Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Μουσική εκδήλωση για τον Μάριο Τόκα στην πρεσβεία της Κύπρου

Newsroom από Newsroom
21/12/2023 12:00
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
57
SHARES
121
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μάριος Τόκας Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε προχθές το βράδυ στην πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον αξέχαστο Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα. Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση παρακολούθησαν πανεπιστημιακοί και ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Σταύρος Αυγουστίδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Μάριος Τόκας – Εικαστικές Υμνωδίες» που λαμβάνει χώρα στην γκαλερί του «Σπιτιού της Κύπρου» στην οδό Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024.

Τα τραγούδια της εκδήλωσης ερμήνευσε η Πέγκυ Ζήνα. Καλωσορίζοντας το κοινό, η Πέγκυ Ζήνα ανέφερε ότι ο Μάριος Τόκας «είναι ένας συνθέτης που αγαπώ πάρα πολύ και που πάντα συγκινούμαι και εκφράζω και τα δικά μου συναισθήματα μέσα από τα τραγούδια του».

«Θα τον τραγουδάω, όσα χρόνια τραγουδάω» πρόσθεσε. Ευχαρίστησε την οικογένεια του Μάριου Τόκα για την εμπιστοσύνη που της δείχνει και υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντοτε στο πλευρό της.

Ο γιος του συνθέτη και πρόεδρος του Ιδρύματος Μάριος Τόκας, Κώστας Τόκας, παρατήρησε για τις ζωγραφική του πατέρα του, ότι «ο Μάριος Τόκας κρατούσε αυτήν την καλλιτεχνική του πτυχή για τον εαυτό του. Δεν επιζητούσε και δεν τον ενδιέφερε καμία αναγνώριση για τις ζωγραφικές του ικανότητες. Όμως, πλέον που εκείνος λείπει, κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ εγωιστικό εκ μέρους μας να κρατάμε για τον εαυτό μας αυτήν την πτυχή του ταλέντου του Μάριου Τόκα. Γιατί μπορεί να ήταν αυτοδίδακτος, αλλά εν αγνοία του μπορεί να έχει δημιουργήσει δικές του μοναδικές τεχνοτροπίες και μοτίβα» εξήγησε.

Ο Κώστας Τόκας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πρεσβεία και το υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου για τη φιλοξενία και τη στήριξή τους και όλους τους συντελεστές, ενώ ανακοίνωσε ότι το 2024 με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων της τουρκικής εισβολής, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο με τα μουσικά έργα του Μάριου Τόκα για την Κύπρο.

Η κόρη του συνθέτη, Χαρά Τόκα, τόνισε ότι «για όσους δεν ήξεραν τον πατέρα μου, ίσως η επιλογή της θεματολογίας του εικαστικού του έργου να ξενίζει. Όσοι, όμως, ζήσαμε μαζί του, γνωρίζουμε την αγάπη του για τους ήχους, τα χρώματα και τις μυρωδιές της βυζαντινής παράδοσης».

«Μακριά από δογματισμούς ή θρησκοληψίες», συμπλήρωσε, «εκείνος πάντα ακουμπούσε σε αυτούς τους ήχους, σε αυτά τα χρώματα και σε αυτές τις μυρωδιές τα άγχη και τις αγωνίες του. Η ζωγραφική του, όπως και η μουσική του, ήταν ο δικός του τρόπος να επικοινωνεί με τον εαυτό του, με εμάς και με τους ανθρώπους γύρω του, ο δικός του τρόπος να εκφράζει τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του» επισήμανε.

«Η μουσική του, η ζωγραφική του, η ποίησή του αλλά και η μαγειρική του, τα αστεία του, οι αγκαλιές και τα χαμόγελά του, όλα αυτά μαζί και η ανάμνησή τους, φτιάχνουν από την αρχή τον πατέρα μου» κατέληξε η Χαρά Τόκα.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Φασουλάς, στιχουργός, συνεργάτης και στενός φίλος του συνθέτη, εμφανώς συγκινημένος είπε ότι ανήκει σε εκείνους τους πρώτους τυχερούς φίλους του Μάριου Τόκα, που «συναντήθηκαν με τις πρώτες απόπειρές του, να δει πώς με τα χρώματα θα κάνει τραγούδια, γιατί αυτό ακριβώς συνέβη».

