Την ανακάλυψη «τεράστιου» κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου αναμένεται να ανακοινώσει, την επόμενη εβδομάδα, η αμερικανική ExxonMobil.
Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή της Κύπρου, μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο “Agenzia Nova”, στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019, που διεξάγεται στο Κάιρο. Ο ίδιος αξιωματούχος συνέκρινε την ανακάλυψη της ExxonMobil με το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ.
Την ίδια ώρα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της. Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» πραγματοποιείται τη στιγμή που κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν με επιτακτικό τρόπο μερίδιο από αυτά τόσο για την ίδια την Τουρκία όσο και για το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, γράφει το iefimerida.gr.
– Εξαρθρώθηκε η «μαφία του Κορυδαλλού»
Τη διαπλοκή της εγκληματικής οργάνωσης που κινούσε τα νήματα δολοφονικών και άλλων εγκληματικών ενεργειών μέσα από τις φυλακές αναδεικνύει η δικογραφία της Αντιτρομοκρατικής.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 13 ατόμων για πληθώρα εγκληματικών ενεργειών, ανάμεσα στις οποίες και οι πρόσφατες δολοφονίες στις φυλακές Κορυδαλλού που σχετίζονται με την υπόθεση Ζαφειρόπουλου.
Οι εμπλεκόμενοι δρούσαν στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης, τα ηγετικά στελέχη της οποίας είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης. Πρόκειται για 13 άτομα, 5 Ελληνες και 8 αλλοδαπούς, που ενέχονται σε πληθώρα εγκληματικών ενεργειών.
– Στον ΟΗΕ η ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της “Βόρειας Μακεδονίας”
Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανέφερε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες «έλαβε την επίσημη κοινοποίηση με την οποία τίθεται από 12ης Φεβρουαρίου σε εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μεταξύ άλλων εκφράζει την συμφωνία των πλευρών για το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καλωσορίζει αυτή την εξέλιξη η οποία διευθετεί την μακρά διένεξη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και καταδεικνύει ότι ακόμη και φαινομενικά δυσεπίλυτα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και πολιτικής βούλησης», αναφέρει.
Η ανακοίνωση του εκπροσώπου προσθέτει ότι ο Γενικός Γραμματέας συγχαίρει τις δύο χώρες και τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητά τους να δημιουργήσουν ένα όραμα που κοιτά προς τα μπρος για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής. Είναι βαθιά ευγνώμων προς τον προσωπικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς, για την αταλάντευτη δέσμευση και την αφοσίωσή του στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».
– Χάος στα Χανιά από την κακοκαιρία
Σοβαρά προβλήματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, έφερε στα Χανιά το νέο κύμα κακοκαιρίας, «Χιόνη».
Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα -σχεδόν βυθισμένα- οχήματά τους, ενώ σημειώθηκε και μία νέα κατολίσθηση, που από τύχη και σε αυτήν την περίπτωση, δεν προκάλεσε κάποιο ατύχημα.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας στους οδηγούς.
– Ο ιός της γρίπης στην Ελλάδα -Πόσους χτύπησε, μέχρι πότε θα κρατήσει
Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα στη χώρα, από τον ιό της γρίπης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, πάνω από 150 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 167 άνθρωποι με επιπλοκές της γρίπης. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η γρίπη βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, ενώ το υπουργείο Υγείας παρήγγειλε εκτάκτως 50.000 εμβόλια, ώστε να θωρακιστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι υψηλή σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα, ηπιότερη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία και χαμηλή σε Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και σκανδιναβικές χώρες.