Μυστήριο επικρατεί γύρω από το πότε και πού θα εμφανιστούν οι ελεγκτές της Τρόικας στην Αθήνα στο πλαίσιο των όσων προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
«Ψάχνουμε “φόρμουλα” για να μην έρθει η τρόικα στο Υπουργείο» λένε τώρα από το υπουργείο Οικονομικών μολονότι η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων αλλά και των επικεφαλής των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ) αποτέλεσε μέρος της συμφωνίας των προηγούμενων ημερών.
Την εικόνα αυτή έδιναν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στην απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών με τις ελληνικές αρχές θα ξεκινήσουν σύντομα στην Αθήνα, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτοι στην Αθήνα θα βρεθούν οι δευτεροκλασάτοι υπάλληλοι των δανειστών. Παλιοί γνώριμοι οι περισσότεροι, αλλά και πολλά νέα πρόσωπα, επιστρέφουν δριμύτεροι για να πάρουν το αίμα τους πίσω για τα… καψόνια Βαρουφάκη, αλλά και για να ολοκληρώσουν το έργο που άφησαν ημιτελές πίσω τους όταν διακόπηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και υποκαταστάθηκαν από το Brussels Group.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να καταφτάσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls. Τέσσερις μήνες αφότου έφυγαν άπρακτοι οι ελεγκτές, αφού τον Φεβρουάριο τους είχε απαγορευτεί η είσοδος στα υπουργεία και είχαν υποστεί περιορισμό στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν, τα δεδομένα έχουν αλλάξει θεαματικά και η ζημιά στην πραγματική οικονομία παραμένει ανυπολόγιστη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να κάνουν την εμφάνισή τους και οι νέοι «κυβερνήτες» της χώρας, τα πρώτα βιολιά δηλαδή των εκπροσώπων από κάθε θεσμό. Οι διαπιστώσεις τους θα οδηγήσουν στα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο τριετές πρόγραμμα.
Ποιοι είναι οι νέοι τροϊκανοί
Την ευκαιρία να αποκτήσει δημοσιότητα και να χτίσει καριέρες στις πλάτες της Ελλάδας έχει πλέον μια νέα γενιά στελεχών των θεσμών.
Εκτός από τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ και τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο (που διαδέχτηκαν τον Πολ Τόμσεν και τον Ματίας Μορς αντίστοιχα) το νέο πρόσωπο που θα πατήσει πόδι στην Αθήνα θα είναι ο Γερμανός Ράσμους Ρέφερ, ως διάδοχος του επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ.
Το «ζόμπι»: Ο Ράσμους Ρέφερ ανέλαβε καθήκοντα από τον Μάρτιο φέτος και κουβαλάει ήδη τη φήμη του «σκληρού» από την τριετή θητεία του στο σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας. Σε αντίθεση με τον ήπιο και προσηνή Κλάους Μαζούχ, στην Πορτογαλία ο Ρέφερ απέκτησε το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο «ζόμπι» (έγινε και μπλουζάκι που πωλούνταν στο Διαδίκτυο) επειδή ο μισθός του ως επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ άγγιζε τα 20.000 ευρώ, ενώ ένα άλλο από τα προσωνύμια που του προσάπτουν είναι «νεκροθάφτης»…
Ο σκληρός: Στην παλιά φρουρά (μετά από έναν χρόνο θητείας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του Τόμσεν) συγκαταλέγεται πλέον και ο Ρίσι Γκογιάλ που, ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ, έχει παίξει μάλλον σκοτεινό ρόλο στην ελληνική διαπραγμάτευση, βάζοντας διαρκώς εμπόδια στην προηγούμενη κυβέρνηση για να κλείσει το Μνημόνιο ΙΙ, και ο οποίος πήρε προαγωγή ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου. Δεξί του χέρι στην αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα θα είναι η Καναδή Στέφανι Εμπλ, γνωστή πλέον και ως «φονέας των χαμηλοσυνταξιούχων» επειδή στο Παρίσι ζητούσε επίμονα τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στη χώρα μας.
Ο «μορφονιός»: O Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο είναι ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί (και του Ολι Ρεν παλαιότερα) που αντικατέστησε πέρυσι τον Μάιο τον Ματίας Μορς, ο οποίος αναβαθμίστηκε στην Κομισιόν. Εχει το προσωνύμιο «μορφονιός», κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον «blue eyes» Πολ Τόμσεν.
Ο Κοστέλο έχει γνώση των ελληνικών πραγμάτων, καθώς συμμετείχε στην πρώτη αποστολή της Ε.Ε. τον Απρίλιο του 2010, οπότε είχε έρθει στην Ελλάδα για να συντάξει το πρώτο μνημόνιο. Καλύτερη γνώση όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα έχει, πάντως, ο τοποτηρητής του Κοστέλο και Νο 2 της αποστολής της Κομισιόν, ιταλικής καταγωγής Γκαμπριέλε Τζιουντίτσε, ο οποίος μόνο έξω από τα νερά του δεν θα νιώθει το καλοκαίρι στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου διέμενε και παλαιότερα στην Αθήνα.