ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Συναγερμός σήμανε στις ελληνικές Αρχές τα ξημερώματα Τρίτης, όταν ένας Τούρκος πέρασε παράνομα τα σύνορα στις Καστανιές στον Έβρο.
Σύμφωνα με το thrakinea.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ένας πολίτης ξεκίνησε να τρέχει από το τουρκικό τελωνείο με κατεύθυνση τα ελληνικά σύνορα.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον σταματήσουν, όμως εκείνος δεν σταμάτησε, ούτε όταν έπεσαν πυροβολισμοί στον αέρα από Τούρκους στρατιώτες.
Ο πολίτης δεν σταμάτησε ούτε όταν πέρασε στο ελληνικό έδαφος και τελικά παραδόθηκε στους αστυνομικούς που είχαν υπηρεσία στο τελωνείο των Καστανεών, αφού προηγουμένως πιθανότατα αισθάνθηκε ότι είναι ασφαλής, καθώς κοντοστάθηκε αρκετά λεπτά πριν παραδοθεί.
Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, καθώς κανείς αρχικά δεν μπορούσε να γνωρίζει το τι έχει συμβεί. Ο Τούρκος πολίτης, αφού συνελήφθη από τους αστυνομικούς, απομακρύνθηκε άμεσα από το τελωνείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ και δήλωσε κουρδικής καταγωγής, με τόπο μόνιμης κατοικίας τα Άδανα. Πάνω του βρέθηκε διαβατήριο, δεν διαθέτει όμως βίζα.
– Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου η απάντηση στα σενάρια περί ρήξης
Mε μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέλος στη σεναριολογία που θέλει τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων να έχουν διαρραγεί.
Το ερώτημα που κυριαρχούσε χθες, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστή τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, είχε να κάνει με το αν αυτή θα προηγηθεί της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ ή αν θα ακολουθήσει, αφού η χρονική σειρά έχει τη σημασία της.
Μέχρι χθες αργά το βράδυ, η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ φαινόταν να είναι στον αέρα, ωστόσο όπως διαβεβαίωνε πηγή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο CNN Greece, όλα τα μέλη έχουν ειδοποιηθεί πως είναι προγραμματισμένη για σήμερα.
Στο ερώτημα για το αντικείμενο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, η ίδια πηγή υποστήριξε πως πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το εσωτερικό του κόμματος, τις συμμαχίες και την ομοιογένεια, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ο κ. Καμμένος να επιβάλλει εσωκομματική πειθαρχία και μετρημένες κουβέντες στο δημόσιο διάλογο. Το τελευταίο, σύμφωνα με την πηγή των ΑΝΕΛ, αποτελεί «αντικειμενική ανάγκη».
– Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ε.Ε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ, και υπενθύμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι σε πλήρη αντίθεση με την υποχρέωση της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για σχέσεις καλής γειτονίας και για ομαλοποίηση των σχέσεων της, έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε την έμπρακτη και απερίφραστη αλληλεγγύη της ΕΕ προς υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, των συμφερόντων και πολιτικών της Ένωσης αλλά και της διεθνούς νομιμότητας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προοπτικές που διαγράφονται σε σχέση με τον ενεργειακό πλούτο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τις προοπτικές που προσφέρει για υλοποίηση της πολιτικής της Ένωσης, για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των ενεργειακών διαδρόμων.
– Καταγγελία Βούτση για απειλές κατά βουλευτών
Αίσθηση προκάλεσε καταγγελία του Νίκου Βούτση από τη Βουλή ότι Παμμακεδονικές Οργανώσεις έστειλαν σε βουλευτές κείμενο, με το οποίο τους απειλούν με θάνατο ή με ισόβια εάν ψηφίσουν συμφωνία σύνθετης ονομασίας που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Η εν λόγω επιστολή, φέρεται να εστάλη με email σε όλους τους βουλευτές. «Κάποιοι έχουν ξεφύγει» σχολίασε σχετικά ο Νίκος Βούτσης.
Στις 26 Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων είχε αποστείλει ανάλογου περιεχομένου εξώδικο, στο οποίο απειλούσε και πάλι με την ποινή του θανάτου.
– Σκοπιανό: Οι πέντε προτάσεις Κοτζιά – Ποιο είναι το επικρατέστερο όνομα
Σημαντικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει τις προτάσεις της Αθήνας με τη σκοπιανή ηγεσία την Πέμπτη, όταν και θα μεταβεί στη γείτονα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει αποστείλει το πακέτο των προτάσεων εδώ και 20 μέρες στην ηγεσία των Σκοπίων, στοχεύοντας στην επίσπευση των διαδικασιών, ούτως ώστε, να επιτευχθεί η λύση στο πρόβλημα πολύ πριν από τον Ιούνιο.
«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια», σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Με τη δήλωση αυτή ο Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ άνοιξε το δρόμο για το ταξίδι του στη γειτονική χώρα προκειμένου να γίνει η τελική διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.
Η πιο βασική επιλογή, που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι το Gorna Makedonija ενώ τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
– Ποιοι θα περάσουν από την εφορία πριν υποβάλουν δήλωση
Το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την εφορία αναμένεται να κλειστεί μετά τις γιορτές του Πάσχα, αφού τότε εκτιμάται ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις περισσότερων από 6 εκατομμυρίων νοικοκυριών.
Ωστόσο πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εάν δεν επισκεφθούν πρώτα την εφορία τους.
Μεταξύ αυτών που θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά από την εφορία είναι οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2017, όσοι χώρισαν, οι επαγγελματίες που άλλαξαν διεύθυνση κατοικίας αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2017 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων.
Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να το δηλώσουν για να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.
Μια βόλτα από την εφορία στην οποία ανήκουν απαιτείται και από τους φορολογουμένους που το 2017 δεν εισέπραξαν ενοίκια και θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή φόρου.