Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

ΝΑΤΟ – Σύνοδος Κορυφής 2017: Όλες οι τελεταίες ειδήσεις τώρα

Newsroom από Newsroom
26/05/2017 12:07
Ενημερώθηκε: 26/05/2017 12:12:29
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ειδήσεις τώρα: Όσοι στους κόλπους της Συμμαχίας εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι κατά πόσο εννοεί ο πρόεδρος Τραμπ την δέσμευσή του απέναντι στο ΝΑΤΟ -εναντίον του οποίου έχει εξαπολύσει μύδρους στο κοντινό παρελθόν- αυτή η Σύνοδος μάλλον δεν τους καθησύχασε. Και αυτό διότι παρά την “συμμαχική ατμόσφαιρα” και τα μνημεία που εγκαινιάσθηκαν, ο θεσμικώς Αρχιστράτηγος της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δείχνει να μην έχει καταλάβει πως λειτουργεί το ΝΑΤΟ.

Οι αναφορές του για “οφειλές” των χωρών που δεν πληρούν την διάθεση του προβλεπόμενου 2% του ΑΕΠ τους για τις ανάγκες της Συμμαχίας αποδεικνύουν ότι αγνοεί αρκετά πράγματα. Αστειεύτηκε μάλιστα, λέγοντας ότι δεν ρωτά πόσο κόστισε το νέο κτίριο -αν και όφειλε να γνωρίζει καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνείσφεραν το αναλογούν μερίδιό τους για αυτό!

Επίσης δεν υπήρξαν σαφείς διαβεβαιώσεις από πλευράς της κυβέρνησής του ως προς τις αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το ΝΑΤΟ στα κράτη-μέλη του, δηλαδή τον ακρογωνιαίο λίθο της ίδιας της Συμμαχίας. Η απουσία αναφοράς του στο περίφημο Άρθρο 5 το οποίο ορίζει ότι σύσσωμη η Συμμαχία υπερασπίζεται όποιο κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση είναι μια ηχηρή απόδειξη της “αβέβαιης” σχέσης του προέδρου Τραμπ με έναν πολυεθνικό οργανισμό στον οποίο η χώρα του κατέχει… ηγετική θέση.

Μπορεί να χαρακτήρισε την “ρωσική απειλή” ως μια από τις τρεις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ -οι άλλες δύο είναι η τρομοκρατία και η μετανάστευση- ωστόσο στην χώρα του βάλλεται ανηλεώς για τις φημολογούμενες και υπό διερεύνηση “καλές σχέσεις” του με την Μόσχα. Πώς συνάδουν οι δηλώσεις περί απειλών από την Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ με τον θαυμασμό που έχει εκφράσει για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μόνο αυτός γνωρίζει.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωνε μάλλον προβληματισμένος πως δεν είναι 100% βέβαιος ότι υπάρχει κοινή θέση απέναντι στην Ρωσία -αν και όσον αφορά τις συγκρούσεις στην Ουκρανία ο κ Τουσκ είπε ότι υπάρχει “σύμπνοια”. Ούτε αυτή η λέξη φαίνεται να καθησυχάζει ορισμένους Ευρωπαίους.

Η λέξη που χαρακτηρίζει την πολιτική Τραμπ είναι το “απρόβλεπτο” (Unberechenbarkeit) λέει χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας Άουγκουστ Χάννινκ στο BBC. Και αυτή η λέξη προκύπτει ανησυχητικά συχνά σε μια συζήτηση με θέμα τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μεταξύ μιας απρόβλεπτης Αμερικής και μιας ασταθούς, ευμετάβλητης Ρωσίας, υποστηρίζει. Δεν είναι όμως όλα τόσο ρευστά. Παρά τις αμφιβολίες για το τί πραγματικά σκέφτεται για την Συμμαχία ο πρόεδρος Τραμπ, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να λειτουργεί.

– Στο Αφγανιστάν, η αποστολή παροχής συμβούλων και υποστήριξης συνεχίζεται, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας διά της μάχης κατά της τρομοκρατίας.

– Η αποστολή μικρών στρατιωτικών μονάδων στις ανήσυχες χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία αποσκοπεί να περάσει ένα μήνυμα στήριξης μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

– Αμερικανικές μονάδες τεθωρακισμένων βρίσκονται ξανά στην Δυτική Ευρώπη, συμβάλλοντας στον αποτρεπτικό ρόλο της Συμμαχίας.

– Νέα μέλη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ -παρών την σημερινή Σύνοδο ήταν και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, το οποίο επισήμως θα γίνει νέο μέλος τον Ιούνιο.

– Όσο για την κοινή γνώμη, πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew Research Center δείχνει ότι η Συμμαχία έχει θετικό αντίκτυπο στις χώρες που μετέχουν σε αυτήν.

