥΠΕΝ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές και ξεκίνησε επίσημα η διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Αυγούστου. Με την υλοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης, το 11,93% της έκτασης θα είναι δομημένο, το 33,24% θα είναι ιδιωτικό πράσινο, ενώ οι εισφορές σε γη θα φτάσουν στο 6,7%. Ο δημόσιος κοινόχρηστος χώρος και χώρος πρασίνου αυξάνεται κατά 18,05%, ενώ το 2,05% της συνολικής έκτασης αφορά οριοθετημένα ρέματα.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το μνημόσυνο για τα θύματα στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του δημάρχου Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς κ.ά. «Ο ελάχιστος σεβασμός στη μνήμη των συνανθρώπων μας που έφυγαν, επιβάλλει λίγα λόγια και πολύ σκληρή δουλειά», τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς. «Τιμή στα θύματα. Ολοι μαζί να δουλέψουμε για μια καλύτερη χώρα», σημείωσε ο Γ. Πατούλης.