ΝΔ: Η διατήρηση των θέσεων εργασίας ήταν γνώμονας των ρυθμίσεων που εισάγει το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, ανέφερε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε διεξοδικά στις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των οπτικοακουστικών υπηρεσιών και τόνισε ότι η υιοθέτηση του νομοσχεδίου “είναι ένα γενναίο βήμα στην υπεράσπιση της ελευθερίας, στην έκφραση και την επιλογή από κοινού με την προστασία των πολιτών ως χρηστών των συγχρόνων οπτικοακουστικών μέσων”.
“Με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία, η κυβέρνηση παρέχει την ευελιξία στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσμετρούν στους εργαζομένους τους ποσοστό έως 15% από προσωπικό που απασχολείται με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σταθμού”, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ενθαρρύνεται η υλοποίηση επενδύσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε πρόγραμμα, εξοπλισμό και υποδομές προς όφελος του τηλεοπτικού κοινού μέσω της δυνατότητας απομείωσης της ετήσιας δόσης της άδειας για το έτος 2020 κατά το αντίστοιχο ποσό.
“Καθιστούμε ορθολογικό το ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος που οφείλουν οι πάροχοι συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφές ότι οι υπόχρεοι για την καταβολή του είναι όλοι οι πάροχοι γραμμικών συνδρομητικών υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων ανεξαρτήτως του μέσου μετάδοσης των προγραμμάτων τους επίγειων δηλαδή πομπών καλωδιακού δικτύου ή δορυφόρου”, είπε, επίσης, ο εισηγητής της ΝΔ.
Ο κ. Καππάτος υπογράμμισε επίσης ότι με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου δίνεται “η κατάλληλη ώθηση στην ΕΡΤ ΑΕ να καταστεί ένας σύγχρονος πάροχος υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας εφάμιλλος αν όχι καλύτερος αντίστοιχων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Έχει γίνει άλλωστε ήδη ευδιάκριτη η σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει στη φυσιογνωμία της ΕΡΤ τους τελευταίους μήνες, μια αλλαγή που εντοπίζεται στην κουλτούρα διοίκησης, τη διάρθρωση των τηλεοπτικών προγραμμάτων και πολύ περισσότερο την προσαρμογή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο νέο πολυεπίπεδο ψηφιακό κόσμο”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Ο κ. Καππάτος αναφέρθηκε και στις άλλες “ρυθμίσεις για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων που υφίστανται οι επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αλλά και έκδοσης εφημερίδων σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας”. Όπως ειδικότερα επισήμανε, απαλλάσσονται οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί από την καταβολή του 1.5% των ετήσιων διαφημιστικών εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί από τον ειδικό φόρο διαφήμισης συντελεστή ύψους 5% έως 31/12/2022. Είπε επίσης ότι “εισάγεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κάλυψη οφειλόμενων εισφορών των ΜΜΕ προς τον φορέα επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού τους για τα έτη 2017 εώς 2020 και παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών εργοδοτικών εισφορών προς τον ΕΔΟΕΑΠ για τα έτη 2017 εώς 2020 σε 72 δόσεις”.
“Αν έπρεπε να αναδείξουμε μία μόνο διάσταση που διέπει το παρόν νομοθέτημα δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από την πολυφωνία στις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων”, είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: “Η αρχή της πολυφωνίας κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα ως προϋπόθεση τόσο της ελευθερίας της γνώμης όσο και της ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής βούλησης. Μπορούμε συνεπώς εύκολα να αντιληφθούμε την ιδιαίτερη σημασία των ρυθμιστικών παρεμβάσεων μας προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι άλλωστε αναγκαία συνθήκη η ύπαρξή της ώστε η δημοκρατική αρχή και η ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να επιβεβαιώνονται στην πράξη. Η πράξη λοιπόν της υιοθέτησης του νομοσχεδίου αποτελεί ένα γενναίο βήμα στην υπεράσπιση της ελευθερίας, στην έκφραση και την επιλογή από κοινού με την προστασία των πολιτών ως χρηστών των συγχρόνων οπτικοακουστικών μέσων”.
Αναφερόμενος στις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Καππάτος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:
– Επεκτείνονται συγκεκριμένοι οπτικοακουστικοί κανόνες σε πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο, καθώς και σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο που διαμοιράζεται σε συγκεκριμένα μέσα επικοινωνίας.
– Ενισχύεται η προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο τόσο στην τηλεόραση όσο και στις υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία.
– Οι πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο πρέπει να θεσπίζουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων.
– Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα η ρητορική του μίσους.
– Ενθαρρύνεται η αύξηση της προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία, με την υποχρέωση των παρόχων να υποβάλλουν ετήσια έκθεση για τα σχέδια που αναπτύσσουν και τις ενέργειες που υλοποιούν στην κατεύθυνση αυτή.
– Εισάγεται η υποχρέωση καταγραφής στο μητρώο του ΕΣΡ του συνόλου των εγκατεστημένων στην Ελλάδα παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, γραμμικών συνδρομητικών και κατά παραγγελία για λόγους ενίσχυσης της διαφάνειας.
– Καταργείται η απαγόρευση σύναψης συμβάσεων δανείων από ετέρους, μετόχους, διαχειριστές, μέλη οργάνων διοίκησης εταιρείας, τα διευθυντικά στελέχη προς την εταιρεία που λειτουργεί τηλεοπτικό σταθμό ελεύθερης λήψης, η οποία δεν συνάδει με το ισχύον εταιρικό δίκαιο και δεν έχει πλέον πρακτική αξία.
– Προβλέπεται η δυνατότητα άπαξ αλλαγής της φυσιογνωμίας των ραδιοφωνικών σταθμών και των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας μέχρι την έκδοση σχετικής προκήρυξης αδειών.
– Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην έγκριση μεταβιβάσεων επιχειρήσεων ραδιοφωνικών σταθμών ελεύθερης λήψης της ή της εισδοχής νέου εταίρου σε τέτοιες επιχειρήσεις.
– Θεμελιώνεται το ασυμβίβαστο της παράλληλης συμμετοχής σε ραδιοφωνική επιχείρηση, φορέα ραδιοφωνικού σταθμού ελεύθερης λήψης και σε διαφημιστική επιχείρηση προς το σκοπό της διασφάλισης της συντακτικής ελευθερίας των παρόχων ραδιοφωνικών υπηρεσιών.
– Παρέχεται η δυνατότητα αποκλεισμού συγκεκριμένης στόχευσης θεματικού περιεχομένου τηλεοπτικού σταθμού για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, τάξης και εθνικής ασφάλειας.