Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των ημερήσιων θανάτων φέρνει νέα μέτρα.
Η Κυβέρνηση και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εξετάζουν την επιβολή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται για μια εύκολη συζήτηση και επακόλουθη απόφαση καθώς και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τους πολύμηνους περιορισμούς ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται πάντα οι εμβολιασμένοι, για τους οποίους συμφωνούν ότι δεν πρέπει να ισχύσουν περιορισμοί.
Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν πως το αυξημένο testing και η «επιδημία» ελέγχων όπου ορίζει η νομοθεσία είναι επιτακτική, ενώ δεν αποκλείουν νέο πλέγμα μέτρων για να ανακοπεί η επιδημία. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μιλούν για σημαντική αυξητική τάση του επιδημικού κύματος. Τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάζονται κάθε 20 ημέρες.
Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα τα κρούσματα διπλασιάζονταν κάθε οκτώ με δέκα ημέρες, οδηγώντας στον μαύρο Νοέμβριο που ολοκληρώθηκε με 64.500 κρούσματα και 1.780 θανάτους. Στο άκρως δυσοίωνο σενάριο της εκθετικής αύξησης με τον ρυθμό του περασμένου Νοεμβρίου εκτιμάται ότι τα κρούσματα μέσα στις επόμενες τέσσερις με πέντε εβδομάδες θα μπορούσαν να ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τα 10.000 και οι θάνατοι τους 100.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων μεθαύριο, Τετάρτη, με το πρώτο που συζητείται να αφορά τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ προχθές ανέφερε ότι αν το σύστημα υγείας φτάσει σε ακραία στάδια πίεσης ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε «κόκκινες» περιοχές.
Όσον αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης δεν αποκλείεται επίσης η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι επίσης θέμα που απασχολεί τους ειδικούς, αλλά χωρίς να υπάρχει κοινό πεδίο με την κυβέρνηση.
Το αυξημένο testing, με επέκταση των rapid test από δύο που είναι σήμερα σε τρία σε εβδομαδιαία βάση, για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως του αντικειμένου εργασίας τους, εξετάζεται επίσης από τους ειδικούς. Σημαντικό θεωρούν αλλά δυστυχώς με μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή τούτο θέμα των ελέγχων των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των θαμώνων σε όλους τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ποια μέτρα εξετάζονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις που εξετάζονται θα αφορούν αποκλειστικά τις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές και τους μεικτούς χώρους, δηλαδή εκείνους με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα παρακάτω μέτρα:
Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2.
Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα ενδεχομένως σε 6.
Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο testing. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test τρεις φορές την εβδομάδα (από δύο σήμερα) με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
Επίσης, εξετάζεται πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
Προσαρμογή εξωτερικών μεικτών χώρων διασκέδασης σε πραγματικά εξωτερικούς.
Για παράδειγμα τέτοιοι χώροι θα πρέπει να έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 μ. ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.
Αυστηρά πρόστιμα
Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινάει σαφάρι ελέγχων που κρίνονται επιβεβλημένοι μετά και περιστατικό με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, που ανέδειξε τους μηδενικούς ελέγχους ειδικά στην επαρχία. Από την στιγμή που θα αποφασιστεί να υπάρξουν μέρα για τους μεικτούς χώρους, αυτοί δεν θα περιοριστούν μόνο στην εστίαση, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως είναι τα θέατρα.
Τον συγκεκριμένο ενδεχόμενο άφησε ανοικτό και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, που τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των ειδικών και της κυβέρνησης για τους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά μόνο για τους μεικτούς.
Έκτακτη σύσκεψη για τη Βόρεια Ελλάδα
Έκτακτη σύσκεψη υπό τους υπουργούς Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη, θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα για την βόρεια Ελλάδα και κυρίως την Θεσσαλονίκη όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα με τον κορωνοϊό είναι πολύ άσχημα.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και ίσως να προχωρήσουν και στην λήψη μέτρων.
Τα νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα δέχονται εδώ και μεγάλο διάστημα μεγάλη πίεση με τις κλίνες ΜΕΘ να λιγοστεύουν αλλά και τις απλές κλίνες πλέον να είναι στα όριά τους.