ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Αίσθηση προκαλεί το σενάριο που κυκλοφορεί σήμερα σε φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα για ενδεχόμενο χτύπημα σε ελληνικό πλοίο στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο της Γενί Σαφάκ με τίτλο «Αν χτυπηθεί και βουλιάξει ελληνικό πλοίο» διερευνάται μεταξύ άλλων σε ενδεχόμενο προβοκάτσιας στο Αιγαίο με σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι όταν ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο το να γίνει κάποιο ατύχημα «ας πούμε το τουρκικό ναυτικό να βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ να κάνουν μια συμμαχία κατά της Τουρκίας είναι ένα πιθανό σενάριο και πρέπει να το προσέξουμε».
Να σημειωθεί ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας έρχεται μια μέρα, ουσιαστικά, μετά το περιστατικό στη Ρω και ενώ οι εμπρηστικές δηλώσεις από την Τουρκία συνεχίζονται κατά ριπάς.
– Το ΣτΕ ξηλώνει τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου
Μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο δημιουργεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και ειδικά για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ετσι, εκτός ΕΦΚΑ αφήνει το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους, τινάζοντας στον αέρα τον ασφαλιστικό νόμο, ενώ νέο αγκάθι δημιουργείται και ενόψει της τελευταίας αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης των μνημονίων.
Η διάσκεψη των δικαστών δικαίωσε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η ένταξή τους στον νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου (πριν από το Σάββατο του Λαζάρου δηλαδή), οι ανώτατοι δικαστές, με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία, χαρακτήρισαν την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων αντισυνταγματική, όπως ακριβώς ζητούσαν με την προσφυγή τους, ενώ παρόμοια ήταν η κρίση τους και για τους αγρότες. Αντίθετα, σύμφωνη με τον νόμο κρίθηκε ότι είναι η ένταξη στον ΕΦΚΑ των δημοσίων υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
[irp posts=”180525″ name=”Τι λέει ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο επεισοδίου με την Τουρκία”]
– Αρχηγός τουρκικού στρατού: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο-Κύπρο
Η Αγκυρα κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της έναντι της Ελλάδας.
Λίγες ώρες μάλιστα μετά το σοβαρό επεισόδιο πάνω από το νησί της Ρω, όπου πέταξε τουρκικό ελικόπτερο προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής φρουράς με τροχιοδεικτικές βολές, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ πήρε απόψε την σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων Μπαχτσελί.
Ο Ακάρ, αφού πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στο ναύσταθμο του Γκιολτζούκ και σε στρατόπεδα της περιοχής της Καλλίπολης μίλησε για πολλά θέματα ανάμεσα τους το Αιγαίο και η Κύπρος.
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης ο Ακάρ δήλωσε αρχικά πως «η Τουρκία επιθυμεί να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας και κάνει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».
Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει σε σαφώς απειλητικούς τόνους, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ: «Πάντως δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Γι᾽ αυτό το λόγο έχουμε πάρει με αποφασιστικότητα κάθε μέτρο και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε».
– Νέο σύστημα Πανελληνίων -Οι αλλαγές που έρχονται σε Β’ και Γ’ Λυκείου
Μεγάλες θα είναι οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν με το νέο εξεταστικό σύστημα των Πανελληνίων, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου θα εφαρμοσθεί το 2020.
Το νέο σύστημα θα αφορά τους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου, ενώ πέρα του εξεταστικού συστήματος, μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν και στη Β΄ Λυκείου.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Β’ Λυκείου αλλάζει ριζικά σε πρόγραμμα σπουδών και πιθανώς σε κάποια σχολικά συγγράμματα.
Ο υπ. Παιδείας μάλιστα ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η Β΄ και η Γ΄ Λυκείου αλλάζουν θεαματικά τα επόμενα χρόνια, καθώς η τελευταία τάξη του Λυκείου θα απομακρυνθεί από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου και θα συνδεθεί περισσότερο με την εισαγωγή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ετσι, στην Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα ολοκληρώνουν τις εγκύκλιες γνώσεις τους, αλλά θα διδάσκονται λιγότερα μαθήματα και σε μεγαλύτερο βάθος.
Οσον αφορά την Γ΄ Λυκείου, στις απολυτήριες εξετάσεις θα υπάρχουν μόνο τέσσερα μαθήματα, ενώ τα θέματα τους θα είναι κοινά για όλη την Ελλάδα.
Τα μαθήματα αυτά θα είναι Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσικές Επιστήμες.
Η Γλώσσα θα διδάσκεται και θα εξετάζεται μαζί με την Λογοτεχνία ενώ για τις Φυσικές Επιστήμες σε εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση για τη διδακτική ισορροπία και τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.
– Ερευνα: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα
Η Τουρκία θεωρεί η πλειοψηφία των Ελλήνων, είναι η χώρα που συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο What’s in a Name? Greek Public Attitudes towards the ‘Name Dispute’ and the Former Yugoslav Republic of Macedonia in 2018″.
Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι υπάρχει ξένη χώρα που απειλεί την Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους τρεις εκτιμά ότι δεν υπάρχει τέτοια απειλή.
Η Τουρκία ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα με 50,5%, ενώ ακολουθούν Γερμανία με 4,5% και ΠΓΔΜ με μόλις 2,5%.
Για το ονοματολογικό τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι θεωρούν το θέμα μεγάλης σημασίας, ενώ μόλις το 9,5% αναφέρει πως δεν είναι σημαντικό.
Η πλειοψηφία (53%) αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεση λύση, ενώ το 19% αναφέρει ότι είναι κάπως σημαντικό. Αντίθετα το 13% αναφέρει ότι έχει μικρή σημασία και άλλο ένα 13% καθόλου σημασία.
Τέλος, μια μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει κάθε αναφορά στον όρο Μακεδονία στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης (71,5%), ενώ το 22,5% αναφέρει ότι θα μπορούσαν να δεχτούν σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.