Ν. Σοφιανός: «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν από το λαό, για το έγκλημα διαρκείας που συνεχίζεται και από τη σημερινή και από τη χθεσινή κυβέρνηση…
με την απουσία της πρόληψης για τις πυρκαγιές σε βάρος του δασικού πλούτου και των κατοίκων», επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε σημερινή του παρέμβαση στον τ/σ «Open».
«Η εγκατάλειψη και η υποχρημαδότηση των δασών είναι ένα έγκλημα που συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι στις 24 Μαΐου ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «είμαστε έτοιμοι» και την ίδια ώρα «αντί για τα 17 εκατομμύρια που ζητούσαν τα δασαρχεία αυτή η κυβέρνηση έδωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια για τη δασοπροστασία», ενώ «το 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση για πρόληψη των δασών είχε δώσει 1,6 εκατομμύρια».
«Άρα υπάρχει ένοχος, υπάρχει αιτία και ειδικότερα για τις τεράστιες αυτές καταστροφές δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε αυτά που είπε η κυβέρνηση. Πρώτα απ’ όλα θεωρούμε αυτονόητη την αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων οι οποίοι έχασαν την δουλειά τους και το εισόδημά τους. Διότι το να λέμε ότι για τρία χρόνια δεν θα πληρώνει κάποιος ΕΝΦΙΑ ή ότι για έξι μήνες παγώνουν οι λογαριασμοί, μετά από έξι μήνες θα έλθει ο λογαριασμός και ο κόσμος δεν θα έχει να τον πληρώσει», είπε.
«Επίσης επειδή ζούμε σε αυτή την χώρα τόσα χρόνια ξέρουμε ότι αυτά που λένε ότι θα δοθούν άμεσα περνούν χρόνια, ή και χρόνος όπως π.χ στην Καρδίτσα, για να πάρουν οι πυροπαθείς μόλις το 70% αυτών που είχαν ανακοινωθεί. Ακόμα περιμένουν οι σεισμοπαθείς της Λάρισας ακόμα και τα 600 ευρώ», ανέφερε στη συνέχεια.
Πρόσθεσε ότι «επειδή ζούμε σε αυτή τη χώρα και έχουμε να κάνουμε με αυτές τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, ο κόσμος πρέπει να οργανωθεί, πρέπει να πιέσει, πρέπει να δείξει την πυγμή του αν θέλει να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από την υλοποίηση των μέτρων που ακούστηκαν».
Ο Ν. Σοφιανός είπε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα ένα σημείο από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και κάτι που δεν “έπιασε”, εννοείται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Μιλούν για αναδασώσεις και ταυτόχρονα λένε ότι θα είναι”ανοιχτές και σε αναδόχους”, ιδιώτες, ΜΚΟ και σε άλλους επιχειρηματίες οι οποίοι προφανώς θα αναδασώσουν όχι για την “ψυχή της μάνας τους”, αλλά για να προωθήσουν και δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα πάνω στα καμμένα. Έχουμε καεί από τα μεγάλα λόγια για τις “πράσινες πολιτικές”, για τα “πράσινα” deal και για τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ιδιώτης ανάδοχος κάτι και κάπου στοχεύει και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι “κάποιο λάκο έχει η φάβα”».
Στη συνέχεια της παρέμβασής του υπογράμμισε ότι «ο κόσμος πρέπει να βγάλει κάποια συμπεράσματα από όλη αυτή την καταστροφή και από την επόμενη μέρα που θα έλθει. Γιατί τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα μέτρα που θα θωρακίσουν τα καμμένα τα ακούμε αλλά δεν τα βλέπουμε. Το παράδειγμα με την Εύβοια είναι χαρακτηριστικό γιατί είμαστε ένα χρόνο μετά τις περσινές πλημμύρες όταν κυριολεκτικά καταστράφηκε η κεντρική Εύβοια».
«Όλα αυτά τα μέτρα θεωρούμε ότι πρέπει να “πονηρέψουν” έναν κόσμο: Μιλάμε για τους πυροσβέστες και τον ηρωϊκό αγώνα που έδωσαν και ακούμε για το πόρισμα που προέβλεπε την κατάργηση του σταθερού εργάσιμου χρόνου των πυροσβεστών, να υπάρχει ελαστικό ωράριο, να υπάρχουν εθελοντικά σώματα πυρόσβεσης, να υπάρχει ελαστική σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου στο χώρο της δασοπυρόσβεσης. Αυτά τα πληρώνουμε με ένα κόσμο, ο οποίος χωρίς εξοπλισμό, χωρίς μέσα, χωρίς όρους και για την ίδια την δική του επιβίωση, να δίνει τη μάχη με τις φλόγες και να μην έρχονται τα αποτελέσματα που θα θέλαμε», είπε.
«Όλα αυτά, πιστεύουμε, πρέπει να οδηγήσουν σε επαγρύπνηση τον κόσμο. Πρώτον για να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο τις επόμενες μέρες οι οποίες επίσης είναι επικίνδυνες. Δεύτερον να απαιτηθούν οι αποζημιώσεις στο 100% των λαϊκών περιουσιών που χάθηκαν από ένα κόσμο που θα οργανωθεί, θα πιέσει και θα καταφέρει να αποσπάσει κάποια μέτρα για να μπορέσει να στηθεί στα πόδια του ξανά», υπογράμμμισε.
«Έχουμε χορτάσει σε αυτή τη χώρα από “μεγάλους ευεργέτες” με τεράστιες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις. Το κρίσιμο σήμερα είναι από τη μια να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο και από την άλλη να πιεστεί αυτή η κυβέρνηση όχι για αυτά που είπε, αλλά για την ανάγκη να αποζημιωθεί 100% ο κόσμος», τόνισε, καταλήγοντας, ο Ν. Σοφιανός.
Γ.Μ.