Το απαστράπτον αλλά ημιτελές νέο κτίριο του αρχηγείου του ΝΑΤΟ είναι ένα καλό παράδειγμα για το πού στέκεται σήμερα το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο: Μια Συμμαχία ικανή να φέρει εις πέρας αποστολές του παρελθόντος -αποτροπή της ρωσικής στρατιωτικής απειλής- αντιμετωπίζοντας καινούργιες και τόσο χαρακτηριστικές της εποχής μας προκλήσεις: περιφερειακή αστάθεια, τρομοκρατία και κυβερνοπόλεμο.

Όπως αναφέρει το onalert.gr, κάτω από την επιφάνεια παραμένει η αβεβαιότητα. Διαφωνίες μεταξύ συμμάχων, διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τα μέσα και τις μελλοντικές αποστολές και θεμελιώδη ερωτήματα κατά πόσο πολλές από τις “νέες” προκλήσεις ασφαλείας είναι δουλειά του ΝΑΤΟ. Ο κυβερνοπόλεμος (cyber warfare) από την Ρωσία για παράδειγμα, με την δημιουργία “γκρίζων ζωνών” στις δυτικές κοινωνίες μέσω μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης σε συνδυασμό με στρατιωτική δράση (Ουκρανία) αφήνει το ΝΑΤΟ χωρίς κεντρικό ρόλο καθώς το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με αμιγώς στρατιωτικό ή διπλωματικό τρόπο.

Επίσης, υπάρχουν διαφορές μεταξύ συμμάχων στο τί είναι πραγματικά σημαντικό. Οι χώρες-μέλη του βορρά θεωρούν την Ρωσία υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, την ώρα που στον νότο οι χώρες της περιοχής θεωρούν ότι η ευρύτερη αστάθεια στην Μέση Ανατολή είναι η κύρια απειλή. Για να μην ξεχάσουμε το φλέρτ μιας ολοένα και πιο αυταρχικής Τουρκίας με την Ρωσία που μόνο προβλήματα προμηνύει για την νότια πτέρυγα της Συμμαχίας.

[irp posts=”131967″ name=”Δασικοί χάρτες 2017: Δείτε τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες”]

Προφανώς το ΝΑΤΟ μπορεί ακόμη να παίζει ρόλο ως διπλωματικό φόρουμ και ως πάροχος στρατιωτικής ισχύος, εάν απαιτηθεί. Όμως τα ερωτήματα για την δυνατότητά του -ή καλύτερα την προθυμία των κρατών-μελών του- να εμπλακεί σε “ρευστές” πολιτικά, ζώνες μάχης, παραμένουν.

Ετικέτες: ΑΕΠΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑΝΑΤΟΣύνοδος ΚορυφήςΤΡΑΜΠ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Η δραματική παρέμβαση Τραμπ τη νύχτα που «σώθηκε» η εκεχειρία: «Γύρνα πίσω τα αεροπλάνα» είπε στον Νετανιάχου – «Τους ρίξατε όλο σας το οπλοστάσιο»

25/06/2025 | 23:31 - Ενημέρωση 26/06/2025 | 03:34
Featured

«Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν – «Ο Πούτιν μπορεί να έχει φιλοδοξίες και πέρα από την Ουκρανία»

25/06/2025 | 21:31
Featured

Συνάντηση Τραμπ και Ζελένσκι στο περιθώριο της Συνόδου του NATO

25/06/2025 | 15:12
Featured

Ρούτε: Χωρίς τον Τραμπ δεν θα πηγαίναμε σε αύξηση των αμυντικών δαπανών

25/06/2025 | 11:31
Load More
Επόμενο Άρθρο

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Η 21χρονη σύντροφός του - Μαζί στο Κολωνάκι


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός στην Τουρκία: Νέα τρομακτική πρόβλεψη για 7άρι από τον γνωστό καθηγητή

    442 shares
    Share 177 Tweet 111
  • «Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν – «Ο Πούτιν μπορεί να έχει φιλοδοξίες και πέρα από την Ουκρανία»

    415 shares
    Share 166 Tweet 104
  • Δεκάλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Χάγη – «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός για το ραντεβού Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας

    371 shares
    Share 148 Tweet 93
  • ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ:Το μίσος που θέριεψε στη σιωπή – Την πυροβόλησε μπροστά στο σπίτι της και αυτοκτόνησε

    351 shares
    Share 140 Tweet 88
  • Ο Νετανιάχου απειλεί το Ιράν με νέες επιθέσεις αν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα

    346 shares
    Share 138 Tweet 87
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ: Αναδρομικά έως 4.020€ και προσωπική διαφορά: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται άμεσα – Όλα τα Ταμεία και ημερομηνίες Ιουλίου 2025

    336 shares
    Share 134 Tweet 84
  • Πόλεμος Τραμπ – Ιράν: Η εκεχειρία δεν κρατά – Οι υπόγειες εγκαταστάσεις άντεξαν

    322 shares
    Share 129 Tweet 81
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch