Αν το άρθρο της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης μπορούσε να… τραγουδήσει τότε θα επέλεγε το «Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα, εσύ που βγάζεις τα καλύτερα παιδιά» και θα πρόσθετε και τα «καλύτερα φαγητά» στο στίχο.
Η εμβληματική εφημερίδα κατάρτισε μια λίστα με τα 52 μέρη που πρέπει να επισκεφθεί κανείς μέσα στο 2016 βάζοντας στην πρώτη θέση, στο νούμερο 1, την πόλη του Μεξικού. Προηγήθηκε ‘brainstorming’ όπου μια μεγάλη ομάδα συνεργατών δημοσιογράφων κατέθεσε τις απόψεις της για τους-κατά τη γνώμη τους- συναρπαστικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της νέας χρονιάς.
Ο ανήσυχος ταξιδιώτης και δεινός ταξιδευτής καλείται να επιλέξει, τώρα, μέσα από έναν μακρύ κατάλογο τόπων και πόλεων που συνδυάζονται με την κατάλληλη εικόνα GIF.
«Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι πρώτη στο φαγητό» είναι ο υπότιτλος των Τάιμς που ‘αναγορεύει’ τη Θεσσαλονίκη σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο νούμερο 47, ανάμεσα στο Σεν Λούις του Μιζούρι (46) και στη Μάρφα του Τέξας (48), με κοντινότερο γαστρονομικό αντίπαλο το Τσεσμέ της γειτονικής Τουρκίας που βρίσκεται στο νούμερο 14.
Οι νεαροί επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, με τον άφθονο φοιτητόκοσμο, αντιμετώπισαν την υψηλή ανεργία με έναν ασυνήθιστο τρόπο, γράφει η εφημερίδα. Άνοιξαν εστιατόρια, ανακάτεψαν μπαχαρικά και μπέρδεψαν «την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με σλαβικά και οθωμανικά αρώματα» κρατώντας υψηλή την ποιότητα των πρώτων υλών και χαμηλές τις τιμές. Ανάμεσα σ’ αυτά τα εστιατόρια οι συντάκτες ξεχώρισαν την τοπική κουζίνα του Sebrico (www.facebook.com/pages/Σέμπρικο/584403224932874), το χορτοφαγικό Roots (/www.facebook.com/rOOTS-1512775345602506/) και την Estrellla (http://bougatsan.tumblr.com/) με το ευρηματικό «μπουγατσάν» και το φετινό γλυκό «1975: Ευτυχείτε!».