Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Μπλοκάκια 2017: Ελεύθεροι επαγγελματίες- Αρον άρον τα κλείνουν

Newsroom από Newsroom
06/02/2017 14:18
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε μαζικό κλείσιμο βιβλίων και Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα σημαντική διαφυγή εσόδων για τα ταμεία του Δημοσίου και το ασφαλιστικό σύστημα, οδηγεί το «χαράτσι» των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εκτιμάται ότι οι ασφαλισμένοι που θα διακόψουν τη δραστηριότητά τους θα ξεπεράσουν τους 100.000. Οσοι κλείνουν τα βιβλία τους οδηγούνται στη «μαύρη» οικονομία, μεταβιβάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στα παιδιά τους, συστήνουν ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες ή μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Το μεγάλο χαράτσι στις εισφορές προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. «Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες ασφαλισμένους ο λογαριασμός του ΕΦΚΑ με τις νέες εισφορές, καθώς διαπιστώνουν ότι θα πληρώνουν υπερδιπλάσια ποσά από τις εισφορές που πλήρωναν» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η έρευνα και οι υπολογισμοί της Συνομοσπονδίας, αναφορικά με τις νέες εισφορές των εμπόρων και γενικά για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, επαληθεύτηκαν σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τα υψηλά εισοδήματα είναι αυξημένος ο ΕΦΚΑ, για τα μεσαία εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στα ίδια επίπεδα και ευνοϊκός για τα χαμηλότερα εισοδήματα και για όσους είχαν ζημιογόνο χρήση το 2014, η οποία αποτυπώθηκε στη φορολογική τους δήλωση του 2015. Η καταβολή της μηνιαίας εισφοράς σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζεται στη κατώτατη μηνιαία βάση των 167,95 ευρώ. Ομως, συνεχίζει ο ίδιος, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις με ανώτατη μηνιαία εισφορά τα 1.589,49 ευρώ, όταν με τις προηγούμενες ασφαλιστικές κατηγορίες το ύψος της μηνιαίας εισφοράς δεν υπερέβαινε τα 724,01 ευρώ.

ΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ. Παντως, σοκ περίμενε την Παρασκευή – όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα – χιλιάδες αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκια από τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν για το 2017, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό. Αναρτήθηκαν περίπου 1.030.000 ραβασάκια με τις νέες αυξημένες εισφορές. Τα ειδοποιητήρια αφορούν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 7.000 του πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (έχουν όλα ενταχθεί στον ΕΦΚΑ) που το 2015 είχαν δηλώσει στην Εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα. Τα υπόλοιπα θα ανέβουν σιγά σιγά, αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις, καθώς κατά το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη στο ύψος των εισοδημάτων από παράλληλη απασχόληση. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, τα λάθη διορθώνονται και σύντομα τα ειδοποιητήρια στους υπόλοιπους περίπου 500.000 ασφαλισμένους θα αναρτηθούν επίσης στο www.efka.gov.gr.

[irp posts=”109227″ name=”Μπλοκάκια και ΕΦΚΑ: Τι αλλαγές θα ανακοινώσει η κυβέρνηση”]

Επισημαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι με μπλοκάκι θα κληθούν να καταβάλουν εισφορά τόσο ως αυτοαπασχολούμενοι, με βάση υπολογισμού το εισόδημα του 2015, όσο και ως μισθωτοί με παρακράτηση και υποβολή ΑΠΔ από τους εργοδότες τους! Ο ασφαλισμένος πρέπει να αναγράψει στο δελτίο του πως υπάγεται στην διάταξη (παρ. 9 άρθρο 39) και ο εργοδότης οφείλει να υποβάλει ΑΠΔ γι’ αυτόν. Αν δεν υποβάλει, μπορεί ο εργαζόμενος να τον καταγγείλει στον ΕΦΚΑ με υπεύθυνη δήλωσή του ώστε το νέο Υπερταμείο να ζητήσει από τον εργοδότη τον επιμερισμό των εισφορών.

Ωστόσο, λόγω των καθυστερήσεων του υπουργείου Εργασίας, δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν έλαβαν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία του αναγκαίου συστήματος που θα δηλώνονται όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.

ΔΙΠΛΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης απηύθυνε επερώτηση προς την υπ. Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία οι απασχολούμενοι με μπλοκάκια καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές:
n Μια φορά με βάση το άρθρο 39 (σ.σ. ως εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι).
n Μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο εργοδότης στην ΑΠΔ) με βάση το άρθρο 38 (σ.σ. ως μισθωτοί). Στο κείμενο της επερώτησης του Βρούτση προς την Αχτσιόγλου αναφέρεται ότι «αναρτώνται σήμερα τα νέα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 για αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένοι πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).

Σε αυτά περιλαμβάνονται ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες απασχολουμένους σε ένα ή δύο εργοδότες, τα λεγόμενα μπλοκάκια, οι οποίοι, αντίθετα με τα προβλεπόμενα στον νόμο και στις οδηγίες που παρασχέθηκαν, θα κληθούν να καταβάλουν ασφαλιστική εισφορά τόσο ως αυτοαπασχολούμενοι με βάση υπολογισμού το εισόδημα του 2015 όσο και ως μισθωτοί με παρακράτηση και υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τους εργοδότες τους.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εργασιας τόνιζαν ότι δεν αποσύρεται, προς το παρόν, η επίμαχη διάταξη για τα μπλοκάκια που αφορά κυρίως όσους είναι μισθωτοί και διατηρούν και ΔΠΥ, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν ουσιαστικά διπλή εισφορά, ενώ κινδυνεύουν και με σημαντική μείωση της αμοιβής τους καθώς οι εργοδότες θα μετακυλίουν σε αυτούς την επιβάρυνση.

ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες: blokakiaΕΙΣΦΟΡΕΣελεύθεροι επαγγελματίεςΕΦΚΑΜΠΛΟΚΑΚΙΑΜΠΛΟΚΑΚΙΑ 2017ΝΕΑοικονομία

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Σεπτεμβρίου 2025: 94.759 πληρωμές, 8 κατηγορίες με αναδρομικά – Τι θα πάρουν στρατιωτικοί, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ και ΕΤΑΑ 

04/08/2025 | 13:02
HOT NEWS

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ Σεπτεμβρίου 2025: Σε δύο δόσεις και αναδρομικά έως 1.280€ – Τι λέει ο εργατολόγος Γ. Παπαγιάννης

01/08/2025 | 13:02
Featured

Κωνσταντινούπολη: Τριμερής Τουρκίας–Ιταλίας–Λιβύης με τουρκικά drones,και ρόλο-σκιώδη στην Ανατολική Μεσόγειο- Η Ελλάδα ΕΚΤΟΣ!

01/08/2025 | 11:25
HOT NEWS

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΕΑ: Ποσά προσωπικής διαφοράς και αναδρομικών για 665.000 παλιούς συνταξιούχους – Έρχονται αλλαγές σε αυξήσεις, ΕΑΣ και συμψηφισμούς

28/07/2025 | 13:02
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΜΚΟ 2017: Η φορολόγηση τους- Οι πληρωμές διαχειριστών


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΥΠΕΞ για τα Θαλάσσια Πάρκα της Τουρκίας: Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια

    587 shares
    Share 235 Tweet 147
  • Φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Σότσι: 3 διεθνή μηνύματα ανησυχίας για την πυρηνική ασφάλεια και την ενεργειακή σταθερότητα

    358 shares
    Share 143 Tweet 90
  • Καιρός: Πώς θα είναι μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο – Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

    251 shares
    Share 100 Tweet 63
  • ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Έως 1.296€/στρέμμα για Δάσωση – Όλες οι ημερομηνίες για Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων και πληρωμές ΕΛΓΑ 

    315 shares
    Share 126 Tweet 79
  • Σάλος στη Μονή Σινά: Πληροφορίες για κλείδωμα του Αρχιεπισκόπου από τον Ησύχιο – Στο φως σοβαρές καταγγελίες

    195 shares
    Share 78 Tweet 49
  • ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Σεπτεμβρίου 2025: 94.759 πληρωμές, 8 κατηγορίες με αναδρομικά – Τι θα πάρουν στρατιωτικοί, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ και ΕΤΑΑ 

    178 shares
    Share 71 Tweet 45
  • Αγρότες – Κτηνοτρόφοι: 60 εκατ. ευρώ για Βιολογικά, 236 για Εξισωτική από ΟΠΕΚΕΠΕ (ΑΑΔΕ) – Τι πληρώνεται τις επόμενες 4 εβδομάδες από ΕΛΓΑ 

    125 shares
    Share 50 Tweet 31
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch