ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: -Συγκλονίζει αστυνομικός: Βρήκα ένα κοριτσάκι νεκρό στους βράχους στο Μάτι
O αρχιφύλακας Γιάννης Πάπαρης υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ. Οι εικόνες που περιγράφει από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι σοκάρουν. Όπως όταν περιγράφει πώς βρήκαν νεκρό ένα κοριτσάκι 15 ετών.
«Πήρα έναν συνάδελφο», λέει, «και με δυσκολία περνάμε κάποια βράχια και βλέπουμε το κοριτσάκι. Ήταν η πλάτη του λίγο καμένη, αλλά όχι σοβαρά εγκαύματα. Δεν ήταν πάνω από 15 χρόνων. Δίπλα ήταν ένα σκυλάκι, νεκρό και αυτό. Έρχονται δύο διασώστες. Επικοινωνώ με το Λιμενικό να έρθουν να πάρουν το κορίτσι. Πριν φύγω, πήρα τα στοιχεία τους και τους λέω: “Εάν δεν μπορείτε να μείνετε στο σημείο, να φέρω έναν αστυνομικό να φυλάει το κοριτσάκι”. Ένα παιδάκι μόνο του. Δεν υπήρχε κανείς δίπλα του. Δεν έχει σημασία αν ήταν νεκρό».
Ο Γιάννης Πάπαρης, μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», βρέθηκε -λέει- πρώτα στον Νέο Βουτζά. Είχαν κατεύθυνση προς Μάτι όταν «μας σταματά ένας κύριος τρελαμένος και ζητά να τον βοηθήσουμε. Οι γονείς του είναι μέσα σε ένα σπίτι στην πρώτη είσοδο του Βουτζά και δεν μπορεί να πάει εκεί να δει πώς είναι».
Βοήθησαν τον άνθρωπο, οι ηλικιωμένοι σώθηκαν και οι αστυνομικοί ξεκίνησαν για το Μάτι. Στη συνέχεια βρήκαν έναν άνθρωπο με ένα μηχανάκι που ζητούσε βοήθεια και τον ακολούθησαν.
«Στη Δημοκρατίας είχαν καεί 12-13 αυτοκίνητα και ο δρόμος είχε κλείσει τελείως… μόλις βγήκαμε στην Ποσειδώνος βλέπω 50-70 αυτοκίνητα καμένα ολοσχερώς. Ρίχναμε μέσα φακούς μήπως βρούμε κανέναν. Δεν βρήκαμε τίποτα. Πήγαμε προς την παραλία. Μόλις είδε ο κόσμος φακούς άρχισε να φωνάζει “βοήθεια” και “τι είναι;”, “ποιος είναι;”, “έχουμε καεί, πού ήσασταν;»… Τους χωρίσαμε σε ομάδες, επικοινώνησα με το κέντρο επιχειρήσεων και στη συνέχεια ήρεμοι πια συνεργάστηκαν μαζί μας. Έλεγε ο άλλος: “όχι, πάρε την κυρία, είναι πιο καμένη από μένα”».
Ένα τηλεοπτικό συνεργείο κατέγραψε τον αρχιφύλακα την ώρα που κουβαλούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Όπως περιγράφει, εκείνες τις ώρες δεν σκέφτεσαι τίποτα, προσπαθείς να κάνεις ό,τι καλύτερο.
-Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τον Μίκη Θεοδωράκη
Ο Μίκης Θεοδωράκης αναμένεται να πάρει σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο και να επιστρέψει σπίτι του.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο μουσικοσυνθέτης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο που υπέστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο κ. Θεοδωράκης ξεπέρασε το πρόβλημα της κολπικής μαρμαρυγής που αντιμετώπισε και σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό του οι σφυγμοί έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Μίκης Θεοδωράκης, λόγω του πόνου στο στήθος που αισθάνθηκε και της μεγάλης ταχυκαρδίας που είχε, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου «ανετάχθη φαρμακευτικά το επεισόδιο της ταχυαρρυθμίας» και το μεσημέρι του Σαββάτου στις 2 μ.μ. μεταφέρθηκε σε θάλαμο.
– Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα να αποδείξει ότι δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις
Ως καθησυχαστικό στοιχείο για τις αγορές χαρακτηρίζει η Le Figaro το «μαξιλάρι» τις Ελλάδας, που φθάνει τα 24 δισ ευρώ με την εκταμιευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM).
Από αυτά τα 15 δισ. ευρώ, τα 5,5 δισ. θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος. Με την ενίσχυση αυτή το ταμειακό απόθεμα θα φθάσει τα 24 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες από τις 20 Αυγούστου οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Αποτελεί άνετο περιθώριο και καθησυχαστικό στοιχείο για τις αγορές -όταν η Ελλάδα θα θελήσει να χρηματοδοτηθεί από αυτές τους επόμενους μήνες, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
O επικεφαλής του ESM, Κλαους Ρέγκλινγκ, επεσήμανε ότι ενώ το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας πρόβλεπε 86 δισ. ευρώ, εκταμιεύθηκαν τελικά «μόνο» 61,9 δισ. ευρώ. H κηδεμονία του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών στην Ελλάδα θα λήξει επίσημα στις 20 Αυγούστου και στη συνέχεια η χώρα θα είναι υπό «ενισχυμένη εποπτεία», σημειώνει η Figaro.
Η 20η Αυγούστου «θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα», υπογράμμισε ο Ρεγκλινγκ , επισημαίνοντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές της ότι δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις , για να γίνει μια ισχυρή οικονομία δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».
– Μαζική έξοδος από τη Βενεζουέλα: «Σφράγισαν» προσωρινά τα σύνορα στη Βραζιλία
Η Βραζιλία σφράγισε τα βόρεια σύνορά της με τη Βενεζουέλα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες υποδοχής των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, αλλά τα ξανάνοιξε μερικές ώρες αργότερα.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα τοπική ώρα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε την απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου στην πολιτεία Ροράιμα της Αμαζονίας να κλείσει το πέρασμα απ’ όπου περνούν καθημερινά περίπου 500 Βενεζολάνοι στη χώρα, με την δικαστή Ρόζα Βέμπερ να επισημαίνει ότι «δεν δικαιολογείται να διαλέξουμε τον εύκολο δρόμο να “κλείσουμε τις πόρτες” λόγω των δυσκολιών στη φιλοξενία των προσφύγων».
Η απόπειρα δολοφονίας, όπως καταγγέλλει το Καράκας, κατά του Νικολάς Μαδούρο το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει κλιμακώσει τις εντάσεις στη χώρα.
Η προσωρινή διαταγή που είχε εκδώσει το περιφερειακό δικαστήριο ανέφερε ότι το μεθοριακό πέρασμα θα ήταν ανοικτό για όλους πλην των Βενεζολάνων που ήθελαν να μπουν στη Βραζιλία. Κυνηγημένοι από την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην πατρίδα τους πολλές χιλιάδες Βενεζολάνοι έχουν διαφύγει την τελευταία τριετία σε γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία και η Βραζιλία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.
Ωστόσο, οι περισσότεροι που πέρασαν τους τελευταίους μήνες τα σύνορα με τη Βραζιλία ζουν σε άθλιες συνθήκες στους δρόμους της Μπόα Βίστα, πρωτεύουσας της πολιτείας Ροράιμα στην Αμαζονία.
Οι τοπικές Αρχές ζητούν εδώ και μήνες να κλείσουν τα σύνορα, τονίζοντας ότι έχουν καταρρεύσει οι δημόσιες υπηρεσίες κι ότι με το κύμα των προσφύγων έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, αλλά η κυβέρνηση της χώρας αντιτίθεται επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να συνδράμει τους γείτονες που υφίστανται τις συνέπειες μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
– Ο Κοντονής δικαιολογεί τις μεταγωγές Κουφοντίνα και Ξηρού- Ουδεμία σχέση έχουν με την έκτιση των ποινών τους
Ουδεμία σχέση έχουν οι μεταγωγές του Δημήτρη Κουφοντίνα και του Χριστόδουλου Ξηρού από τη φυλακή Κορυδαλλού στην αγροτική φυλακή Βόλου (για τον πρώτο) και στην φυλακή Χαλκίδας (για τον δεύτερο) με την έκτιση των ποινών που τους έχουν επιβληθεί.
Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Αυγή» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει για το θέμα.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία «ακραία ψευδολογία» και επισημαίνει πως «καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουν οι πάντες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και ως εκ τούτου τηρείται απαρεγκλίτως η νομιμότητα έναντι όλων χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις».
Αναλυτικά, στη δήλωσή του στην «Αυγή» ο κ. Κοντονής αναφέρει:
«Εάν δεν βρισκόμαστε μπροστά στο γνωστό φαινόμενο της ακραίας ψευδολογίας, την οποία μετέρχεται επί μονίμου βάσεως η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, θα νόμιζε οποιοσδήποτε συνετός άνθρωπος, ότι ο παραλογισμός είναι πλέον το ανώτατο στάδιο του ακροδεξιού λόγου. Φυσικά δεν πρόκειται περί αυτού, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φυλακές πολυτελείας, ούτε φυσικά κολαστήρια Γ’ τύπου, όπως επίσης ότι οι μεταγωγές πραγματοποιούνται προς υλοποίηση του σχεδίου του Υπουργείου, να μετατραπεί το κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού σε κατάστημα κράτησης υποδίκων, για την αποφυγή άσκοπων μεταγωγών, από τις επαρχιακές φυλακές στο Κέντρο. Πολύ περισσότερο που οι τελευταίες μεταγωγές ουδεμία σχέση έχουν με την έκτιση των ποινών που έχουν επιβληθεί. Καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουν οι πάντες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και ως εκ τούτου τηρείται απαρεγκλίτως η νομιμότητα έναντι όλων χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις».
iefimerida.gr