Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, μετά τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε και ότι κάθε μια μόλυνση που εντοπίζουμε θα έπρεπε να την πολλαπλασιάζουμε επί 10 για να έχουμε την πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.
Μόνη λύση, λένε οι ειδικοί, είναι η μάσκα, η συστηματική χρήση της οποίας θα μπορούσε να φρενάρει την εξάπλωση εξίσου αποτελεσματικά με ένα lockdown.
Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα στη χώρα. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη η Ελλάδα έσπασε ρεκόρ αναφορικά με τα νέα κρούσματα, καταγράφοντας 269. Δεκαέξι από τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός είναι 7684.
Από τα 195 εγχώρια τα 19 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ για ακόμα μία φορά τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη όπου ανακοινώθηκαν 89 και 44 αντίστοιχα.
Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα αντανακλά αυτό που συνέβαινε στη χώρα όταν ακόμα δεν εφαρμόζονταν τα νέα μέτρα για τις μάσκες και οι περιορισμοί στην εστίαση, και, παράλληλα, δεν είχε ξεκινήσει μαζικά η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου.
Μάσκα παντού ζητούν οι ειδικοί
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά, και η επιστροφή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Εάν, ωστόσο, υπάρξει υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα, όπως γενικευμένη χρήση της μάσκας σε ποσοστό 80-90%, η εξάπλωση της πανδημίας εκτιμάται πως θα μπορούσε να ανακοπεί, όπως συνέβη με την καραντίνα.
Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο κρίσιμος δείκτης R0, που δείχνει την μεταδοτικότητα του ιού, είχε ξεπεράσει τη μονάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν δεν πέσει σύντομα κάτω από το ένα, η λήψη νέων ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν, παράλληλα, τον αριθμό των εισαγωγών που παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση τελευταία καθώς και των θανάτων.
Οι ειδικοί ζητούν, εξάλλου, την ανάληψη νομοθετικών παρεμβάσεων για την καθιέρωση της τηλεργασίας, ενώ εκεί που δεν μπορεί το μέτρο να εφαρμοστεί, δεν αποκλείεται να προταθεί η επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων.
Πόσα κρούσματα καταγράφηκαν στα νησιά από την αρχή της εβδομάδας
Είναι ξεκάθαρο πως όσον αφορά τα νησιά την εβδομάδα που διανύουμε την δυσάρεστη πρωτιά στα επαληθευμένα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν οι Κυκλάδες, παρά τα αυστηρά μέτρα τα οποία έχουν παρθεί. Συνολικά στα νησιά των Κυκλάδων έχουν καταγραφεί 16 κρούσματα κορωνοϊού, παρόλο που την Δευτέρα είχε επιβεβαιωθεί μόλις ένα κρούσμα.
Όσον αφορά την Κρήτη, τα συνολικά κρούσματα τις τελευταίες τρεις ημέρες ανέρχονται σε 13, με τα Χανιά να μετρούν 6 κρούσματα, το Ηράκλειο 3 και το Ρέθυμνο 2.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα κρούσματα που καταγράφουν οι νησιωτικοί Δήμοι που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής δηλαδή ο Δήμος Αγκιστρίου, ο Δήμος Αίγινας, ο Δήμος Κυθήρων, ο Δήμος Πόρου, ο Δήμος Σαλαμίνας, ο Δήμος Σπετσών, ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων και ο Δήμος Ύδρας, προσμετρώνται στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.
Περιοριστικά μέτρα «τύπου Πόρου» σε Μύκονο και Χαλκιδική
Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ώρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.
Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκαν τα εξής:
● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.