Σε μόλις 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες αρχές μετά από την φονική φωτιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 100 νεκρούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» από εκείνο το χρονικό διάστημα είχαν ανακοινωθεί σειρά από ενέργειες προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της αυθαιρεσίας μια για πάντα, ενώ ο προγραμματισμός προέβλεπε να κατεδαφιστούν «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» 3.200 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στη ζώνη αιγιαλού.
Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 7 Αυγούστου.
Ωστόσο, οκτώ μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθώς τα λόγια δεν έγιναν πράξη, ενώ στο μεταξύ διάστημα το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου στη Βουλή, προβλέπει τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων έως και τα 40 χρόνια.
– Eurogroup: Μεγάλες διαφορές για την προστασία α’ κατοικίας -Πού κόλλησε η δόση 1 δισ.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μετά από τον «πάγο» στο χθεσινό Eurogroup, έσπευσε να προδικάσει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας πριν από το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ξεπεράσει τουλάχιστον τρία εμπόδια.
Πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν, κατ’ αρχάς, ότι αν και κυβέρνηση- τράπεζες έχουν καταλήξει στα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν «ανοικτό» θέμα τα περιουσιακά κριτήρια, όπου συμπεριλαμβάνονται τα λοιπά- πλην κύριας κατοικίας- ακίνητα, αλλά και οι καταθέσεις. «Προστασία στους πιο αδύναμους και για κανέναν άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μοσκοβισί μετά από το Eurogroup, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που θέλουν τους Ευρωπαίους να ζητούν πιο στενή περίμετρο προστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης- τραπεζών, προβλέπει ότι το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας- πλην κύριας κατοικίας- δεν πρέπει να ξεπερνά το ύψος του υπολοίπου δανείου, ενώ οι καταθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20-30% του υπολοίπου δανείου. Ο Π. Μοσκοβισί έκανε λόγο σε τεχνικά ζήτημα που αφορούν και στα «κριτήρια καταλληλότητας» (eligibility criteria), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι σε ένα τόσο βασικό ζήτημα, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους Ευρωπαίους, γράφει το iefimerida.gr.
– Εγκλημα στο Χαλάνδρι: Ανατριχιάζουν τα λόγια της Γερμανίδας -«Ζούσα σαν να ήταν μαζί μου, του μαγείρευα»
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για το έγκλημα στο Χαλάνδρι όπου ο 64χρονος μεσίτης βρήκε τραγικό θάνατο από την Γερμανίδα σύντροφό του μέσα στο διαμέρισμά του.
Συγκεκριμένα, το πτώμα του μεσίτη είχε βρεθεί σε προχωρημένη σήψη στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τους ιατροδικαστές ο θάνατος του είχε προέλθει τουλάχιστον ένα μήνα πριν.
Μετά από έρευνα, συνελήφθη λοιπόν, η 56χρονη Γερμανίδα σύντροφός του μεσίτη, η οποία κατηγορείται για την δολοφονία του.
Η 56χρονη Γερμανίδα έδωσε κατάθεση-σοκ στους αστυνομικούς αμέσως μετά την σύλληψή της όπου παραδέχεται πως έζησε με το πτώμα 10 μέρες, προσποιούμενη πως ο άνδρας είναι ζωντανός.
– Η Τουρκία επιμένει να προκαλεί: Το υπουργείο Αμυνας αναφέρει «Μακεδονία» τα Σκόπια
Η Τουρκία μπορεί να είχε χαιρετίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών- επειδή με αυτή ξεπεράστηκαν τα εμπόδια προκειμένου να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ- αλλά επιμένει να αποκαλεί «Μακεδονία» τη γειτονική χώρα.
Σε αυτό το πνεύμα ήταν και ανάρτηση που έκανε στα social media το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, για μία τελετή μνήμης για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που θα γίνει στη Βόρεια Μακεδονία. Σε αυτή γίνεται πάλι λόγος για «Μακεδονία» και «Μακεδόνες».
«Στις 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τελετή μνήμη της αποφοίτησης του αιώνιου αρχιστράτηγού μας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, από τη στρατιωτική σχολή Μοναστηρίου, με τη συμμετοχή Τούρκων και Μακεδόνων εκπροσώπων, στη Μακεδονία, στο μουσείο της πόλεως του Μοναστηρίου», αναφέρει η επίμαχη ανάρτηση.
– Κατάληψη στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μετά την εξαγγελία για συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Πατρών
Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι φοιτητές της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, μετά την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι το Ιδρυμά τους θα συγχωνευθεί με το Πανεπιστήμο Πατρών και η Σχολή τους θα ενταχθεί σε Γενικό τμήμα.
«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί αιτία “πολέμου” γιατί καταστρέφει τα όνειρα μας να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.
«Ο υπουργός Παιδείας μετά τις ανακοινώσεις για το ΕΑΠ σε απάντηση σε δημοσιογράφο για το μέλλον του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας απάντησε πως προχωράει η συγχώνευση του με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πιο συγκεκριμένα για την σχολή της ΣΤΕ είπε πως θα προχωρήσει όπως και το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ότι θα ανακοινωθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το ΤΕΙ Θεσσαλίας, προχωράνε στην συγχώνευση των τριών τμημάτων της ΣΤΕ σε ένα ενιαίο τμήμα που ονομάζεται ‘Μηχανικών Ενέργειας και Περιβάλλοντος’.