Πόσοι από εσάς έχετε ακούσει ή έχετε εκφράσει τη συγκεκριμένη άποψη; Σίγουρα αρκετοί. Σε περίπτωση που ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία πιθανόν δεν έχετε ενημερωθεί για τα κεκτημένα και το αυτονόητο: ότι οι Σύροι που ξενιτεύονται δεν είναι φτωχοί, αντιθέτως έχουν μία οικονομική επιφάνεια. Σκεφτείτε το απλά: Για να πληρώσει κάποιος τους διακινητές, δεν μπορεί να είναι εξαθλιωμένος άρα έχει χρήματα και κατέχει κάτι που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν: ένα smartphone.
Αρκετές φορές -ιδιαίτερα στο εξωτερικό καθώς εδώ αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα- οι κάτοικοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι οι πρόσφυγες θέλουν να… παραθερίσουν στις χώρες τους παίρνοντας παράλληλα όλα τα προνόμια που προβλέπει το διεθνές δίκαιο για τους «κυνηγημένους». Η συγκεκριμένη άποψη στηρίζεται σε ένα και μόνο επιχείρημα: ότι οι Σύροι είναι πάμπτωχοι.
Για να ξεκαθαρίσει δια παντός το τοπίο, ο Independent δημοσίευσε τα οικονομικά στοιχεία της Συρίας, προκειμένου να αποδείξει ότι η χώρα δεν είναι φτωχή. Πιο συγκεκριμένα: η Συρία κατατάσσεται στις χώρες «χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος» και έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 1850 δολάρια. Στην Αίγυπτο όπου ήταν αποδεκτό από τους δυτικούς να έχει smartphones όταν γινόταν η Αραβική Άνοιξη, το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν χαμηλότερο, 1620 δολάρια το χρόνο.
Παράλληλα, οι δύο αυτές χώρες λόγο του πληθυσμού τους έχουν πιο γρήγορα πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες καθώς είναι μεγαλύτερες αγορές. Άρα τα smartphones και όλα τα συναφή πρώτα κυκλοφορούσαν εκεί και μετά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2014, στη Συρία αντιστοιχούν 87 κινητά τηλέφωνα για κάθε 100 κατοίκους, ενώ στην Αίγυπτο 110 για κάθε 100 και στην ανεπτυγμένη Αγγλία 123 για κάθε 100 κατοίκους.
Ήταν το 2011 όταν οι Αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους μετά από κάλεσμα που έγινε μέσω των social media. Γιατί τότε οι δυτικοί αποδέχονταν πως οι Αιγύπτιοι μπορούσαν να κάνουν επανάσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τώρα δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι οι Σύροι έχουν smartphones;
Υπάρχει ακόμα ένα ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος καχύποπτος: Γιατί οι πλούσιοι Σύροι έχουν πάρει μαζί τους τα smartphones και όχι τα λάπτοπ κ.ο.κ.; Η απάντηση είναι και εδώ απλή, αν όχι προφανέστατη: Πρόκειται για μία μικρή συσκευή που προσφέρει πάρα πολλά και βοηθάει στην επικοινωνία με τους συγγενείς και τους φίλους που έχουν μείνει πίσω. Εξάλλου, κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι και πρέπει να ενημερώσουν αν είναι καλά. Αν εμείς αναγκαζόμασταν να αφήσουμε το σπίτι μας επειδή μας κυνηγούσαν, σίγουρα θα παίρναμε μαζί το κινητό μας.
Για την ιστορία, στη Συρία ένα iPhone έχει γύρω στις 25 λίρες και στον κόσμο, τα κινητά που κυκλοφορούν είναι περισσότερα από τους ανθρώπους.
Εν κατακλείδι, όχι μόνο κατακριτέο δεν είναι αλλά επιβάλλεται να έχουν smartphone οι πρόσφυγες από τη Συρία αφού η συντριπτική πλειονότητα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- ανήκουν στη μεσαία τάξη ενώ είναι μία τεχνολογική συσκευή που βοηθά στην επικοινωνία: κάντε την σύγκριση με εσάς που παίρνετε το κινητό μόλις βγείτε από το σπίτι για να πάρετε τσιγάρα. Οι Σύροι το παίρνουν για να ενημερώσουν τους δικούς τους στο τέλος του ταξιδιού ότι είναι ζωντανοί.