«Τα κυρίαρχα στοιχεία του Μάριου ήταν το βαθύ θρησκευτικό του αίσθημα και μια αθωότητα δικής του καταβολής και αξίας» ανέφερε και συνέχισε: «Κάπου εδώ κρύβεται η ανάγκη του Μάριου να ζωγραφίσει: δεν του αρκούσε η μουσική να απορροφήσει τα στοιχεία που προανέφερα, αναζήτησε κι άλλες περιοχές να τα εκφράσει».

«Είδε», είπε ο Κώστας Φασουλάς, «ότι το παιχνίδι με τα χρώματα και το ξύπνημα της φαντασίας μέσα σ’ έναν κόσμο που κι αυτός έχει νότες, όμως είναι χρωματιστές, θα μπορούσε να προσδώσει στο προσωπικό του όραμα μια καινούργια διάσταση».

«Ο Μάριος ζωγράφιζε όπως ακριβώς έγραφε τραγούδια κι έγραφε τραγούδια όπως ακριβώς ζωγράφιζε: με κέντρο τη συγκίνηση και το βαθύ θρησκευτικό του αίσθημα» υπογράμμισε ο Κώστας Φασουλάς.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, το κοινό, ειχε τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο της έκθεσης και δει από κοντά τα εικαστικά έργα του Μάριου Τόκα.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Σταυρός Αυγουστίδης, ανέφερε: «Καλωσορίσαμε τον Μάριο και την οικογένειά του στο σπίτι τους. Μια γιορτή – τιμή (ελάχιστης) του ευφυούς Κύπριου καλλιτέχνη, καθώς πέρα από τα τραγούδια του, οι καλεσμένοι μας είχαν την χαρά να ανακαλύψουν και το εικαστικό ταλέντο του Μάριου».

Ι.Ι.

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 2027–2030: Αυξήσεις έως +12 μήνες στα όρια ή πάγωμα έως το 2030 – Τα 2 σενάρια που κρίνουν πότε θα φύγουν οι 50άρηδες  -Ολη η λίστα για τις συντάξεις

08/10/2025 | 13:02
Featured

Ουκρανία: Σε αδιέξοδο ο πόλεμος – Πούτιν, Τραμπ και Ζελένσκι σε νέα γεωπολιτική σκακιέρα – Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι

08/10/2025 | 12:44
Featured

Συναγερμός στο Τατόι: Έπεσε εκπαιδευτικό αεροσκάφος – Δύο τραυματίες, ένας σε σοβαρή κατάσταση

08/10/2025 | 12:36
Featured

Ο Μακρόν σκέφτεται νέες εκλογές για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο – Έντονες συζητήσεις στο Ελιζέ

08/10/2025 | 12:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Ο πρώην σταρ του WWE Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 70 ετών βαπτίστηκε


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμολόγοι κρούουν τον κώδωνα: «Ο επόμενος μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα είναι θέμα χρόνου» – Τα 5 ρήγματα που ανησυχούν τους επιστήμονες

    280 shares
    Share 112 Tweet 70
  • Συναγερμός στο Τατόι: Έπεσε εκπαιδευτικό αεροσκάφος – Δύο τραυματίες, ένας σε σοβαρή κατάσταση

    233 shares
    Share 93 Tweet 58
  • Από την “κινητικότητα” στις… νέες “Πρέσπες”!

    180 shares
    Share 72 Tweet 45
  • Διπλό φονικό στη Μεσσηνία: Άφαντος ο δράστης – Τα δύο σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. και η έξαρση εγκληματικότητας που ανησυχεί τις αρχές

    264 shares
    Share 106 Tweet 66
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 2027–2030: Αυξήσεις έως +12 μήνες στα όρια ή πάγωμα έως το 2030 – Τα 2 σενάρια που κρίνουν πότε θα φύγουν οι 50άρηδες  -Ολη η λίστα για τις συντάξεις

    116 shares
    Share 46 Tweet 29
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα – «ανάσα» για 5.000 ανέργους άνω των 50 ετών και 850 νέες επιχειρήσεις – Όλα τα ποσά επιχορήγησης

    107 shares
    Share 43 Tweet 27
  • ΝΕΑ ΑΣΕΠ – 510 μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία και παράταση για 1.213 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία – Πλήρης οδηγός αιτήσεων και δικαιολογητικών

    101 shares
    Share 40 Tweet 25
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch