Καραθανασόπουλος: Για «απαράδεκτη τροπολογία» σχετικά με την «αμαρτωλή», όπως τη χαρακτήρισε, εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» έκανε λόγο μιλώντας χθες, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, στον ρ/σ…
«Αθήνα 98,4» ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «η εταιρεία αποτελεί ένα εργαλείο μέσω της οποίας υλοποιούνται μια σειρά έργα τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα αυτών που συνδέονται με τον τουρισμό, με τα ξενοδοχεία, με την εστίαση».
Είπε ότι το ΚΚΕ «θα καταψηφίσει την τροπολογία, όπως είχαμε καταψηφίσει και τον ιδρυτικό της νόμο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και την τροποποίηση που είχε κάνει η ΝΔ το 2021».
Σχετικά με την αντιπαράθεση των άλλων κομμάτων για το θέμα, είπε πως «τα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, δεν ήρθε ποτέ ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας για τα έργα, για τον προϋπολογισμό τους, για τη χρηματοδότηση, ούτε καν για το προσωπικό που απασχολεί».
Υπενθύμισε πως «εκπρόσωποι σε αυτή ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και όλα αυτά τα χρόνια εν κρυπτώ από το Δημοτικό Συμβούλιο προχωρούσαν κοινή συναινέσει στη λειτουργία της εταιρείας» άρα, προσέθεσε, «υπάρχει και μία υποκρισία σε αυτό με αφορμή την αλλαγή που προχωρά η κυβέρνηση που σχετίζεται και με την εκλογή του κ. Δούκα στο δημαρχιακό θώκο».
Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «επί της ουσίας υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την αναγκαία επαγγελματική εκπαίδευση και τη μετατρέπει σε δεξιότητες με ημερομηνία λήξης υποβαθμίζοντας την κατάρτισή τους. Παράλληλα θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στα προγράμματα αυτά, προσαρμόζοντας ιδιαίτερα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, για φθηνό, ευέλικτο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό».
Επίσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σημείωσε πως πρόκειται για «αντιστροφή πραγματικότητας» όταν μιλάει η κυβέρνηση για «ελεύθερα» πανεπιστήμια, «αφού αυτά που θα ιδρυθούν θα χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικούς ομίλους, άρα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η πρόσδεση της γνώσης και της έρευνας στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα, θα κατηγοροποιηθούν κι άλλο τα πανεπιστήμια, θα υπάρχει η εμπορευματοποίηση και η ύπαρξη και η λειτουργία τέτοιου είδους ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο στην υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων».
«Τα επιστημονικά κριτήρια τα είδαμε όταν μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως στο Harvard, στην πρόσφατη κατάσταση με την Παλαιστίνη και την τρομοκρατική επίθεση του Ισραήλ και τη σφαγή των Παλαιστινίων, ακόμα και φωνές που ακούστηκαν, τους απείλησαν με διακοπή της χρηματοδότησης. Προσέξτε τι ελευθερία είναι αυτή και πόσο αναβαθμισμένη είναι αυτή η γνώση όταν είναι προσδεδεμένη με τις ανάγκες του χρηματοδότη» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «θα συμπαρασύρουν τα δημόσια σε υποβάθμιση των πτυχίων τους, σε συρρίκνωση σχολών και σε συγχωνεύσεις ακόμα περισσότερων τμημάτων και βεβαίως θα διαμορφώσουν το έδαφος σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, άρα στην ακόμα μεγαλύτερη σύμπραξη και συνύφανση των δημόσιων πανεπιστημίων με επιχειρηματικούς ομίλους ή άλλους φορείς σε αυτή την κατεύθυνση».
Τέλος, για τη “ροζ σημαία”, ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε ως «σκοταδιστική ενέργεια» την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών να αποσυρθεί το έργο από το ελληνικό προξενείο στη Ν. Υόρκη, «μία απόφαση που πάρθηκε κάτω από την πίεση που άσκησαν ακροδεξιά μορφώματα και τέτοιου είδους φωνές» και «η κυβέρνηση με την ενέργεια αυτή επί της ουσίας απολογείται για την τροπολογία σχετικά με την παροχή άδειας διαμονής σε μετανάστες κάτω από σκληρές προϋποθέσεις».
Γ.Μ.